MS_Heron 27.01.2014 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam. Mam już dom wybudowany. Zostało tylko uzupełnić ściany wełną , pokryć folią paroizolującą ( opóźniacz pary) i płyty GKF. Mam trzy pytania: 1. Czy taki przebieg paroizolacji jest prawidłowy dla domu szkieletowego. Dom z garażem ogrzewanym do 15 stopni w zimę. Poddasze nad garażem przeznaczone na pokoje. 2. Jaka może być dopuszczalna różnica temperatur między domem a garażem żeby nie doszło do efektu gromadzenia się wilgoci w ścianie działowej między domem a garażem. 3 Pytanie. Co się będzie działo z wilgocią ( np. z mokrego, zaśnieżonego samochodu w zimię ) która będzie powoli unosić się w kierunku stropu międzu garażem a pokojami nad garażem. Może potrzebne jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie lub inne warstwy w skłazdzie przegrody. Proszę o podpowiedz, bo czas robót się zbliża a ja nie mam pełnego obrazu jak ma być to wykończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 27.01.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 2. Jaka może być dopuszczalna różnica temperatur między domem a garażem żeby nie doszło do efektu gromadzenia się wilgoci w ścianie działowej między domem a garażem. zależy jakie będzie stężenie pary wodnej w domu. jeśli 70 % to w garażu musi być koło 17 st można odczytać z wykresu moliera przy jakie temperaturze para wodna zamienia się w wodę. 3 Pytanie. Co się będzie działo z wilgocią ( np. z mokrego, zaśnieżonego samochodu w zimię ) która będzie powoli unosić się w kierunku stropu międzu garażem a pokojami nad garażem. Może potrzebne jest jakieś dodatkowe zabezpieczenie lub inne warstwy w skłazdzie przegrody. A to ciekawy problem, wypadało by przed wjazdem do środka troszkę obstukać auto. Na pewno dość sporo wilgoci będzie w takim garażu. Właśnie im cieplej tym więcej i szybciej tej pary wodnej powstanie. Choć nie jest to wyznacznik, ponieważ będzie się liczyć nasycenia w danej temperaturze. Jeśli w garażu utrzymasz 20-30 % wilgotności nie będzie problemu z łapaniem nadmiarów. To wymaga silnej wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MS_Heron 03.02.2014 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Zapomniałem dodać, że w domu posiadam instalację rekuperacji. Nie uwzględniałem wyciągu z garażu, ale chyba go doinstaluję. Jakie będą konsekwencje jak jednak uszczelnię część mieszkalną ( ścianę między garażem a domem) paroizolacją od strony domu oraz paroizolację na płycie OSB stropu pokoi na poddaszu ? Przekrój stropu pokoju poddasza:1. Podłoga panel2. Podkład3. Paroizolacja4. Płyta OSB5. Konstrukcja stropu z 15 cm wełny kamiennej.6. Dwie warstwy GKF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finf 04.02.2014 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 A dlaczego chcesz ogrzewać garaż aż do 15 st C??.. Nie lepiej go dobrze odizolować zarówno termicznie jak i przez zastosowanie oddzielnej paroizolacji, zejść z temperaturą do ok. 6-8 stopni - nie dość, że zaoszczędzisz na ogrzewaniu to dzięki niższej temperaturze problem z odprowadzeniem nadmiaru wilgoci nie powinien występować, a szczególnie przy zastosowaniu dodatkowego kanału wentylacyjnego. Pamiętaj paroizolacja ma chronić ścianę, a dokładniej jej konstrukcję i przede wszystkim izolację termiczną.. Pamiętaj, żeby od zewnętrznej strony koniecznie zastosować folię wiatrochronną ... i wtedy okryć także garaż... Przykład:Jeżeli będziesz miał ścianę nawet z różnicą ok. 5 st C - powiedzmy ok. 15 st C, a w domu będzie temperatura ok. 20 st C, wilgotność na poziomie 70% i postawisz blisko tej ściany mebel MEBEL, to na 100% - mimo, że zgodnie z wykresem Moliera punkt rosy znajduje się jeszcze o stopień niżej, to ze względu na zbyt słabą wentylację (szafka) woda się skropli... Zamoknięta wełna jest całkowicie nic nie warta.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts