Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

e-inicjatywa społeczna - mapa wegla

fly2b3

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Właśnie powstała społeczna inicjatywa polecania sobie nawzajem dobrych składów opału z dobrym/suchym/tanim sortymentem.

Zapraszam wszystkich do zapoznania się ze stroną http://www.mapawegla.pl i umieszczaniu na mapie polecanych składów węgla / ekogroszku / drewna / oraz innego opału.

Watro wspomnieć że inicjatywa http://www.mapawegla.pl to projekt non-profit!

Witam, rozwieję wasze wątpliwości:

Czy autorzy pomysłu przewidzieli mechanizm zabezpieczający przed autoreklamą sprzedawców węgla?

Mapa powstanie po to aby każdy mógł dodać lokalizację składu węgla - a to czy skład jest dobry czy nie określą pinie użytkowników mapy (opinie będą wyrażane w formie ankiety polecenia [popularnych żółtych 5 gwiazdek] - rating IP)

Pewnie został zaimplementowany na początku stąd podamy odpowiedni adres mailowy aby nie było mowy o sposobie kontaktu przez formularz zgłoszeniowy.

Projekt non-profit ale odezwij się do autora stronki aby za kilka PLN`ów skasował niepochlebne wpisy.

Tak, projekt non-profit. I o jakich niepochlebnych wpisach piszesz? To będzie mapa z lokalizacjami i ratingiem!

Tak, projekt non-profit. I o jakich niepochlebnych wpisach piszesz? To będzie mapa z lokalizacjami i ratingiem!

To ja chciałbym zareklamować najlepszy węgiel w Polsce sprzedaje go firma "Przerobimy Cię na 0" Skład przy ul. Błotnej nr zachlapany.

Sprzedają węgiel każdego rodzaju ( głównie Ukraina ) jako Polski w cenach tego z Chin. Ocenę mogę dać tylko w skali do 10 więc tyle daje, jednak koledzy z forum na pewno potwierdzą że to rewelacyjny skład węgla. I dodadzą też własne odpowiednio wysokie oceny - POMOŻECIE? ;)

Właściciel składu chce dać "pińcet" za to aby ten składzik węgla był jednym z lepszych a jego rating wynosił "tylko 8,3 w skali to 10"

To ja chciałbym zareklamować najlepszy węgiel w Polsce sprzedaje go firma "Przerobimy Cię na 0" Skład przy ul. Błotnej nr zachlapany.

Sprzedają węgiel każdego rodzaju ( głównie Ukraina ) jako Polski w cenach tego z Chin. Ocenę mogę dać tylko w skali do 10 więc tyle daje, jednak koledzy z forum na pewno potwierdzą że to rewelacyjny skład węgla. I dodadzą też własne odpowiednio wysokie oceny - POMOŻECIE? ;)

Właściciel składu chce dać "pińcet" za to aby ten składzik węgla był jednym z lepszych a jego rating wynosił "tylko 8,3 w skali to 10"

Proponuję zapoznać się z formularzem dodania wpisu na stronie a nie pitolenie i pieniactwo na forum.

Ja nie widzę żeby tam było miejsce na wpisywanie jakichś opinii czy własnych uwag!

Mechanizm -> 1. Jestem zadowolony ze składu, dodaję go na mapę następnie klikam ocenę. Tym samym polecam go innym (społeczeństwo) użytkownikom (moja inicjatywa).

Mechanizm -> 2. Szukam dobrego składu w mojej okolicy, wchodzę na stronę mapawegla.pl i znajduję to co mi odpowiada, następnie oceniam owy skład.

PROSTE?

PS. Rating - wytłumaczę jak dzieciom - będzie tworzony na podstawie kliknięć z różnych IP w "chmurce" umieszczonej już na mapie z dokładnym adresem składu.

PS2. Jeżeli macie jakieś konstruktywne uwagi i pomysły to jestem otwarty.

PS. Rating - wytłumaczę jak dzieciom - będzie tworzony na podstawie kliknięć z różnych IP w "chmurce" umieszczonej już na mapie z dokładnym adresem składu.

PS2. Jeżeli macie jakieś konstruktywne uwagi i pomysły to jestem otwarty.

Eee to sprawa się komplikuje... właściciel składu zainstalował sobie programik który raz na minutę zmienia jego IP i już klika. Rozmyślił się i "pińcet" ni ma.

