Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż paneli podłogowych w bloku.

Erkom96

Recommended Posts

Dzień dobry, piszę z drobną poradą gdyż mam do położenia panele podłogowe, jeszcze nie do końca wiem co mam pod parkietem, ale jego zerwanie jest konieczne gdyż jest przegniły. Jest to wieżowiec z wielkiej płyty.

O2RcJFM.jpg

Dwa pokoje zaznaczone na zielono to pokoje w których będę kładł ową podłogę. Ciemniejszy zielony to przedpokój(brak okien), jaśniejszy zaś to pokój dzienny/sypialnia(z oknami od dołu obrazka). Mam pytania na co mam połozyć te panele. Starczy 12 czy 15mm płyta OSB, na nią folia z wygłuszeniem czy muszę coś wylać pod to? Jeśli chodzi o tą płytę, mam na zrobienie tego niestety tylko 24h czyli jeden dzień. Czytałem, słyszałem że trzeba 48h trzymać tą płytę na podłodze, koniecznie? I w końcu jak z tymi panelami? krótszymi czy dłuższymi bokami/końcami kłaść w stronę okien? Dziękuję za odpowiedzi :).

Pływająca. A różnica miedzy pomieszczeniami jest taka, że mam tam stary drewniany parkiet. W przedpokoju było zalane przez pękniętą rurę-Podłoga spróchniała, jest nierówna i jest na niej trochę grzyba(więc ją będę zdzierał). Jest to typowy parkiet na małe drewniane płytki, takie jak robiono zazwyczaj w PRLu. http://bi.gazeta.pl/im/a5/08/b8/z12060837Q,Odspojony-i-lodkujacy-parkiet.jpg Coś takiego tylko bardziej banalne, zaraz pod tym jest jakaś dziwna ni to sklejka, ni to tektura z przebijającym czarnym klejem.

mam myslec ze podloga bedzie nierowna bo zdarciu starego parkietu jesli tak najlepszym rozwiazaniem bedzie

zdarcie starej powloki kleju

odgrzybienie i zagruntowanie

zrobienie wylewki samopoziomujacej

i dopiero panele

tylko pytanie czy starczy na to czasu wiem z doswiadczenia ze zdzieranie starych powlok kleju to mozolna praca

Właśnie o to chodzi z tą wylewką, czy mogę zamiast wylewki położyć same płyty OSB? Najlepiej byłoby to zrobić w ciągu 48, a jest to środek domu przez ktory sie przechodzi więc wylewka to raczej nie jest dobry pomysł tutaj. A może i jest jakiś sposób na zastąpienie tejże wylewki?

jest jescze opcja masy wyrownujacej wiaze ona po okolo 3h czyli po tym czasie mozna po niej chodzic a wysycha okolo 24h np. http://www.mapei.com/public/PL/products/KT-Masa%20samopoziomujaca%20pod%20parkiet%20i%20panele.pdf

moze to przejdzie???

jeszcze jedna mam mysl-jezeli podloga bedzie ''dosc rowna'' zagruntowac podloge przykleic mate korkowa ,pozniej dac pianke lub maty laminowane.

Jeżeli w ciągu 3h można po niej chodzi to raczej przejdzie. Na to wtedy jeszcze wykorzystać płytę? Bo wydaje mi się, że mogłoby troche chłodem bić. Jest to pierwsze piętro więc do piwnicy daleko nie jest, a od podłóg trochę chłodem nam zazwyczaj wieje.

mysle ze nie ma potrzeby dawac plyte ja mieszkam na parterze i w kazdym pokoju mam '' plywajaca'' na plytach poliestrowych -

http://www.maltatrading.pl/Sklep/823_684_sklep-krono-original/6519_akcesoria/Produkt/26092_izomata-3-mm-ko.aspx

kupowalem 4m kwadratowe za 15 PLN w mrowce jak dobrze pamietam masz do wyboru rozne grubosci takze wzupelnosci to powinno wystarczyc nie zapomnij o foli paroizolacyjnej.Mam nadzieje ze pomoglem milego montazu :D Pozdrawiam

Okej, a jeśli chodzi o tą masę samopoziomującą... Jaka jej grubość może być maksymalna? Bo jeszcze nie do końca wiem jaką tutaj mam podłogę pod nogami. I jak ją rozłożyć? Po prostu wylewam tą masę i ona jakby sama się wyrównywała czy muszę ją traktować szpachlami i tak dalej? :p