Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc przy wyborze kotła z podajnikiem

Scoti1986

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Od kilkunastu dni przeglądam różne fora, czytam ogromne ilości postów ale dalej jestem głupi z tego wszystkiego :/

Do rzeczy.

Od 2 lat posiadam zwykły piec węglowy zębiec 21kW i jest zdecydowanie nadmiarowy, dlatego jestem zmuszony na wymianę.

Dom jaki posiadam jest stary, lecz ocieplony z wymienionymi oknami. Powierzchnia to ok 200m2 z tym, że parter jest wysokości 2,7m, a piętro 2,4m.

Po przeczytaniu Waszego poradnika obliczyłem, że potrzebowałbym ok 16-18kW + 3kW na CWU. "Fachowcy" z okolicy zajmujący się sprzedażą, montażem i serwisem kotłów doradzają mi koniecznie kocioł o mocy 25kW, kiedy ja jestem przekonany, że 20kW wystarczy. Kolejny problem to taki, że mam niską kotłownię (155cm) i ciężkie dojście (drzwi 60cm i w najniższym miejscu przy schodach 100cm). Z oferty owych fachowców mam do wyboru tylko 1 kocioł Hef-Stal EKO-PLUS. Jeżeli miałbym wybrać ten model to zdecydowałbym się na 20kW. Po przeszukaniu internetu znalazłem kocioł Ogniwo EKO-PLUS, który ma dodatkowe palenisko (chciałbym je mieć) i sterownik, który jest chyba lepszy dla laika nie mającego wcześniej do czynienia z kotłem z podajnikiem. Tutaj pojawił się problem, nie za bardzo mam jak dobrać moc kotła z tej firmy, bo jest 16kW (3-19) albo 25kW (5-27). Tutaj raczej wybrałbym 16kW, ponieważ w największe mrozy mógłbym w razie konieczności zakręcić bojler i używać mniejszego na prąd (używany w lato) i odeszły by wtedy te 3kW potrzebne do ogrzania wody. Dobrze kombinuję? Tutaj dodatkowy minus, że nie znalazłem w okolicy dystrybutora, który posiada także swój serwis, a chciałbym zapłacić za kompletną usługę czyli kocioł wraz z przywozem, wniesieniem i zamontowaniem.

Znacie ewentualnie jakieś inne kotły, które były by dobre i miały odpowiednie gabaryty?

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam