Łukasz80 27.01.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 witajcie,mam dwa kominy systemowe schieder. W tym sezonie zacząłem grzać pierwszy raz. Przy osiągnięciu temp.20` wewnątrz zauważyłem po jednej długiej równej poziomej rysie na każdym kominie wewnątrz domu. Na obydwóch jest tynk cem-wap bez dylatacji od ścian budynku (króćce trójników mają dylatacje). W jednym kominie lecą spaliny z kotła kondensacyjnego, a drugi jest nieużywany. Rysy kończą się na kominie, nie idą dalej na ściany. Rysy są grubości włosa. Czym to może być spowodowane? Taki komin jest zimny? I stąd inna praca materiału?Nie wiem o co kaman, bo wkład jest izolowany od obudowy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 27.01.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 temat pod twoim założyłem swój. masz dylatacje przy przejściu przez strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 27.01.2014 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Mam dylatacje. Kominy były stawiane dopiero po wylaniu stropów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 28.01.2014 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 A nie masz może tak że są dwa pustaki - jeden spalinowy i drugi wentylacyjna - a ta szczelina jest mięczy nimi? To sie czesto zdarza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 28.01.2014 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Ale rysy są poziomo.... wydaje mi się, że budowane było z jednego szerokiego pustaka. Dwa dymy i jedna wentylacja. Jeśli idąc dylatacją, to mam nadzieje, że to przez różnice materiałów, bo komin będzie zimniejszy, bo ma i tak kanały do wentylacji wełny (rondo plus) Nie wiecie, czy komin powinien mieć dylatacje również na tynku od ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.01.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 wklej fotki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 06.02.2014 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 wklej fotki.... Wklejam fotki. Nie pisałem wcześniej, bo był u mnie na budowie technik od producenta, bo się złożyło że był w rejonie w jeden dzień. W sumie nie stwierdził nic konkretnie, wg niego jest to przez to, że nie ma prawdopodobnie dylatacji od ścian - nie wiadomą jest czy przy budowie nie związali przypadkowo miejscami pustaków komina ze ścianami.... oficjalnie mam się nie przejmować.... Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 08.02.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 a nie przygrzałeś za mocnopęknięcia ewidentnie na połączeniu pustaków w czasie budowy nie podłączono kozy budowlanej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.02.2014 07:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 3 lata temu grzalem koza moze ze 3-4 dni po kika godzin, gdy robilem przygotowke pod elektryke, ale palilem tylko ja. Koza byla mala z rura spalinowa dluga ponad 3 metry i srednicy 100mm, czy to moglo sie przyczynic do tego? Wg mnie dostateczenie schladzalo to spaliny, a pozatym ceramika ma srednice 200, wiec rozprezenie spalin przy wlocie tez powinno je schladzac...?Jesli to powod to dlaczego wyszlo to dopiero w tym sezonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 09.02.2014 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Lukasz czyli ty tam masz kanal dymowy od kominka, wentylacje i gazowy od kondensatu? Ja jakiej wysokosci jest to pekniecie? nad stropem czy pod? czy masz jeszcze dojscie do trojnika spalinowego? czy ten jest caly i nie ma zadnych pekniec na ceramice? Narazie to powiem ci tylko tyle ze kondesat nie ma na 100% nic z tym wspolnego. Tam teperatura spalin jest za niska. Bardziej bym sie ta koza zainteresowal co nia grzales. To ze komin moze byc przyklejony do sciany to tez nie pwonno miec znaczenia az takiego. Ten schiedel dymowy to jest z izolacja z welna czy bez? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.02.2014 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Lukasz czyli ty tam masz kanal dymowy od kominka, wentylacje i gazowy od kondensatu? Ja jakiej wysokosci jest to pekniecie? nad stropem czy pod? czy masz jeszcze dojscie do trojnika spalinowego? czy ten jest caly i nie ma zadnych pekniec na ceramice? Narazie to powiem ci tylko tyle ze kondesat nie ma na 100% nic z tym wspolnego. Tam teperatura spalin jest za niska. Bardziej bym sie ta koza zainteresowal co nia grzales. To ze komin moze byc przyklejony do sciany to tez nie pwonno miec znaczenia az takiego. Ten schiedel dymowy to jest z izolacja z welna czy bez? mam dwa kominy, w tym co pokazalem na zdjeciach jest jeden dymowy i wentylacja grawitacyjna. Komin przechodzi przez dwa stropy (mam piwnice, stoi na lawie fundamentowej). Trojnik jest powyzej pekniecia 1 metr wyzej (wszystko co rozmawiamy jest na poziomie parteru) - trojnik jest caly, niezatynkowany itp.. To sa kominy Rondo Plus, wiec na te najwyzsze temp. spalin wg katalogu.....(600st) Ma on welne wokolo ceramiki i wlot powietrza pod wyczystka do wentylowania owej welny... W piwnicy i na poddaszu nie widze pekniec, ale nie sa tam otynkowane, wiec ciezko zauwazyc takie male rysy... Czy powinienem zlecic badanie kamerka wkladu ceramicznego...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 09.02.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 mam dwa kominy, w tym co pokazalem na zdjeciach jest jeden dymowy i wentylacja grawitacyjna. Komin przechodzi przez dwa stropy (mam piwnice, stoi na lawie fundamentowej). Trojnik jest powyzej pekniecia 1 metr wyzej (wszystko co rozmawiamy jest na poziomie parteru) - trojnik jest caly, niezatynkowany itp.. To sa kominy Rondo Plus, wiec na te najwyzsze temp. spalin wg katalogu.....(600st) Ma on welne wokolo ceramiki i wlot powietrza pod wyczystka do wentylowania owej welny... W piwnicy i na poddaszu nie widze pekniec, ale nie sa tam otynkowane, wiec ciezko zauwazyc takie male rysy... Czy powinienem zlecic badanie kamerka wkladu ceramicznego...? skoro trojnik jest 1 m powyzej to tym bardziej nie ma to sensu. temperatura nie mogla tego spowodowac. Moze komin jest przyklejony z jednej strony do sciany zaprawa a sama lawa troche usiadla i to go pociagnelo. naprawde dziwna ta twoja sytuacja i ciezko znalezdz logiczne wytlumaczenie. Sam wklad ceramiczny raczej nie jest pekniety, ten lezy niezalaznie od pustakow kominowych wiec nie bardzo mialoby go co polamac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 09.02.2014 08:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 no wlasnie, dlatego raczej nie bede sie tym przejmowal. Bede obserwowal czy sie nie powieksza. Gdy bede mial wizyte kominiarza, to poprosze o zbadanie wkladu dla pewnosci... Dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.02.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 no wlasnie, dlatego raczej nie bede sie tym przejmowal. a powinieneś pęknięcia na ścianach kominowych to rzecz NIE normalna zawsze jest jakiś powód paliłeś kozą w systemówce... to błąd rura 3 m i co z tego koza bez deflektora traktuje taką rurę jak dalsza część paleniska, a ogień lubi zakręty powinieneś oczyścić porządnie komin i sprawdzić od wewnątrz kamerką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 09.02.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) tak Koniniarz ale Lukasz mowi ze trojnik jest 1m nad peknieciem wiec tu nie bardzo widze jak i dlaczego koza mialaby wplynac na to pekniecie Edytowane 9 Lutego 2014 przez yendrek3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts