Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obniżka ceny za przyłącze elektryczne od 01.01.2014 - ENEA

talar

Recommended Posts

Generalnie podczas budowy domu spotykam się przeważnie z podwyżkami, a tu proszę miła niespodzianka.

Podpinam wreszcie prąd budowlany i się cieszę, że dopiero teraz.

Od tego roku przyłącze w ENEA kosztuje tylko 78 zł z groszami za KW mocy przyłączeniowej (całość 1250 zł z VAT)

W stosunku do bodajże 183 zł/KW z roku ubiegłego (2920 zł za 16KW przyłącze) daje mi to blisko 1700 zł oszczędności :):lol2:

Co prawda gnojki i tak mi to odbiorą w taryfie budowlanej, gdzie sam przesył i opłaty abonamentowe kosztują 67 zł miesięcznie...

Ale przynajmniej kasa z obniżki pójdzie na opłaty stałe.

Edytowane przez talar

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

W PGE jeszcze taniej :)

Budynek mieszkalny jednorodzinny, planowane przyłącze kablowe o długości do 200 m, wielkość mocy przyłączeniowej Pp =14 kW: Podmiot przyłączany zaliczany jest do V grupy przyłączeniowej, opłata za przyłączenie w tym przypadku wyniesie:

Op = Sp • P; Op = 57,69 • 14 + VAT 23% = 993,42 zł

wiosną 2012 dostałem promesę; w sierpniu 2012 podpisałem umowę; w listopadzie 2013 ENEA doprowadziła prąd do skrzynki. Niestety, za 20kW zapłaciłem "bez promocji", czyli zamiast ok. 1600zł poszło ok. 3700zł. Cóż, kto się buduje, tego się nie żałuje. Najgorsze, że nie mam dostępu do drogi publicznej (powiat nie udzielił pozwolenia na budowę domu), bo przez chciwość jedna sąsiadka zablokowała cały teren MPZP: ok. 15ha, ok. 88 działek (w tym jej 18). Sprawy są w sądach (włącznie z szykowanym pozwem zbiorowym kilkunastu zablokowanych właścicieli), ale straconego czasu i pieniędzy już nic nie wróci. Pozdrawiam.

Niestety, za 20kW zapłaciłem "bez promocji", czyli zamiast ok. 1600zł poszło ok. 3700zł. Cóż, kto się buduje, tego się nie żałuje.

Nie martw się :) To jedyna akcja podczas budowy, kiedy udalo mi sie coś zaoszczędzić.... Np na cegle tez "stracilem" prawie 2 tysiące. Tzn, kupilem rok wcześnij niż potrzebowałem, bo cena systematycznie rosła, a ja miałem górkę w funduszach, to stwierdziłem ze wykupię i złożę na działce. Nie leży - jeśc nie woła, a może uda się trochę oszczędzić ;) I co sie okazało: cena tej cegły rok później kiedy jej tak naprawde potrzebowałem była o ponad 30 groszy niższa na sztuce..... :) Nie mówię juz o tym, ze gdybym te pieniądze miał na lokacie to w ogole byloby jeszcze wiecej niz 2 tys....

A wracając do przedmiotu dyskusji: czy ktoś słyszał zeby to była stała obniżka? bo teraz cennik wyglada tak a nie inaczej, a od 2015 bedzie nowa taryfa i pytanie czy znowu nie podniosą?

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Czy komuś kto podpisał umowę w 2013 a podłączyli w 2014 udało się wywalczyć opłatę po nowej niższej stawce? najbardziej interesuje mnie RWE STOEN Operator

Dołączam się do pytania kolegi. Tak się złożyło, że podpisałem umowę 17.12.2013r. Przyłącze mam mieć wykonanie w maju 2015r. Da się jakoś zaktualizować umowę? Może napisać anex o zmniejszenie mocy przyłączeniowej, wtedy od nowa przeliczą po nowej cenie?

Umowę podpisywałem w kwietniu 2013 ENERGA, odbiór skrzynki w lutym 2014. Właśnie dostałem fakturę do zapłaty oczywiście po nowej niższej stawce.

Pisałem do URE w tej sprawie i dostałem odpowiedź, że ważne jest kiedy był odbiór skrzynki, jeśli w 2014 to po nowej stawce.

Pozdrawiam

No to mnie pocieszyłeś. :)

Też miałem zamiar napisać do URE, żeby się cokolwiek dowiedzieć w tym temacie.