Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki kolektor płaski do wspomagania pompy ciepła cwu?

chiniol82

Recommended Posts

Witam

Posiadam powietrzną pompę ciepła do grzania cwu firmy Galmet Easyair 2GT z podwójną wężownicą (by móc wpiąć solary).

Chodzi o uzupełnienie instalacji o kolektor płaski w celu dodatkowego grzania solarem, ponieważ nie zawsze przy 4 osobach pompa wyrabia w godzinach pozaszczytowych.

Jaki byłby najkorzystniejszy?

Chodzi mi o konkretny model.

pozdrawiam forumowiczów!

Pewnie że starczył by przy założeniu że: Twój zbiornik cwu miał około 120l, w domu mieszkały by tylko 2 osoby i tylko w te dni w których jest najwięcej słońca. W przeciwnym razie bierz tak jak mówiliśmy 2 kolektory.

btw. w którą wężownice wpięli Ci się z pompą ciepła dolną / czy środkową?

To troszkę inaczej działa. Ty wybierasz skąd bierze ciepłe powietrze (z domu/garażu/z zewnątrz) i gdzie oddaje zimne (do domu/garażu/na zewnątrz).

Tu bardziej chodzi o sytuację, w której w miesiącach III - XI mam większe zużycie ciepłej wody dla 4 osób niż pompa ciepła jest w stanie przygotować w taniej drugiej taryfie.

Po to jest mi solar potrzebny i pytanie jaki...

U nas niestety garaż jest w odrębnym budynku a czerpanie powietrza z domu w zimę trochę nas przerażało bo to co ogrzejesz PC i tak zabierze na cwu.

Solary już Ci zaproponowałem w kolejności od najlepszych, jednak Ty musisz zdecydować ile możesz na to przeznaczyć kasy. Jeśli chcesz wydać jak najmniej bierz aluminium a jeśli nie patrzysz na koszty to 2 KSR 10.

Podłącze sie pod pytanie, bo rownież czeka mnie wybor kolektorow ale pierw muszę wybrać zasobnik. Rodzinka 2+1, Rozwazam ogrzewanie gazowe i teraz pytanie czy taki zestaw kocioł immergas Victrix 12kw, zasobnik 220l (np. biawar mega solar) + 2 kolektory bedzie ok?Na dwa zasobniki nie bardzo mam miejsce, a kotła większego raczej nie chce bo zapotrzebowanie na CO mam nie za duże.Co myślicie?Moze jakaś alternatywa?