MS_Heron 27.01.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam. Mam już dom wybudowany. Zostało tylko uzupełnić ściany wełną , pokryć folią paroizolującą ( opóźniacz pary) i płyty GKF. Mam trzy pytania: 1. Czy taki przebieg paroizolacji jest prawidłowy dla domu szkieletowego. Dom z garażem ogrzewanym do 15 stopni w zimę. Poddasze nad garażem przeznaczone na pokoje. 2. Jaka może być dopuszczalna różnica temperatur między domem a garażem żeby nie doszło do efektu gromadzenia się wilgoci w ścianie działowej między domem a garażem. 3 Pytanie. Co się będzie działo z wilgocią ( np. z mokrego, zaśnieżonego samochodu w zimię ) która będzie powoli unosić się w kierunku stropu międzu garażem a pokojami nad garażem. Może potrzebne jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie lub inne warstwy w skłazdzie przegrody. Proszę o podpowiedz, bo czas robót się zbliża a ja nie mam pełnego obrazu jak ma być to wykończone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186936-prawid%C5%82owy-przebieg-paroizolacji-w-domu-szkieletowym-z-gara%C5%BCem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 2. Jaka może być dopuszczalna różnica temperatur między domem a garażem żeby nie doszło do efektu gromadzenia się wilgoci w ścianie działowej między domem a garażem. zależy jakie będzie stężenie pary wodnej w domu. jeśli 70 % to w garażu musi być koło 17 st można odczytać z wykresu moliera przy jakie temperaturze para wodna zamienia się w wodę. 3 Pytanie. Co się będzie działo z wilgocią ( np. z mokrego, zaśnieżonego samochodu w zimię ) która będzie powoli unosić się w kierunku stropu międzu garażem a pokojami nad garażem. Może potrzebne jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie lub inne warstwy w skłazdzie przegrody. A to ciekawy problem, wypadało by przed wjazdem do środka troszkę obstukać auto. Na pewno dość sporo wilgoci będzie w takim garażu. Właśnie im cieplej tym więcej i szybciej tej pary wodnej powstanie. Choć nie jest to wyznacznik, ponieważ będzie się liczyć nasycenia w danej temperaturze. Jeśli w garażu utrzymasz 20-30 % wilgotności nie będzie problemu z łapaniem nadmiarów. To wymaga silnej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186936-prawid%C5%82owy-przebieg-paroizolacji-w-domu-szkieletowym-z-gara%C5%BCem/#findComment-6301387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 03.02.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zapomniałem dodać, że w domu posiadam instalację rekuperacji. Nie uwzględniałem wyciągu z garażu, ale chyba go doinstaluję. Jakie będą konsekwencje jak jednak uszczelnię część mieszkalną ( ścianę między garażem a domem) paroizolacją od strony domu oraz paroizolację na płycie OSB stropu pokoi na poddaszu ? Przekrój stropu pokoju poddasza:1. Podłoga panel2. Podkład3. Paroizolacja4. Płyta OSB5. Konstrukcja stropu z 15 cm wełny kamiennej.6. Dwie warstwy GKF Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186936-prawid%C5%82owy-przebieg-paroizolacji-w-domu-szkieletowym-z-gara%C5%BCem/#findComment-6312963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finf 04.02.2014 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A dlaczego chcesz ogrzewać garaż aż do 15 st C??.. Nie lepiej go dobrze odizolować zarówno termicznie jak i przez zastosowanie oddzielnej paroizolacji, zejść z temperaturą do ok. 6-8 stopni - nie dość, że zaoszczędzisz na ogrzewaniu to dzięki niższej temperaturze problem z odprowadzeniem nadmiaru wilgoci nie powinien występować, a szczególnie przy zastosowaniu dodatkowego kanału wentylacyjnego. Pamiętaj paroizolacja ma chronić ścianę, a dokładniej jej konstrukcję i przede wszystkim izolację termiczną.. Pamiętaj, żeby od zewnętrznej strony koniecznie zastosować folię wiatrochronną ... i wtedy okryć także garaż... Przykład:Jeżeli będziesz miał ścianę nawet z różnicą ok. 5 st C - powiedzmy ok. 15 st C, a w domu będzie temperatura ok. 20 st C, wilgotność na poziomie 70% i postawisz blisko tej ściany mebel MEBEL, to na 100% - mimo, że zgodnie z wykresem Moliera punkt rosy znajduje się jeszcze o stopień niżej, to ze względu na zbyt słabą wentylację (szafka) woda się skropli... Zamoknięta wełna jest całkowicie nic nie warta.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186936-prawid%C5%82owy-przebieg-paroizolacji-w-domu-szkieletowym-z-gara%C5%BCem/#findComment-6314235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts