rustin 26.01.2014 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 SSO już stoi od wakacji i dopiero przypadkiem natrafiłem na taką wzmiankę , że powinna być dylatacja przy kominie. Firma co mi to robiła w samej okolicy postawiła z 30 domów i z każdym z kim rozmawiałem jest zadowolony. A tu taka wpadka. Komin stoi na ławie fundamentowej która była robiona razem z fundamentami domu. Przejmować się czy nie ma najmniejszego sensu , że coś będzie pękać itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czarn-y 26.01.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 IMHO jeśli komin systemowy, który jest wewnątrz ocieplony wełną, np. Schiedel, to bym się nie przejmował, tym bardziej, że jest postawiony na jednolitym fundamencie. W takim kominie, pustak osłonowy, stanowiący konstrukcję komina się praktycznie nie nagrzewa, więc nie przenosi, żadnych naprężeń. Dodam, że osobiście celowo w takim przypadku nie zrobiłem dylatacji, gdyż u mnie komin startuje w garażu dostawionym do domu. Przechodzi przez strop garażu na którym, znajduje się taras i dalej leci wzdłuż ściany nośnej domu, po jej zewnętrzej stronie. Nie wyobrażam robić sobie w tym przypadku dylatacji i męczeniem się z późniejszym uszczelnieniem tego miejsca, narażonego na wody opadowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 26.01.2014 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Mam tak jak opisujesz z tym wyjątkiem , że przechodzi przez garderobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dylatacja jest elementem systemu. Jej brak spowoduje naprężenia prędzej czy później, w następstwie których dojdzie do pękania kruchego keramzytu. Oczywiście kilka lub kilkanaście pierwszych lat użytkowania "będziesz Pan zadowolony".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 coś można teraz zrobić? mógłbym go odciąć tarczą diamentową ale tylko z 2 stron co ścianki działówe są obok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 27.01.2014 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ja bym sie nie przejmował przy kominie systemowym takim czymś. Co innego jakby to był komin kalsyczny. Jedyny minus taki że straciłes gwarancje na komin w tym momencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Gwarancją się nie przejmuje. Proszę o wypowiedzi ludzi którzy nie mają dylatacji i u których jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 27.01.2014 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Rustin, jaki to jest komin systemowy? Czy ma on w srodku izolacje z welny? pomiedzy wkladem ceramicznym a pustakiem? My akurat kominy robilismy dopiero po wylaniu stropu. W stropie byl zrobiony szalunek na komin wiec jesli tak ci odpowiedziec to mam ta dylatacje ale to wyszlo nie swiadomie. napisz czy komin ma welne w srodku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 27.01.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 i jesli tylko ma welne to bym sie tym kompletnie nie przejmowal ze nie ma dylatacji. U nie nawet jak go rozchjcuje to ten sie nawet letni nie chce zrobic wiec naprezen nie bedzie i tyle na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 27.01.2014 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 minimalna dylatacja być powinnawełna w kominie nie jest po to aby komin się nie nagrzewałtylko żeby nie przemarzałśmiem twierdzić, że komin systemowy bez wełny nagrzewa się słabiejod tego z wełną przy takiej samej eksploatacjina rynku są różne obudowytrzeba dokładnie przeczytać instrukcję montażuproducent musi robić takie badania i dawać czytelne wytycznekominy systemowe się nagrzewająw niektórych przypadkach do grubo ponad 200oC na ścianie zewnętrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 27.