Jak mu się znudzi klikanie, to zacznie się ogłaszać 1% rabatu za każde udokumentowane kliknięcie z oceną 10.

marcinbbb <- zaproponuj coś co mogłoby w jakiś sposób ocenić dany skład i nie byłoby mechanizmem do ominięcia!

Przecież nie zrobimy formatki na załączanie paragonu za opał w danym składzie :) !

Celem jest naniesienie wszystkich polecanych składów opału na mapę, aby ktoś mógł znaleźć dobry opał jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania.

PS. każda społeczna akcja polecania danego produktu będzie się wiązała z jakimś ryzykiem naciągania ocen.

fly2b3 najpierw byłem pieniaczem a teraz nagle mam Ci zaproponować (za frajer) mechanizm który uchroni Cię przed oszustami jak "ten właściciel składu".

Jakoś nie przypominam sobie aby ktoś ostatnio proponował mi jakieś profity odnośnie sprezentowania Ci takiego mechanizmu. Ewentualnie udziałów w spółce czy % z reklam wyświetlanych na stronie. A niestety inni gracze na rynku płacą spore pieniądze za choć 50% prawdopodobieństwo oceny przez faktycznego klienta.

"Sorry taki mamy klimat"

fly2b3 najpierw byłem pieniaczem a teraz nagle mam Ci zaproponować (za frajer) mechanizm który uchroni Cię przed oszustami jak "ten właściciel składu".

Jakoś nie przypominam sobie aby ktoś ostatnio proponował mi jakieś profity odnośnie sprezentowania Ci takiego mechanizmu. Ewentualnie udziałów w spółce czy % z reklam wyświetlanych na stronie. A niestety inni gracze na rynku płacą spore pieniądze za choć 50% prawdopodobieństwo oceny przez faktycznego klienta.

"Sorry taki mamy klimat"

OK, marcinbbb widzę że nie pojmujesz idei bytu społecznego. Nie zamierzamy czerpać z tego jakichkolwiek korzyści majątkowych, jedyne co, to ma być mapa tworzona przez internautów dla internautów. Nie zaoferuję ci żadnych profitów ani udziałów czegokolwiek ponieważ to jest projekt non-profit. Jeżeli potrzebujesz korzyści majątkowych to załóż sobie jakiś biznes.

PS. Nie ma takiego mechanizmu który jest nie do obejścia, a zarazem zachęcałby do prostego szybkiego głosowania (bez podawania nr. tel. czy logowani się za pomocą facebooka - to nie wybory żeby każdego sprawdzać po PESELU).

Inicjatywę jak najbardziej polecam liczę że ratingi podane na niej będą popartą jakąś praktyczną wiedzą a nie tylko tym że paląc od dołu w śmieciaku pali się średnio na 2+, a tym samum węglem inny palacz paląc od góry pali się na 9. Bo tym sposobem to możemy oceniać zadymienie okolicy a nie jakość sprzedawanego węgla.

Więc mam lepsze rozwiązanie wziąć w okolicy 3 składy i: Entliczek, pentliczek czerwony stoliczek na kogo wypadnie...

Sprawdzalność około 30% lepsza niż zapytanie stronki mapawęgla... jeśli chcesz wiedzieć na pewno gdzie kupić węgiel zapytaj starszego sąsiada lub ekspedientki w lokalnym sklepie.

EDIT:

Jeszcze jedno co za pytanie Cena opały Drogo, przeciętnie, tanio... zarabiając 20k PLN miesięcznie to i tona węgla po 1500 PLN będzie tanio. A dla innego nawet ten pakowany w worki po ziemniakach jest bardzo drogi.

To czy opał jest suchy czy mokry mówi tylko tyle jaką mieliśmy pogodę np. teraz wszędzie mamy wilgotny węgiel, ale w lato będzie suchy ;)

Edytowane przez marcinbbb

No bzdura panowie na resorach. Opał, który będzie tragedią dla posiadacza kotła retortowego, czy dolnego spalania, będzie błogosławieństwem dla posiadacza GS-a. Lamer, który kupi nawet najlepszy węgiel, może go właśnie z powodu swojego nieświadomego lamerstwa lub ignorancji ocenić jako najgorszy itd. A nic tak na mnie nie działa, jak tekst o "społecznej inicjatywie". Gościu, masz użytkowników za kompletnych idiotów?

Żebyś się jeszcze tu (lub gdzieś indziej) trochę udzielał, napisał coś mądrego, miał jakieś pojęcie o paliwach stałych i ich spalaniu...

Poza tym kwestia IP, to kolejna bzdura do ominięcia bez żadnych problemów.

Właściciel składu naklika tyle "lajków", ile będzie chciał i wszyscy o tym dobrze wiemy.

Edytowane przez lysy1l

Jak do tej pory zero wpisów?

I brak mapy?

Mapa jest gotowa z kilkoma wpisami lecz to za mało żeby ją publikować. Na razie jest faza zbierania wpisów a jak ich ilość osiągnie założone minimum, mapa będzie uruchomiana (zbyt mała ilość wpisów może być odebrana za kryptoreklamę).

Dużo ludzi zagląda lecz nie zostawiają wpisów - i tu jest prośba do Was wszystkich, aby każdy polecił jakiś skład w swojej okolicy.

Inicjatywę jak najbardziej polecam liczę że ratingi podane na niej będą popartą jakąś praktyczną wiedzą a nie tylko tym że paląc od dołu w śmieciaku pali się średnio na 2+, a tym samum węglem inny palacz paląc od góry pali się na 9. Bo tym sposobem to możemy oceniać zadymienie okolicy a nie jakość sprzedawanego węgla.

Więc mam lepsze rozwiązanie wziąć w okolicy 3 składy i: Entliczek, pentliczek czerwony stoliczek na kogo wypadnie...

Sprawdzalność około 30% lepsza niż zapytanie stronki mapawęgla... jeśli chcesz wiedzieć na pewno gdzie kupić węgiel zapytaj starszego sąsiada lub ekspedientki w lokalnym sklepie.

EDIT:

Jeszcze jedno co za pytanie Cena opały Drogo, przeciętnie, tanio... zarabiając 20k PLN miesięcznie to i tona węgla po 1500 PLN będzie tanio. A dla innego nawet ten pakowany w worki po ziemniakach jest bardzo drogi.

To czy opał jest suchy czy mokry mówi tylko tyle jaką mieliśmy pogodę np. teraz wszędzie mamy wilgotny węgiel, ale w lato będzie suchy ;)

1. Co do ceny to niestety nie można jej zamieszczać na takiej stronie ponieważ cena jest tak zmienna że praktycznie zawsze byłaby nie aktualna - to ma być ocena ceny w odczuciu subiektywnym nabywcy.

2. Czy opał suchy czy mokry - TU SIĘ Z TOBĄ ZGODZĘ - myślę że pytanie powinno być raczej czy skład jest pod chmurką czy pod dachem (co daje bardzo duże prawdopodobieństwo że towar jest suchy).

No bzdura panowie na resorach. Opał, który będzie tragedią dla posiadacza kotła retortowego, czy dolnego spalania, będzie błogosławieństwem dla posiadacza GS-a. Lamer, który kupi nawet najlepszy węgiel, może go właśnie z powodu swojego nieświadomego lamerstwa lub ignorancji ocenić jako najgorszy itd. A nic tak na mnie nie działa, jak tekst o "społecznej inicjatywie". Gościu, masz użytkowników za kompletnych idiotów?

Żebyś się jeszcze tu (lub gdzieś indziej) trochę udzielał, napisał coś mądrego, miał jakieś pojęcie o paliwach stałych i ich spalaniu...

Poza tym kwestia IP, to kolejna bzdura do ominięcia bez żadnych problemów.

Właściciel składu naklika tyle "lajków", ile będzie chciał i wszyscy o tym dobrze wiemy.

1. Nie mam zamiaru podważać Twojego obeznania w temacie spalania paliw itd. (choć stopka w Twoich postach daje dużo do myślenia "Wykwalifikowany palacz górnego spalania po kursie korespondencyjnym." :) ) - lecz ocena produktu ma być właśnie subiektywna (nie każdy ma miernik wilgotności, czy możliwość przeprowadzenia badań na kaloryczności danego opału)

2. Z tymi ratingami anonimowymi niestety zawsze jest problem i być może trzeba będzie w krótkiej perspektywie to zmienić na inną formę, lecz taką, która jest przystępna dla wszystkich i która zachęci do oceny.

1. Co do ceny to niestety nie można jej zamieszczać na takiej stronie ponieważ cena jest tak zmienna że praktycznie zawsze byłaby nie aktualna - to ma być ocena ceny w odczuciu subiektywnym nabywcy.

2. Czy opał suchy czy mokry - TU SIĘ Z TOBĄ ZGODZĘ - myślę że pytanie powinno być raczej czy skład jest pod chmurką czy pod dachem (co daje bardzo duże prawdopodobieństwo że towar jest suchy).

Ad1) Napisałem Ci że dla kogoś kto zarabia 20000 PLN nawet i 1500 PLN za tonę to taniocha. Dla innego...

Dobrze piszesz cena się zmienia a cena wg. Twoich kryteriów pozostaje zawsze taka sama, jest albo dobra, albo przeciętna niezależnie od zmian w cenach węgla. Rewelacja bardzo przydatna informacja cena węgla 2 lata temu była dobra teraz jest 12 głosów za dobra i 18 za przeciętna - znaczy jaka jest cena?

Ad2) Jeszcze większa rewelacja czy skład jest pod chmurką czy pod dachem. Kurna ja trzymam przykryty plandekom więc ni to chmurka ni dach.

Ziomek z wsi obok trzyma w szopie ale dach... no właśnie szuka go od ubiegłorocznych wichur może ktoś widział?

Twoja inicjatywa nie dowodzi absolutnie niczego, informacje zawarte na mapie będą o kant du*y potłuc. Ale pozwól że za pośrednictwem Twoich wypocin zaproponuję Ci dobry węgiel. W Twojej okolicy nie ma dobrego węgla albo nikt nie ocenił składów ale 300km dalej jest skład pod dachem i jego cena jest "Dobra" ( cokolwiek to znaczy ;P ) Po zebraniu tak precyzyjnych danych możesz spokojnie jechać zakupić węgiel, cena transportu wyższa niż cena węgla ale przecież masz "Dobry" węgiel spod plandeki.

Ad1) Napisałem Ci że dla kogoś kto zarabia 20000 PLN nawet i 1500 PLN za tonę to taniocha. Dla innego...

Dobrze piszesz cena się zmienia a cena wg. Twoich kryteriów pozostaje zawsze taka sama, jest albo dobra, albo przeciętna niezależnie od zmian w cenach węgla. Rewelacja bardzo przydatna informacja cena węgla 2 lata temu była dobra teraz jest 12 głosów za dobra i 18 za przeciętna - znaczy jaka jest cena?

Ad2) Jeszcze większa rewelacja czy skład jest pod chmurką czy pod dachem. Kurna ja trzymam przykryty plandekom więc ni to chmurka ni dach.

Ziomek z wsi obok trzyma w szopie ale dach... no właśnie szuka go od ubiegłorocznych wichur może ktoś widział?

Twoja inicjatywa nie dowodzi absolutnie niczego, informacje zawarte na mapie będą o kant du*y potłuc. Ale pozwól że za pośrednictwem Twoich wypocin zaproponuję Ci dobry węgiel. W Twojej okolicy nie ma dobrego węgla albo nikt nie ocenił składów ale 300km dalej jest skład pod dachem i jego cena jest "Dobra" ( cokolwiek to znaczy ;P ) Po zebraniu tak precyzyjnych danych możesz spokojnie jechać zakupić węgiel, cena transportu wyższa niż cena węgla ale przecież masz "Dobry" węgiel spod plandeki.

marcinbbb - ironizujesz!

PS. Dzięki wszystkim za wypowiedzi, te bardziej lub mniej konstruktywne, nt. pomysłu. Jeżeli większość społeczeństwa ma takie podejście do takiego tematu jak lysy i marcin, to nie ma sensu robić dla nich takich rzeczy.

Tych którzy chcą uczestniczyć w tym projekcie zapraszam do wprowadzania wpisów i tym samym pomaganiu innym (ponieważ nie wszystkie składy w najbliższej okolicy są im znane).

Oczywiście że dla mnie, lysego i 99% ludności w Polsce ( którzy nie pytają googla gdzie kupić węgiel ) nie ma sensu takich danych podawać. Ponieważ nie ważne co było by tam napisane kupuje w sprawdzonym punkcie a nawet gdyby się okazało że sąsiad zza płota sprzedaje "dobry" węgiel w jeszcze lepszej cenie nie chciał bym tego weryfikować na podstawie Twojej stronki. Tylko wiedzy sąsiadów wtedy może zdecyduję się kupił 2 wiaderka do testów. Czego po tym teście się dowiemy.

Że węgiel sąsiada w naszym kotle GS spala się w 11h, a węgiel od konkurencji spala się w 10h i 30 minut czego to dowodzi? Absolutnie niczego.

PS. węgiel kupuje się z danej kopalni nie zależnie na którym składzie jest on składowany i w jaki sposób jest przechowywany. Nawet jeśli jego cena będzie "przeciętna" to wartość opałowa będzie większa.