Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rysy na kominie

Recommended Posts

witajcie,

mam dwa kominy systemowe schieder. W tym sezonie zacząłem grzać pierwszy raz. Przy osiągnięciu temp.20` wewnątrz zauważyłem po jednej długiej równej poziomej rysie na każdym kominie wewnątrz domu. Na obydwóch jest tynk cem-wap bez dylatacji od ścian budynku (króćce trójników mają dylatacje). W jednym kominie lecą spaliny z kotła kondensacyjnego, a drugi jest nieużywany. Rysy kończą się na kominie, nie idą dalej na ściany. Rysy są grubości włosa.

Czym to może być spowodowane? Taki komin jest zimny? I stąd inna praca materiału?

Nie wiem o co kaman, bo wkład jest izolowany od obudowy....

Ale rysy są poziomo.... wydaje mi się, że budowane było z jednego szerokiego pustaka. Dwa dymy i jedna wentylacja.

Jeśli idąc dylatacją, to mam nadzieje, że to przez różnice materiałów, bo komin będzie zimniejszy, bo ma i tak kanały do wentylacji wełny (rondo plus)

Nie wiecie, czy komin powinien mieć dylatacje również na tynku od ścian?

• 2 weeks później...
wklej fotki....

Wklejam fotki.

Nie pisałem wcześniej, bo był u mnie na budowie technik od producenta, bo się złożyło że był w rejonie w jeden dzień.

W sumie nie stwierdził nic konkretnie, wg niego jest to przez to, że nie ma prawdopodobnie dylatacji od ścian - nie wiadomą jest czy przy budowie nie związali przypadkowo miejscami pustaków komina ze ścianami.... oficjalnie mam się nie przejmować....

Ma ktoś jakieś zdanie na ten temat? :)

3.JPG

1.JPG

2.JPG

3 lata temu grzalem koza moze ze 3-4 dni po kika godzin, gdy robilem przygotowke pod elektryke, ale palilem tylko ja.

Koza byla mala z rura spalinowa dluga ponad 3 metry i srednicy 100mm, czy to moglo sie przyczynic do tego? Wg mnie dostateczenie schladzalo to spaliny, a pozatym ceramika ma srednice 200, wiec rozprezenie spalin przy wlocie tez powinno je schladzac...?

Jesli to powod to dlaczego wyszlo to dopiero w tym sezonie

Lukasz czyli ty tam masz kanal dymowy od kominka, wentylacje i gazowy od kondensatu?

Ja jakiej wysokosci jest to pekniecie? nad stropem czy pod?

czy masz jeszcze dojscie do trojnika spalinowego? czy ten jest caly i nie ma zadnych pekniec na ceramice?

Narazie to powiem ci tylko tyle ze kondesat nie ma na 100% nic z tym wspolnego. Tam teperatura spalin jest za niska. Bardziej bym sie ta koza zainteresowal co nia grzales. To ze komin moze byc przyklejony do sciany to tez nie pwonno miec znaczenia az takiego. Ten schiedel dymowy to jest z izolacja z welna czy bez?

Lukasz czyli ty tam masz kanal dymowy od kominka, wentylacje i gazowy od kondensatu?

Ja jakiej wysokosci jest to pekniecie? nad stropem czy pod?

czy masz jeszcze dojscie do trojnika spalinowego? czy ten jest caly i nie ma zadnych pekniec na ceramice?

Narazie to powiem ci tylko tyle ze kondesat nie ma na 100% nic z tym wspolnego. Tam teperatura spalin jest za niska. Bardziej bym sie ta koza zainteresowal co nia grzales. To ze komin moze byc przyklejony do sciany to tez nie pwonno miec znaczenia az takiego. Ten schiedel dymowy to jest z izolacja z welna czy bez?

mam dwa kominy, w tym co pokazalem na zdjeciach jest jeden dymowy i wentylacja grawitacyjna.

Komin przechodzi przez dwa stropy (mam piwnice, stoi na lawie fundamentowej). Trojnik jest powyzej pekniecia 1 metr wyzej (wszystko co rozmawiamy jest na poziomie parteru) - trojnik jest caly, niezatynkowany itp.. To sa kominy Rondo Plus, wiec na te najwyzsze temp. spalin wg katalogu.....(600st)

Ma on welne wokolo ceramiki i wlot powietrza pod wyczystka do wentylowania owej welny...

W piwnicy i na poddaszu nie widze pekniec, ale nie sa tam otynkowane, wiec ciezko zauwazyc takie male rysy...

Czy powinienem zlecic badanie kamerka wkladu ceramicznego...?

mam dwa kominy, w tym co pokazalem na zdjeciach jest jeden dymowy i wentylacja grawitacyjna.

Komin przechodzi przez dwa stropy (mam piwnice, stoi na lawie fundamentowej). Trojnik jest powyzej pekniecia 1 metr wyzej (wszystko co rozmawiamy jest na poziomie parteru) - trojnik jest caly, niezatynkowany itp.. To sa kominy Rondo Plus, wiec na te najwyzsze temp. spalin wg katalogu.....(600st)

Ma on welne wokolo ceramiki i wlot powietrza pod wyczystka do wentylowania owej welny...

W piwnicy i na poddaszu nie widze pekniec, ale nie sa tam otynkowane, wiec ciezko zauwazyc takie male rysy...

Czy powinienem zlecic badanie kamerka wkladu ceramicznego...?

skoro trojnik jest 1 m powyzej to tym bardziej nie ma to sensu. temperatura nie mogla tego spowodowac. Moze komin jest przyklejony z jednej strony do sciany zaprawa a sama lawa troche usiadla i to go pociagnelo. naprawde dziwna ta twoja sytuacja i ciezko znalezdz logiczne wytlumaczenie. Sam wklad ceramiczny raczej nie jest pekniety, ten lezy niezalaznie od pustakow kominowych wiec nie bardzo mialoby go co polamac

no wlasnie, dlatego raczej nie bede sie tym przejmowal.

a powinieneś

pęknięcia na ścianach kominowych to rzecz NIE normalna

zawsze jest jakiś powód

paliłeś kozą w systemówce... to błąd

rura 3 m i co z tego

koza bez deflektora traktuje taką rurę jak dalsza część paleniska, a ogień lubi zakręty

powinieneś oczyścić porządnie komin i sprawdzić od wewnątrz kamerką