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 minimalna dylatacja być powinna wełna w kominie nie jest po to aby komin się nie nagrzewał tylko żeby nie przemarzał śmiem twierdzić, że komin systemowy bez wełny nagrzewa się słabiej od tego z wełną przy takiej samej eksploatacji na rynku są różne obudowy trzeba dokładnie przeczytać instrukcję montażu producent musi robić takie badania i dawać czytelne wytyczne kominy systemowe się nagrzewają w niektórych przypadkach do grubo ponad 200oC na ścianie zewnętrznej Do Kominiarz: Nie chce mi sie wierzyc aby ten bez welny mniej sie nagrzewal, Welna ma mniejszy wspolczynnik przenikania ciepla niz powietrze. Jesli welna mialaby go chronic przed przemarazaniem to co maja powedziec te kominy systemowe co jej nie maja? Do tego po co welna by byla potrzebna na calej wysokosci komina skoro ten wystahe max 2 m nad dach??? Do 200C powiadasz. U mnie po kilku godzianch palenia komin sie chce sie zrobic nawet letni wiec nie wierze w twoja teorie, sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 15:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Wełna w środku jest oczywiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Do Kominiarz: Nie chce mi sie wierzyc aby ten bez welny mniej sie nagrzewal, Welna ma mniejszy wspolczynnik przenikania ciepla niz powietrze. Jesli welna mialaby go chronic przed przemarazaniem to co maja powedziec te kominy systemowe co jej nie maja? Do tego po co welna by byla potrzebna na calej wysokosci komina skoro ten wystahe max 2 m nad dach??? Do 200C powiadasz. U mnie po kilku godzianch palenia komin sie chce sie zrobic nawet letni wiec nie wierze w twoja teorie, sorry W kminie bez wełny powietrze jest w ruchu. Na dole kratka u góry wentylacja. Oczywiście jak zamontowano go zgodnie ze sztuką (instrukcją). Masz wiedzę na temat pojemności cieplnej powietrza w ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2014 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Wełna w środku jest oczywiście. Podczas pożaru sadzy , może nie pomóc kilkakrotnie grubsza wełna. Pożaru sadzy należy unikać ale nie można go wykluczyć. Jeśli w pobliżu komina w czasie takiego zdarzenia nie będzie materiałów łatwopalnych, nic się nie wydarzy. Ważne byś za 10 czy 20 lat o tym pamiętał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ale coś można teraz zrobić? chyba już nic. Ścian działowych nie będę burzył przecież , żeby odkuć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2014 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Masz jakieś fotki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Dokładnie jakie fotki ? tzn z której strony ?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?222176-EWA-II-paliwo-stałe-prosty-domek-z-poddaszemtutaj parę jest. TO ten komin przy schodach w dół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 27.01.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Czy te deski które stabilizują komin u góry jeszcze tam są? Jeśli tak, zamień je na jakieś kątowniki. Komin przyklejony do ściany sam sobie dylatację zrobi. Problem stanowi strop. Ale chyba będziesz musiał z tym żyć. Otynkuj to co na wierzchu zatapiając siatkę w kleju. Dwa razy. No i jak coś popęka będziesz widział. Żadnych płyt GK na kominie! Trochę będziesz musiał pogłówkować z podłogą drewnianą, by zachować kilka cm dystansu do pustaka. No i uważaj na oszołomów dla których fuszera jest "spoko". Pełno ich teraz się kreci po forach i na budowach. Rozumowanie na "chłopski rozum" nie zawsze się sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 27.01.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 W kminie bez wełny powietrze jest w ruchu. Na dole kratka u góry wentylacja. Oczywiście jak zamontowano go zgodnie ze sztuką (instrukcją). Masz wiedzę na temat pojemności cieplnej powietrza w ruchu? Eniu jesli tak jest w tych kominach jak mowisz to do dupy jest. Powietrze jest zaciagane do pustaka a wylatuje na gorze. Problem w tym jest taki ze to cieple powietrze z budynku jest wyciagane na zewnatrz budynku, wytwarzajce sie podcisnienie w domu nawiewa nowe zimne przez wentylacje w takich ilosciach ze grzanie komnkiem traci troche sens. Jesli tak jest w tych kominach bez welny to odradzam takie rozwiazanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 A co się może stać w takim wypadku tzn , że nie ma tej dylatacji. Mi w sumie nawet nie przyszło do głowy bo komin stoi przy ścianie nośnej i na tej samej ławie co ściany nośne. Właśnie chciałem dać GK bo pomiędzy jedną ścianką działową a kominem jest 10cm przerwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts