Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogromne spalanie kotla kondensacyjnego Junkers - pomozcie

necroelectrician

Recommended Posts

Witam

W związku z budową domu jednorodzinnego, wyposażonego w gazową instalację wewnętrznego ogrzewania, zakupiłem kocioł firmy Junkers ZSB 22-3c ze sterownikiem FW 100 i czujnikiem zewnętrznym.

Nadmienię, iż dom jest o pow. 135m2, parterowy bez piwnicy z poddaszem użytkowym, jeszcze jest niezamieszkały (co oznacza ,iż nie ma zużycia gazu do czynności związanych z podgrzewaniem wody jak również użytkowaniem kuchni gazowej), jest wykonana bardzo dobra izolacja domu, bez mostków termicznych. Sciany budynku 40cm Ytong + ocieplenie budynku 8cm styropian, instalacja podłogowa na dole, a na górze grzejniki.Temperatura wewnątrz domu ustawiona stale na 15 stopni Celcjusza.

Uruchomienie nastapilo w grudniu 2012. Przy wyżej wymienionych parametrach miesięczne zużycie gazu po uruchomieniu kotła zwaliło mnie z nóg. Nawiązałem więc kontakt z serwisantem, który uruchamiał kocioł. Usłyszałem od niego, że w nowym budynku zużycie gazu jest wyższe ze względu na wilgoć w ścianach. Z jego opinii wynikało, że piec ustawiony jest doskonale, regulacja samej armatury, spaliny, powietrze, ciśnienie gazu - bez zastrzeżeń. Taką argumentację przyjąłem do wiadomości.

Po kilku miesiącach, kiedy ściany powinny być już osuszone i wnętrze zagrzane, zużycie gazu było ciągle ogromne tzn. około 130m3 miesięcznie (przy tych samych parametrach wspomnianych na wstępie).

Ostatnie spotkanie z "autoryzowanym" serwisantem miałem w sierpniu 2013roku. Wszystko zostało podobno ponownie dokładnie sprawdzone. Oczywiście w opinii serwisanta wszystko było w najlepszym porządku.

W grudniu 2013 roku odnotowano znów wysokie zużycie gazu (przy obecnych temperaturach zewnętrznych tj. 6-10 stopni - domniemam iż niedopuszczalne).

Czy ktos moze mi doradzic, co powieniem zrobic aby obnizyc spalanie? Ostatnio uslyszalem, ze niezamieszkaly dom spala wiecej...

Z gory dziekuje

jesli 4,3m3/dobę w nowym, wilgotnym budynku o pow 135m2 (nic nie piszesz o innych parametrach oprócz ścian, a co z podłogą, dachem - nota bene 40cm Ytong to przerost formy nad treścią - od konstrukcji jest ściana konstrukcyjna, od izolacji warstwa ocieplenia, nie odwrotnie) uważasz za powalające na kolana, to musze cię zmartwic:

niestety nie dojdziesz nigdy do poziomu, w którym będziesz oddawał gaz do sieci ;)

jest wątek o tym ile gazu-komu-za-co-kiedy-i-czemu-tak-dużo - tam poczytaj i sie pochwal - zobaczysz reakcję innych.

Pytanie o szczelnosc budynku, izolacje dachu, okna, drzwi itp. Mieszkancy = zyski bytowe.

Moj surowy dom na rozruchu zuzyl 200m3 w pierwszym miesiacu. Nie wszystko jeszcze jest idalnie szczelne, pierwsza polowe stycznia grzalem tylko dol podlogowka, bo gora nie byla nawet ocieplona miedzy krokwiami, wiec cieplo uciekalo jak.... Po wstepnym ociepleniu dachu (18cm) zuzycie spadlo o 35-40%, ale uruchomienie podlogowki na pietrze (zdrowo wychoodzona podloga) zjadlo zyski :) teraz powoli zaczyna sie odczuwac zmiane temp. Ale przyszly mrozy i znowu piecyk chcial jesc :)

Zrob obliczenia OZC jak nie masz, nawet pogladowe i mnie wiecej bedziesz wiedzial ile musisz grzac. Jesli wyjdzie ze piec zjada naprawde za duzo wzgledem ocieplenia, to forumowy obrzed gromniczy ;)

130 m3 gazu i ty uważasz że to dużo....to około 4 m3 / doba

nowy budynek drugi sezon grzewczy....

w przypadku ścian tak grubych oddawanie wilgoci i nagrzanie się ścian trwa nie rok....ani dwa....

tak naprawdę dopiero po okresie 4-5 lat będziesz miał powiedzmy juz spalanie na dość stałym poziomie przy określonych i porównywalnych warunkach....

tak jak napisali poprzednicy...ściany to nie wszystko...(.jesli posadzki są słabo ocieplone a się posiada podłogówkę to nie ma sie tez czemu dziwić)

tak samo z dachem....pierwsza warstwa w dachu wełny tylko i wyłącznie zatrzymuje nawiewanie zimniejszego powietrza ale nie dokońca zatrzymuje ciepło....bo sama ta warstwa jest dość chłodna dopiero druga warstwa wełny powoduje że powietrze w wełnie zawarte się zatrzymuje i bliżej płyt gipsowo kartonowych robi się lekko ciepłe...

ja sam w domu mogę powiedzieć że ilość paliwa w ciagu ostatnich 4 sezonów mi zmalała o blisko 40 % i nie oszczędzam mam cieplutko...

co do ścian....

40 cm + 8 cm styro....gorzej wychodzi niż 24 +15 cm styro

• 1 year później...

Zużycie gazu zawsze zależy od wielu czynników. W głównej mierze należy zwrócić uwagę na temperaturę utrzymywaną w pomieszczeniach, strat ciepła przez ściany, okna, dach, podłogę oraz przez kominy i otwory wentylacyjne. Ważna w tym przypadku jest także sprawność poszczególnych elementów wchodzących w skład instalacji grzewczej. W zależności od poszczególnych rodzajów ociepleń, różnice w zużyciu gazu mogą znacząco się różnic, więc trudno jest dokonać realnych porównań pomiędzy poszczególnymi budynkami. Podane przez Pana "ogromne" zużycie gazu - 130 m3 oznacza, ze kocioł pracował ZALEDWIE około 60 godzin przez cały miesiąc. Maksymalne zużycie gazu podawane w instrukcji to 2,1 m3/h. 130 m3 gazu to zaledwie około 260 zł - to koszt ogrzania przez miesiąc budynku 135 m2.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Junkers

Temperatura wewnątrz domu ustawiona stale na 15 stopni Celcjusza.

Zakładając że każdy 1*C to około 7% kosztów to gdyby kolega chciał utrzymać 22*C w domu to by musiała do tych 130m3 dodać około ~ 50% większe zużycie gazu czyli wyszło by około 200m3 można powiedzieć że spalanie jest w normie .