Gość Arturo72 17.10.2016 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 (edytowane) DEFRO EKR 10 kw - jest przeznacozny do powierzchni grzewczje do 100m2 wiec w twoim przypadku w zwiazku z planowana rozbudowa zainwestowac w wiekszy modelTotalne bzdury opowiadasz.Kocioł o mocy 10kW zależnie od "kumatosci" iwestora przeznaczony jest do nowych domów o pow.150-300m2.Producent pisze , kocioł EKR 10 kw więc myślę ,że EKR 10 kw nawet w największe mrozy poradzi sobie ze 140 m2 ( przecież nie musi byc 23 stopnie przez ten tydzień czy dwa kiedy są duże mrozy , najwyżej groszek lepszej mocy . Co myślicie?Oczywiscie,że tak,w moim domu 118m2 przy -20st.C potrzebuje "kocioł" o mocy max.aż 3,5kW. Edytowane 17 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 17.10.2016 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Oczywiscie,że tak,w moim domu 118m2 przy -20st.C potrzebuje "kocioł" o mocy max.aż 3,5kW. Wystarczy popatrzeć panie pleciuga w Twoją stopkę i wywnioskować szybko że pitolisz byle pitolić, jak zwykle w tematach w których jesteś zielony jak trawa na wiosnę. 118m2 40kWh/m2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.10.2016 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 (edytowane) Wystarczy popatrzeć panie pleciuga w Twoją stopkę i wywnioskować szybko że pitolisz byle pitolić, jak zwykle w tematach w których jesteś zielony jak trawa na wiosnę.118m240kWh/m2/rokNo i co w związku z tym ? Przy -20st.C potrzebuje "kocioł" o mocy max.3,5kW do CIĄGŁEGO grzania przy tej temperaturze na zewnątrz.przykładowo na moje 123 m2 w zeszłym sezonie wystarczyła moc 2 kWMasz domy o pow.ok.120m2 a jakiś producent śmierdzieli zaleca 10kW do domów do 100m2 a ciemne ludzie widać łykają ???Nie raz pisałem,że obecnie nie ma na rynku kotłów na ekogroszek odpowiednich do nowych domów !! Edytowane 17 Października 2016 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 17.10.2016 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2016 Producent pisze , kocioł EKR 10 kw " Powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń do 130 m2 -Maksymalna powierzchnia ogrzewanych pomieszczeń oszacowana dla jednostkowego zapotrzebowania na ciepłoq=80 W/m² " więc mysle , że na 140 m2 powinien wystarczyc ( ściany pustak H+H 24 cm + 12 cm styro ,podłoga i strop styro 10 cm, poddasze planuję docieplic wełną około 30 cm ) Obecnie męczę się z przewymiarowanym kotłem mocy 15 kw, co prawda wyłożyłem go szamotem ale nadal kopci na początku palenia puszczając z dymem parę stówek w sezonie.No i oczywiście nie palę na okrągło bo w domu sauna więc myślę ,że EKR 10 kw nawet w największe mrozy poradzi sobie ze 140 m2 ( przecież nie musi byc 23 stopnie przez ten tydzień czy dwa kiedy są duże mrozy , najwyżej groszek lepszej mocy . Co myślicie? wg mnie dobrze byłoby gdyby to profesjonalista policzył, ale 80 W/m2 wydaje się całkiem realną wartością. mrozy -20°C to kilka-kilkanaście godzin raz na kilka lat, więc nie obawiałbym się tego. sprzedawcy grochu twierdzą, że każdy kocioł poniżej V klasy i tak pociągnie więcej niż podaje producent. ja brałbym 10 kW. szczególnie że jest jeszcze temp. odczuwalna - nawet jak przy takim mrozie nie utrzymasz w domu 23°C, to na skutek ciągłego grzania odczucia powinny być w porządku. Wystarczy popatrzeć panie pleciuga w Twoją stopkę i wywnioskować szybko że pitolisz byle pitolić, jak zwykle w tematach w których jesteś zielony jak trawa na wiosnę. kolejny raz się ośmieszasz. może jakaś merytoryczna wypowiedź w temacie? w temacie RBR też nic nie pomogłeś w sprawie dymienia kotła użytkownika miuzziker, tylko coś o piciu wypisywałeś. bije od ciebie jakaś frustracja albo złość... za takie bzdurne pisanie dałbym ci bana, ale sobie kupiłeś bezkarność, handlarzyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Seba-s79 20.10.2016 