lamcpp 26.01.2014 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Parapet wewnętrzny: PCV montowany w szeregówce robionej z bloczków silikatowych. Montowany na piankę + zaprawe (zdjęcie przed samym położeniem parapetu w załączniku) Moje pytania: 1. Co zrobiłem źle, że parapet jest tak zimny? 2. Parapet ma szerokość równą szerokości okna, z tego co czytałem powinien wystawać o jakieś 3 cm z lewej i prawej strony. Po co powinien wystawać? 3. Czytałem, że sama pianka to za mało, żeby zapobiec wilgoci, przewiewom etc. Co jeszcze się stosuje i w jaki sposób. Czy np. styropian można dać pod parapet? I czy to nie będzie pleśnieć? 4. Parapet lepiej montować na klej czy na cement/beton? 5. Z parapetu ciągnie zimno, tak jak w pkt. 3 jak uszczelnić go odpowiednio? 6. Czy w przypadku montowania na bloczkach silikatowych (jak w załączniku) dziury w bloczkach należy szczelnie wypełnić gipsem/cementem? czy nie ma to żadnego znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 26.01.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 2. Parapet ma szerokość równą szerokości okna, z tego co czytałem powinien wystawać o jakieś 3 cm z lewej i prawej strony. Po co powinien wystawać?Nigdzie nie jest powiedziane, że tak ma być, to kwestia dowolna nie mająca na nic wpływu poza Twoim poczuciem estetyki 3. Czytałem, że sama pianka to za mało, żeby zapobiec wilgoci, przewiewom etc. Co jeszcze się stosuje i w jaki sposób. Czy np. styropian można dać pod parapet? I czy to nie będzie pleśnieć?To czytałeś bzdury. Parapety PVC jak i kamienne jak i inne montuje sie na pianę i prawidłowo zamontowane są o wiele cieplejsze niż montowane na klej, stąd dziwne, ze masz tu zimno 4. Parapet lepiej montować na klej czy na cement/beton?najlepiej na pianę 5. Z parapetu ciągnie zimno, tak jak w pkt. 3 jak uszczelnić go odpowiednio?powodów może być kilka: - przez otwory w silce wieje, trzeba było najpierw wszystkie otwory wypełnić pianą, choć je pianą 'zakorkować', podobnie należy postąpić z bocznymi komorami parapety, jeśli nie stosuje się zakończeń po całej ich głębokości, wtrysnąć pianę by zamknąć komory 6. Czy w przypadku montowania na bloczkach silikatowych (jak w załączniku) dziury w bloczkach należy szczelnie wypełnić gipsem/cementem? czy nie ma to żadnego znaczenia?Zależy jak dokładnie to zrobiłeś. Podzieliłbym na dwa etapy, najpierw zamknięcie otworów w silce, później montaż parapetu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 27.01.2014 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Podejrzewam, że ten paapet bł zamontowany na pianę wpuszczoną tylko małą strużką na krawędzi. Dlatego dziury pod spodem nie były zamknięte i ciągnęły zimnem. Do tego być może przy okazji została wydłubana pianka przy oknie i powstała gdzieś mini dziurka.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts