Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

czy mozna tak zrobic w podlogowce?

Jarecky007

Recommended Posts

witam

mam strop betonowy z belkami betonowymi co mniej wiecej 110 cm ktore sa wyzsze od plyty o kilka cm.

chcialbym zrobic podlogowke ale nie chce wylewac na rowno i dopiero na tym ukladac rurki i zalewac, bo to spory ciezar no i sporo podniesie poziom.

czy moge zrobic tak ze rurki uloze pomiedzy belkami i zaleje do mniej wiecej wysokosci belek, a rurki beda omijac belki w ten sposob ze nad belka w scianie zrobilbym podkucie i tam schowal rurke.

takie jakby przejscie rurki za belke. ten odcinek rurki nad belka bylby kilka cm wyzej.

mam nadzieje ze dobrze wytlumaczylem jak nie to moge cos narysowac:)

Pamiętaj że wtedy ci powstanie wiele płyt i każda będzie się ruszać (podczas nagrzewania/stygnięcia). Jeśli chcesz położyć na tym glazurę to wszędzie będziesz musiał zrobić dylatację. Takie płyty podczas nagrzewania mogą się lekko wyginać - brzegi mogą się unosić i opadać względem belek. To będą ruchy od 0,1 mm do może nawet 2 mm i kafelki mogą pękać.

Ja bym nie kombinował, bo koszty skuwania wadliwej podłogi będą ogromne :(

to jednak chyba zrobie tak: wyrownam perlitem, na to jakis system ogrzewania pod suchy jastrych, np z danfosa speed up, i plyty jastrychowe.

fermacell itd sa drogie bardzo ale znalazlem z nidy dosyc tanie. ciekawe jak takie rozwiazanie bedzie sie sprawdzalo, ciekawe czy ktos tak robil...

ale to chyba na inny watek...