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2016 Witam. Co sezon to zmiana ustawień itp. A co sądzicie o zmianie sterownika pieca np na Defro K1P podobno posiada opcję automatycznego doboru powietrza oraz ilości ekogroszku. Może to rozwiązałoby problemy ze złymi ustawieniami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 09.11.2016 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Posiadam EKR 10kW w wersji czerwonej i mam do Was kilka pytań:- piec bardzo szybko zarasta mi czarną sadzą i zastanawiam się jak jest z tym u Was? Moje ustawienia grzanie:5/70/40%Podtrzymanie5/20min nadmuch co 10min 40%Temperatura zadana 60C histereza 2 CWU 50C/5/5 - Czy fabrycznie dostarczony piec ma uszczelnioną retortę/palnik czy instalator powinien coś z tym robić przy montażu?- Piec czyszczę od przodu zaczynając od górnych drzwiczek - czy jest w tym piecu jakaś jeszcze ukryta wyczystka do demontażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 09.11.2016 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 To ja też mam pytanie do znawców tego kotłaostanie sezony zimowe nie są zbytnio uciążliwe i zdarza mi się palić na ruszcie awaryjnym - drzewem /czasem węglemJak ustawić sterownik aby piec szybciej przechodziła w stan wygaszania?wiadomo drzewo wypala się dość szybko a wentylator próbuje dociągnąć do temperatury zadanej i chodzi całą noc.można to jakoś ustawić, aby przy wybranej niskiej temperaturze piec przeszedł w stan wygaszanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 09.11.2016 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 Nie jestem pewny ale jest taki parametr "temperatura nie rośnie" i na logikę po tym czasie piec powinien się wygaszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 09.11.2016 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 sprawdzę i dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 09.11.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2016 W sterowniku jak włączysz ruszt awaryjny, to dmuchawa jest odłączana i masz regulację klapka w dolnych drzwiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 10.11.2016 06:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 no nie do końca, u mnie (EKR zielony) jak włączę ruszt awaryjny to dmuchawa działa tak jak przy pracy pieca z podajnika, chodzi tylko o to że paląc na ruszcie awaryjnym, późnym wieczorem muszę iść do pieca i wcisnąć RUSZT WYGASZANIE, inaczej wentylator kreci się aż do ranaUstawienie "temperatura nie rośnie" jest na: 10min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 10.11.2016 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2016 Może zadzwoń na infolinie producenta sterownika o pomoc. Ja jeszcze nie testowałem rusztu awaryjnego, więc tylko dywaguję jak to sterownik powinien zadziałać. Wracając do mojego problemu z okopconym piecem dzisiaj zrobiłem uszczelnienie retorty i kpl czyszczenie pieca. Poprawiłem też rurę kominową i zobaczymy co to da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niuteq 13.11.2016 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2016 sprawdziłem, niestety zostawiłem piec na noc włączony rano temp. na piecu 38 stop. w piecu wygaslo a wentylator działa cały czas piec cały czas w funkcji RUSZT GRZANIE,może ktoś ma inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 16.11.2016 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2016 To nie piec tylko każdy ma inny groszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 26.12.2016 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2016 (edytowane) W końcu znalazłem przyczynę szybkiego zarastania pieca Defro EKR 10Kw sadzą i może komuś pomogę. Przyczyna banalna za mało powietrza, ale nie przy grzaniu a w podtrzymaniu. Przymknięta osłona wentylatora i zamknięta klapka z odważnikami przy wentylatorze zamykały dostęp