gokart 26.01.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Często wietrze pokoje ale nic to nie daje a przynajmniej na dłuższy czas. Wystarczy że zacznę gotować wodę na herbatę i juz okna parują w kuchni. Ale jeszcze ciekawiej jest rano, prze spaniem porządnie wietrze mieszkanie zasłaniam rolety a rano nie mogę ich odkleic od szyby a na parapecie mam kałuże wody która spływa na panele. W kuchni nigdy nie zasłaniam rolet i okna są tylko wilgotne w rogach tzn 10 cm od rantow. Zresztą teśc w domu tez zasłania rolety w całym mieszkaniu na noc i rano ma suchutkie okna tyle że wymieniał stolarkę w zeszłym roku. Więc nie jest to kwestia słabego wietrzenia, fakt ze przeważnie w zimie mam okna w całym domu szczelnie zamknięte z uwagi na małe dziecko. Okna zamontowane 1999 roku 4-16-4 U-2,9 i chyba w tych słabych parametrach doszukiwałbym się mojego problemu Chyba okno a raczej szyba jest tak chłodna przy temperaturach zewnętrznych poniżej 0 ze łapie nawet parę którą my wydychamy. Bo przy temp +5 na dworze okna suchutkie przez całą dobę jak wiór W mieszkaniu mam średnio 21-23 stopnie więc grzeje normalnie a teraz przy mrozie w nocy -17 stopni na dole szyby pojawił się lód co wskazuje chyba, że szyba jest bardzo ale to bardzo zimna. Wieżowiec ocieplony Co o tym sądzicie ?? Zdjęcia dodałem. Zamierzam zmienić szyby jak się ociepli czy może muszę całe okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 masz stare, trzykomorowe okna i wymiana szyb z lekka pomoże z 2,9 zejdziesz na 1,0 na szybie ale czy to pomoże? Zmniejszy tylko skalę zjawiskaTo co widać na zdjęciach niestety w 99,99% to efekt nadmiaru wilgoci we wnętrzu i na tym się skup Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokart 26.01.2014 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Na pewno nie jest to kwestia nadmiaru wilgoci gdyż nie raz sprawdzałem profesjonalnymi miernikami i wilogotność u mnie w domu to średnio 50-55%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.01.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Z opisu wynika,że masz rolety wewnetrzne.Przy szybach wtedy nie masz 21-23 stopni. Temperatura na szybie wewnętrznej nie ma takiej temperatury, tylko zdecydowanie niższą.Z wentylacją też masz problemy. U mnie przy znacznie wyższych temperaturach(zewnętrznych) w pomieszczeniach jest ok.40% wilgotności i to przy braku jakiejkolwiek wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 i przy szybie 2,9 i temperaturze przy szybie już masz za wilgotno ale nie martw się, przy takich temperaturach zewnątrz zjawisko to występuje w nowszych oknach, brak przepływu powietrza we wnęce okiennej powoduje że wilgoć tam jest wyższa niż w innym miejscu w domu - możesz sam to sprawdzić i podziel się wynikami, sądzę, że 5-15% więcej Ci wyjdzieZasunięcie roletki materiałowej uniemożliwia przepływ powietrza przy szybie tym samym zwiększając zjawisko lania się wody po szkle i profilu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokart 26.01.2014 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Zgadzam się ze szyba wewnetrzna ma o wiele niższą temperaturę niż 21 stopni w pomieszczeniu, ale jaką musi mieć szalenie niską, że lód powstał na jej krawędziach. Czy wymiana szyb na cieplejsze u-1,1 nie załatwi w duzej mierze problemu szyba będzie cieplejsza i co za tym idzie zapewne rzadko przekraczany będzie punkt rosy a okna nie będą zalewały się wodą. No i też powinno być cieplej w pomieszczeniu. Czy może źle rozumuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokart 26.01.2014 20:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 i przy szybie 2,9 i temperaturze przy szybie już masz za wilgotno ale nie martw się, przy takich temperaturach zewnątrz zjawisko to występuje w nowszych oknach, brak przepływu powietrza we wnęce okiennej powoduje że wilgoć tam jest wyższa niż w innym miejscu w domu - możesz sam to sprawdzić i podziel się wynikami, sądzę, że 5-15% więcej Ci wyjdzie Zasunięcie roletki materiałowej uniemożliwia przepływ powietrza przy szybie tym samym zwiększając zjawisko lania się wody po szkle i profilu No tak a wspomniany już wcześniej teść a raczej jego nowe okna u1,1 tez wewnetczne rolety materiałowe zasłaniane na noc temp pomieszczenie troche wyższa 23 stopnie i rano odsłaniamy okna i sucho. Okna na noc zamknięte szczelnie, !! ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.01.2014 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Sama wymiana szyb powinna pomóc, ale czy na pewno jest to uzasadnione ekonomicznie? Za każdą szybę zapłacisz z wymianę ok 100zł (w zależności od wielkości i firmy - może to kosztować i 200zł za średniej wielkości szkło). Tylko - jesli dobrze widzę - nawet okucia masz najzwyklejsze zawiast kołkowe - ja bym się zastanowił, czy warto je naprawiać - czy wymienić na nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gokart 26.01.2014 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Sama wymiana szyb powinna pomóc, ale czy na pewno jest to uzasadnione ekonomicznie? Za każdą szybę zapłacisz z wymianę ok 100zł (w zależności od wielkości i firmy - może to kosztować i 200zł za średniej wielkości szkło). Tylko - jesli dobrze widzę - nawet okucia masz najzwyklejsze zawiast kołkowe - ja bym się zastanowił, czy warto je naprawiać - czy wymienić na nowe. no tu jeszcze nie podjąłem decyzji czy same szyby czy całe okna. Na razie pytam o zdanie i szukam najlepszego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 firewall - przy szybach zawsze jest o kilka stopni niższa niż we wnętrzu. Normalne zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 26.01.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 jak widać nie jest to kilka stopni ale ponad 21-23 stopnie. W inę za to ponosi również metalowa ramka w przestrzeni międzyszybowej. Ale przede wszystkim brak ruchu powietrza opływającego szybę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 No tak a wspomniany już wcześniej teść ... Nie ma dwu identycznych mieszkań i Teścia zostaw w spokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 firewall - mówię o samej temperaturze wnęki okiennej. Temperatura na profilu czy szybie to zupełnie inna sprawa i powodów osiągania temperatur minusowych może być wiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 28.01.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 jak widać nie jest to kilka stopni ale ponad 21-23 stopnie. W inę za to ponosi również metalowa ramka w przestrzeni międzyszybowej. Ale przede wszystkim brak ruchu powietrza opływającego szybę. Pełna zgoda. Problemem jest brak ruchu powietrza we wnece. Sytuację poprawi wykonanie w parapecie otworów wentylacyjnych, które ciepło z grzejnika skierują w dużej części do wnęki właśnie. Gdzieś widziałem nawet takie specjalne "parapetowe" kratki wentylacyjne - ale to tylko kwestia estetyki. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 28.01.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Co daje zamiana szyb z Ug=2,8 na Ug= 1,1 przedstawia załącznik. Okna mają 15 lat, środkowa szyba została przypadkowo zbita kilka lat temu i wymieniona na nowszą, z Ug=1,1. Zdjęcie wykonane rano, przy wilgotności ok. 50%, temperatura 10* C. W tym przypadku problemem są i szyby i brak wymiany powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 29.01.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 i chyba stary najlepiej podpowiedział co zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts