Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Posiadam powietrzną pompę ciepła do grzania cwu firmy Galmet Easyair 2GT z podwójną wężownicą (by móc wpiąć solary).

Chodzi o uzupełnienie instalacji o kolektor płaski w celu dodatkowego grzania solarem, ponieważ nie zawsze przy 4 osobach pompa wyrabia w godzinach pozaszczytowych.

Jaki byłby najkorzystniejszy?

Chodzi mi o konkretny model.

pozdrawiam forumowiczów!

https://forum.murator.pl/topic/186931-jaki-kolektor-p%C5%82aski-do-wspomagania-pompy-ciep%C5%82a-cwu/

Ja mam sprawdzone Hewalexa. W twoim przypadku 2szt wystarczą.

Viessmanna wychodzą drożej niż 3szt Hewalexa tyle że 2szt Hewalexa mają 3,6m2 a Viessmann 5m2 (ale 3 hewalexy 5,4m2).

A jaki konkretnie model hewalexa polecacie?

1) KS2000 SP / KP2000 SLP

2) KS2000 TP / KS2000TLP AC

3) wersje AM ( aluminiowe ) choć mają chyba jeden z lepszych stosunków ceny do efektów

Ale wszystko zależy na co kogo stać

Pewnie że starczył by przy założeniu że: Twój zbiornik cwu miał około 120l, w domu mieszkały by tylko 2 osoby i tylko w te dni w których jest najwięcej słońca. W przeciwnym razie bierz tak jak mówiliśmy 2 kolektory.

btw. w którą wężownice wpięli Ci się z pompą ciepła dolną / czy środkową?

Pewnie że ma wiele plusów ale też jeden największy minus, alternatywne źródło co. musi dostarczać sporo ciepła które i tak wyciągnie PC i przerobi na cwu. W lato odda bardzo pożądane zimne powietrze. Z tego względu odpuściliśmy PC.

To troszkę inaczej działa. Ty wybierasz skąd bierze ciepłe powietrze (z domu/garażu/z zewnątrz) i gdzie oddaje zimne (do domu/garażu/na zewnątrz).

Tu bardziej chodzi o sytuację, w której w miesiącach III - XI mam większe zużycie ciepłej wody dla 4 osób niż pompa ciepła jest w stanie przygotować w taniej drugiej taryfie.

Po to jest mi solar potrzebny i pytanie jaki...

U nas niestety garaż jest w odrębnym budynku a czerpanie powietrza z domu w zimę trochę nas przerażało bo to co ogrzejesz PC i tak zabierze na cwu.

Solary już Ci zaproponowałem w kolejności od najlepszych, jednak Ty musisz zdecydować ile możesz na to przeznaczyć kasy. Jeśli chcesz wydać jak najmniej bierz aluminium a jeśli nie patrzysz na koszty to 2 KSR 10.

Podłącze sie pod pytanie, bo rownież czeka mnie wybor kolektorow ale pierw muszę wybrać zasobnik. Rodzinka 2+1, Rozwazam ogrzewanie gazowe i teraz pytanie czy taki zestaw kocioł immergas Victrix 12kw, zasobnik 220l (np. biawar mega solar) + 2 kolektory bedzie ok?Na dwa zasobniki nie bardzo mam miejsce, a kotła większego raczej nie chce bo zapotrzebowanie na CO mam nie za duże.Co myślicie?Moze jakaś alternatywa?

Czy te hewalexy mogę wpiąć pojedyńczo a np. Za rok dopiąć kolejny?

mając już pompę ciepła ze zbiornikiem i wężownicą to co oprocz mocowania i samych kolektorów potrzebuję? Rurki i prąd mam wyprowadzone pod dach.

Edytowane przez chiniol82
chinol82 jak masz wpiąć 1 to lepiej kup sobie 60l zbiornik na wodę pomaluj na czarno i postaw na słońcu, efekt będzie podobny z tym że będziesz miał 60l ciepłej wody do mycia, a nie 250l wody o temperaturze 30 stopni która doskonale przyda się do ogrzania PC.