Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mokre a raczej strumieniem cieknące okna z rana i lód na szybie.

Recommended Posts

Często wietrze pokoje ale nic to nie daje a przynajmniej na dłuższy czas. Wystarczy że zacznę gotować wodę na herbatę i juz okna parują w kuchni.

Ale jeszcze ciekawiej jest rano, prze spaniem porządnie wietrze mieszkanie zasłaniam rolety a rano nie mogę ich odkleic od szyby a na parapecie mam kałuże wody która spływa na panele. W kuchni nigdy nie zasłaniam rolet i okna są tylko wilgotne w rogach tzn 10 cm od rantow.

Zresztą teśc w domu tez zasłania rolety w całym mieszkaniu na noc i rano ma suchutkie okna tyle że wymieniał stolarkę w zeszłym roku.

Więc nie jest to kwestia słabego wietrzenia, fakt ze przeważnie w zimie mam okna w całym domu szczelnie zamknięte z uwagi na małe dziecko.

Okna zamontowane 1999 roku 4-16-4 U-2,9 i chyba w tych słabych parametrach doszukiwałbym się mojego problemu

Chyba okno a raczej szyba jest tak chłodna przy temperaturach zewnętrznych poniżej 0 ze łapie nawet parę którą my wydychamy.

Bo przy temp +5 na dworze okna suchutkie przez całą dobę jak wiór

W mieszkaniu mam średnio 21-23 stopnie więc grzeje normalnie

a teraz przy mrozie w nocy -17 stopni na dole szyby pojawił się lód co wskazuje chyba, że szyba jest bardzo ale to bardzo zimna.

Wieżowiec ocieplony

Co o tym sądzicie ?? Zdjęcia dodałem.

Zamierzam zmienić szyby jak się ociepli czy może muszę całe okna ?

Zdjęcie2056.jpg

Zdjęcie2057.jpg

Zdjęcie2060.jpg

Zdjęcie2061.jpg

Z opisu wynika,że masz rolety wewnetrzne.Przy szybach wtedy nie masz 21-23 stopni. Temperatura na szybie wewnętrznej nie ma takiej temperatury, tylko zdecydowanie niższą.Z wentylacją też masz problemy.

U mnie przy znacznie wyższych temperaturach(zewnętrznych) w pomieszczeniach jest ok.40% wilgotności i to przy braku jakiejkolwiek wentylacji.

i przy szybie 2,9 i temperaturze przy szybie już masz za wilgotno ale nie martw się, przy takich temperaturach zewnątrz zjawisko to występuje w nowszych oknach, brak przepływu powietrza we wnęce okiennej powoduje że wilgoć tam jest wyższa niż w innym miejscu w domu - możesz sam to sprawdzić i podziel się wynikami, sądzę, że 5-15% więcej Ci wyjdzie

Zasunięcie roletki materiałowej uniemożliwia przepływ powietrza przy szybie tym samym zwiększając zjawisko lania się wody po szkle i profilu

Zgadzam się ze szyba wewnetrzna ma o wiele niższą temperaturę niż 21 stopni w pomieszczeniu, ale jaką musi mieć szalenie niską, że lód powstał na jej krawędziach.

Czy wymiana szyb na cieplejsze u-1,1 nie załatwi w duzej mierze problemu szyba będzie cieplejsza i co za tym idzie zapewne rzadko przekraczany będzie punkt rosy a okna nie będą zalewały się wodą. No i też powinno być cieplej w pomieszczeniu. Czy może źle rozumuję .

i przy szybie 2,9 i temperaturze przy szybie już masz za wilgotno ale nie martw się, przy takich temperaturach zewnątrz zjawisko to występuje w nowszych oknach, brak przepływu powietrza we wnęce okiennej powoduje że wilgoć tam jest wyższa niż w innym miejscu w domu - możesz sam to sprawdzić i podziel się wynikami, sądzę, że 5-15% więcej Ci wyjdzie

Zasunięcie roletki materiałowej uniemożliwia przepływ powietrza przy szybie tym samym zwiększając zjawisko lania się wody po szkle i profilu

No tak a wspomniany już wcześniej teść :) a raczej jego nowe okna u1,1 tez wewnetczne rolety materiałowe zasłaniane na noc temp pomieszczenie troche wyższa 23 stopnie i rano odsłaniamy okna i sucho. Okna na noc zamknięte szczelnie, !! ??

Sama wymiana szyb powinna pomóc, ale czy na pewno jest to uzasadnione ekonomicznie? Za każdą szybę zapłacisz z wymianę ok 100zł (w zależności od wielkości i firmy - może to kosztować i 200zł za średniej wielkości szkło). Tylko - jesli dobrze widzę - nawet okucia masz najzwyklejsze zawiast kołkowe - ja bym się zastanowił, czy warto je naprawiać - czy wymienić na nowe.

Sama wymiana szyb powinna pomóc, ale czy na pewno jest to uzasadnione ekonomicznie? Za każdą szybę zapłacisz z wymianę ok 100zł (w zależności od wielkości i firmy - może to kosztować i 200zł za średniej wielkości szkło). Tylko - jesli dobrze widzę - nawet okucia masz najzwyklejsze zawiast kołkowe - ja bym się zastanowił, czy warto je naprawiać - czy wymienić na nowe.

no tu jeszcze nie podjąłem decyzji czy same szyby czy całe okna. Na razie pytam o zdanie i szukam najlepszego rozwiązania

jak widać nie jest to kilka stopni ale ponad 21-23 stopnie. W inę za to ponosi również metalowa ramka w przestrzeni międzyszybowej. Ale przede wszystkim brak ruchu powietrza opływającego szybę.

Pełna zgoda. Problemem jest brak ruchu powietrza we wnece. Sytuację poprawi wykonanie w parapecie otworów wentylacyjnych, które ciepło z grzejnika skierują w dużej części do wnęki właśnie. Gdzieś widziałem nawet takie specjalne "parapetowe" kratki wentylacyjne - ale to tylko kwestia estetyki. pzdr

Co daje zamiana szyb z Ug=2,8 na Ug= 1,1 przedstawia załącznik.

Okna mają 15 lat, środkowa szyba została przypadkowo zbita kilka lat temu i wymieniona na nowszą, z Ug=1,1.

Zdjęcie wykonane rano, przy wilgotności ok. 50%, temperatura 10* C.

W tym przypadku problemem są i szyby i brak wymiany powietrza.

rosa na szybach.jpg