Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

grzejniki z małą mocą

roman_k

Recommended Posts

Witam,

mieszkam w małej wspólnocie mieszkaniowej - 4 mieszkania, chcę wymienić grzejniki na nowe żeliwne.

dodam że nie mam liczników ciepła, wspólnota otrzymuje jeden rachunek i dzieli na 4 mieszkania, nie mamy też zarządu ani firmy administrującej, nie mamy też dokumentów które wskazywałyby jaka powinna być moc grzejników. Sam obliczyłem jaka powinna być dla mojego mieszkania.

Czy jeśli zamontuję grzejniki z mniejszą mocą niż wychodzi z obliczeń dla powierzchni mojego mieszkania to narażę wspólnotę na wyższe opłaty za C.O?

No do wungla jak znalazł - i to jest wyznacznik luksusu - żeliwo+wungiel :bash:

salonem mogę się pochwalić, kotłownią nie muszę, merca przed chałpę a za chałpą wychodek :D a tak żeby nie offtopować myślę że żeliwniaki wrócą kiedyś do łask nawet ze względu na ich ciekawy dizajn, jak naród się wzbogaci :)

Edytowane przez ReefKru

W Polsce zostało jeszcze klikaset tyś mieszkań grzanych węglem centralnie poprzez elektrociepłownie, oczywiście w blokach stare żeliwne grzejniki, jedyne co tam remontowali to wymiana głowic na termostatyczne, i jakoś nikt nie narzeka na komfort, raczej każdy chwali bezosobowość i bezawaryjność, i na mój gust jeszcze klikanaście latek upłynie nim coś tam będą poprawiać

i temu się nie dziwię, i tak bywa ;)

Odniosłem się do poziomu dyskusji

a co do meritum

Argumenty ???

nie ma jednoznacznych - zależy co chcemy osiągnąć i co kto lubi

jeśli lubimy stałą temp w domu 24h to nie ma przeciwwskazań do żeliwniaków, duża bezwładność to zaleta w wielu sytuacjach, a i walory estetyczne mamy różne, cena też gra rolę w wielu przypadkach jak i temperatura zasilania i rodzaj źródła

takie argumenty tyczą nie tylko grzejników, ale wszystkich systemów - tu nie ma jednoznacznej, ortodoksyjnej odpowiedzi