Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrzewanie w nowym domu, a i tak zimno

poziomka707

Recommended Posts

witam wszystkich,

proszę o radę co może być nie tak. nie znam się na tych rzeczach dlatego proszę o wyrozumiałość i ewentualnie co trzeba podać. przeprowadziliśmy się niedawno do domku z poddaszem użytkowym - jakieś 120 m2 powierzchni użytkowej. z tym, że poddasze jest na razie nieczynne (w stanie surowym że tak powiem). nie jest ocieplone - nie ma jeszcze zrobionych sufitów podwieszanych, nie są jeszcze założone grzejniki. nie jest ono ogrzewane w żaden sposób. obecnie mieszkamy na dole. w korytarzach, łazience i kuchni jest ogrzewanie podłogowe. w kuchni i wejściu głównym oraz na klatce schodowej na górę są również grzejniki. w łazience jest również grzejniki taki ala suszarka. w salonie i pokoju dodatkowym są ułożone panele podłogowe i grzejniki. mamy grzejniki aluminiowe - wszędzie jest założona odpowiednia ilość żeberek w stosunku do wielkości pomieszczenia. wszędzie założone są na grzejnikach termostaty i temperatura ustawiona jest na 21-22 stopnie. piec jest firmy Dworek bodajże kocioł MZN z nadmuchem, ale nie jestem do końca pewna (mogę podać dokładnie model jeśli będzie to niezbędne). W piecu można palić węglem, miałem i drewnem – używam tego wszystkiego. Na piecu temperatura została ustawiona na 55-56 stopni. Mamy również bojler na ciepłą wodę, który jest z zew. Ocieplony styropianem. Ma pojemność 200 litrów. Do ogrzewania podłogowego jest zastosowana pompka, która działa na poziomie drugim. Podłogowe grzeje bez zarzutu. Dom został właściwie ocieplony – mam tutaj na myśli fundamenty, podłogi i ściany. Góra została, że tak powiem odcięta starymi drzwiami ocieplonymi styropianem. Jednak musi być jakaś strata ciepła, ponieważ nie czuć w domu tych 21 stopni. Czy powodem może być nieocieplone poddasze? Czy mogą mieć też na to wpływ małe szparki przy wew. parapetach których jeszcze nie zatkaliśmy sylikonem? I czy może mieć też wpływ to, że w oknach nie mamy jeszcze żadnych rolet ani firanek? Proszę o rady i wskazówki. Pozdrawiam

poziomka707

Jaki masz strop? Jeżeli betonowy i bez wylewki na poddaszu to sparwa jest oczywista-brak izolacji.

witaj,

strop jest betonowy i jest wylewka, która była w całym domu robiona maszynowo, tzw. sucha bodajże. czy to coś zmienia wówczas?

poziomka707

Jeżeli na stropodachu brak ocieplenia, to sorry, ale mamy taki klimat.

Przepraszam nie mogłem się powstrzymać.

Najwięcej ciepła ucieka przez stropo-dach

witaj,

dziękuję za odpowiedź. czyli mam rozumieć, że całe nasze ciepełko ucieka tym nieocieplonym poddaszem? a czy położenie np. wełny na stropie coś zmieni czy też nic?

napewno coś zmieni jak posiadasz tą wełnę do ocieplenia dachu to ją tam rozłóż i wywiń lekko na ściany kolankowe.....

welnę latem zuzyjesz do ocieplenia dachu....

....ale rozumiem iz rurki od ogrzewania CO na poddaszu są jednak grzane....?

a co do samego odczucia ciepła w świerzym domku....

to ono zawsze jest kiepskie na początku ze wzgledu na to iż duzo wilgoci technologicznej jest w ścianach stropach i posadzkach....nie wyschną w miesiąc....

dom schnie i nabiera temp kilka lat...(nie chodzi o temp. powietrza w pomieszczeniach)

napewno coś zmieni jak posiadasz tą wełnę do ocieplenia dachu to ją tam rozłóż i wywiń lekko na ściany kolankowe.....

welnę latem zuzyjesz do ocieplenia dachu....

....ale rozumiem iz rurki od ogrzewania CO na poddaszu są jednak grzane....?

a co do samego odczucia ciepła w świerzym domku....

to ono zawsze jest kiepskie na początku ze wzgledu na to iż duzo wilgoci technologicznej jest w ścianach stropach i posadzkach....nie wyschną w miesiąc....

dom schnie i nabiera temp kilka lat...(nie chodzi o temp. powietrza w pomieszczeniach)

bardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. może rzeczywiście skorzystamy z rozłożenia tej wełny na posadzce. rurki do CO są na górze ale nie są grzane i nie ma w nich chyba też wody - gdyby była na pewno by tam zamarzła. góra jest odcięta całkiem. dopiero latem będziemy tam coś robić. a dom ma dopiero 3 lata. a mam pytanie, czy te szpary przy parapetach wew. uszczelniać silikonem?

pozdrawiam

poziomka707

to fakt, nawet jezeli masz zrobione wylewki na gorze to dam sobie reke uciac z enie masz wiecej jak 5cm styro pod wylewka. To jest roche malo a na powierzchni calego stropu to mozesz palic i palic i cepla i tak nie bedzie widac. Do tego jak tsoc wyzej wspomnial wilgoc technologiczna bedzie jeszcze wylazic przez rok i dopiero nastepnej zimy poczujesz ze w domu jest cieplej

to fakt, nawet jezeli masz zrobione wylewki na gorze to dam sobie reke uciac z enie masz wiecej jak 5cm styro pod wylewka. To jest roche malo a na powierzchni calego stropu to mozesz palic i palic i cepla i tak nie bedzie widac. Do tego jak tsoc wyzej wspomnial wilgoc technologiczna bedzie jeszcze wylazic przez rok i dopiero nastepnej zimy poczujesz ze w domu jest cieplej

zapewne masz rację, wiem tylko że na górze było wyrównywany poziom styropianem, ale na jaką grubość tego nie wiem. i zapewne ta wilgoć technologiczna też ma tutaj znaczenie, bo to nowy budynek i potrzeba czasu, aż mury się nagrzeją. czy wyłożenie tej wełny coś pomoże?

pozdrawiam

poziomka707

poziomka pytasz kolejny raz czy cos pomoze....

pomoże....

mam nadzieje że masz rację że te rurki u góry rzeczywiscie nie mają wody.....bo smiem watpić i tym bardziej rozkładałbym tą wełne....

kolega z głupoty grzał i przestał grzać i wg niego spuscił wodę z układu....ale wody z układu nie da sie idealnie spuscić zawsze coś zostanie i może rozwalić gdzie niegdzie rurki tak jak mojemu koledze który nie chciał mnie słuchać....a wtedy czekałoby cie troszke dodatkowej pracy...

wiec rozwijaj jak najpredzej pewnie masz 15 między krokwie wiec i taką rozlóż

pozdrawiam

Ciepłe powietrze unosi się, więc im lepsze zabezpieczenie na górze, tym lepiej. U mnie podłoga na strychu była ocieplona super, ale ciepło uciekało przez niedocieplone składane schody i dopiero po ociepleniu ich jest ok.

Jeżeli jesteś pierwszą zimę po przeprowadzce to też inaczej odczuwasz temperaturę w nowych, zimnych murach, dom musi się "dogrzać" i zadomowić się w nim musicie...powoli, ocieplicie górę i za rok będzie wam cieplej...:D