powietrza w podtrzymaniu i rozżarzony groszek kopcił z braku powietrza jak piec przechodził w podtrzymanie. Obecnie osłona jest zdemontowana na stałe i klapka wentylatora otwarta cały czas na max. Kopczyk nie opada i ogólnie jest OK. Parametry grzania to zadana temp 60C, histereza 2C, zawór 3D na 3, 5/60/nadmuch 30 podtrzymanie 5/30/ nadmuch 30 wentylator płynnie TAKproblem z sadzą się skończył a walczyłem z tym długo. Oczywiście każdy ma inny ciąg komina i jak ma problemy z sadzą, to może to trzeba to przetestować. Przy dzisiejszych temperaturach piec grzeje ok 10-15min i odpoczywa 20-25min. Spalanie ok 8-12kg w zależności o temperatury na zewn. Edytowane 26 Grudnia 2016 przez Piotreq26 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skort 02.01.2017 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2017 Witam wszystkich,Jestem posiadaczem pieca z podajnikiem Defro ekr 14Kw, sterownik classic eco v2, ogrzewam powierzchnie 120 m2, dom bardzo dobrze ocieplony.Piec mam od października i zdążył mi już pochłonąć ponad 2 tony ekogroszku. Ostatnie 2 tony okazały się trefne, natomiast teraz bardzo dobrze się spala tzn w popielniku sam popiół. Kłopot taki , że krótko utrzymuje mi się w podtrzymaniu około 10 minut i spala 25 kg na dobę bez względu czy na dworze jest dodatnia czy ujemna temperatura. Zawory termostatyczne pootwierane na trójkę. Parametry:- 8 sekund grzanie- 64 sekund pauza- nadmuch 39%- klapka przy wentylatorze otwarta na 2cm Z góry bardzo dziękuje za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 03.01.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2017 Masz bardzo duże spalanie, bo większość ciepła puszczasz w komin. Błędnie myślisz, że to wina krótkiego podtrzymania. Sprawdź jaką masz temperaturę spalin w trakcie grzania - optymalna to 110-160CPróbowałeś zmniejszyć nadmuch? W moim piecu 39% to już niezły przeciąg i bardzo gorące spaliny. Próbuję obniżyć u siebie jeszcze temperaturę spalin, bo mam 200C przy 5/55/30% Wsadziłem z powrotem zawirowacze też coś daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksaa 04.01.2017 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Witam, Nareszcie udało mi się znaleźć jakiś wątek który mam nadzieję pomoże mi w walce z moim piecem. Posiadam Defro EKR 14 kw, sterownik Classic Eco v2, dom 100m2, ocieplony. Problemy z piecem są ogromne, już nie mam siły. Tysiące nastaw i żadnej poprawy. Obecnie jest: GRZANIE Histereza: 2 stopnie podawanie: 6s Przerwa: 80s Nadmuchu: 45% Przesłona wentylatora zamknięta na ok 2/3 Podtrzymanie: Podawanie: 6s Pauza: 30 minut Nadmuchu: 60% Praca wentylatora: 12 sęk Przerwa w pracy went.: 10min Temp nastawiona to 60stopni. Z popielnika wyciągam 80% niespalonego węgla i żużlu. Masakra. Kaloryczność ekogroszku to ok. 25MJ Poza tym piec nagrzewa się do 60stopni, przechodzi na PODTRZYMANIE, temp szybko leci w dół, Tryb GRZANIE się uruchamia no i na logikę temperatura powinna rosnąć tak? A spada do ok 50 stopni i dopiero wtedy zaczyna rosnąć. Co jest? Pompa C.O : 40 stopni Zawór czterodrozny ustawiony w pozycji 5, termostatow na grzejniki nie posiadam póki co. Pompa CO na III biegu.. czytałam że powinien być niższy bieg, ale nie wiem jakie to ma znaczenie. Widzę, że jest tutaj sporo osób które znają się na rzeczy, więc liczę na pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 04.01.2017 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 Piec masz 14KW a moc ustawioną na ok6KW przy bardzo dużym nadmuchu 45%. Zacznij od grzania 5/50/38% i w zależności co się będzie działo na palniku (kopczyk) zmniejszaj lub wydłużaj przerwę podawania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotreq26 04.01.2017 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2017 I jeszcze jedno pompę ustaw na I bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts