forum003 27.01.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Witam, Z góry przepraszam jeśli pytania są naiwne, jednak to jest moja pierwsza styczność z ogrzewaniem gazowym dlatego wolę być mądry przez ewentualną szkodą. Posiadam dwufunkcyjny kocioł gazowy Ariston BS, który jest sterowany bezprzewodowym sterownikiem pokojowym. Oto pytania:1. Jeśli na sterowniku pokojowym ustawię np. 25 stopni a na termostatach grzejnikowych ustawię 21 stopni, to czy w przypadku odcięcia wody przez termostaty grzejnikowe piec po uzyskaniu zadanej temperatury: wyłączy się/zgłosi bład/coś innego?2. Jak zmusić piec aby nie "słuchał" sterownika pokojowego, czy muszę dostać się do środka pieca odłączyć kable od odbiornika "pokojówki" i zewrzeć piny, do których był wcześniej podłączony ów sterownik?3. Czy jeśli odłączę sterownik pokojowy od pieca to w przypadku zablokowania przepływu przez termostaty grzejnikowe piec: wyłączy się/zgłosi błąd/coś innego?4. Czy ktoś z Państwa porównywał koszty ogrzewania oraz komfort cieplny przy sterowaniu "pokojówką" oraz przy sterowaniu termostatami grzejnikowymi? Pytam dlatego, że mimo iż termometr wskazuje 21 stopni w mieszkaniu wydaje mi się, że jest znacznie zimniej niż w innym mieszkaniu, w którym ten sam termometr również wskazuje 21 stopni. Uważam, że jest to efekt tzw. zimnych grzejników na co wpływ ma sterowanie pokojowe, przy sterowaniu termostatami grzejnikowymi, grzejniki są zawsze przynajmniej delikatnie ciepłe. Instrukcja obsługi pieca jest bardzo uboga i nie odpowiada na moje watpliwości. Korzystając z okazji chciałbym zapytać się również czy w kotłach gazowych minimalna temperatura powrotu oraz minimalna temperatura wody w piecyku ma takie znaczenie jak w przypadku kotłów na ekogroszek? Przy założeniu, że temperaturą na piecu 50 stopni ogrzejemy mieszkanie nawet przy mrozach -20 stopni to lepiej (tzn. taniej) jest ustawić te 50 stopni czy może 70 stopni, czy też odpowiedź nie jest już taka oczywista? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts