ewelyna 27.01.2014 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 WitamPostanowiłam założyć nowy temat o nietrafionych pomysłach projektantów którzy projektowali wam domy/ wnętrza. Być może przyda się to komuś kto jeszcze tego nie przeżył... Jako pierwsze podaję - zaprojektowane drzwi zewnętrzne długie na ponad 220 lub 230 cm -teoretycznie by było równo z oknami, co nie jest jakimkolwiek standardem, co sprzyja stresom w wykonaniu i dalszym zmartwieniom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bracianka 28.01.2014 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Mój projekt: Zięba/ MTM Style - lukarna nad schodami zabiegowymi - nie ma możliwości otworzyć okna, ani go umyć, bo jest za wysoko, nie ma jak postawić drabiny na schodach. Lukarna zaprojektowana chyba tylko po to, żeby z zewnątrz dom był bardziej symetryczny. Lukarna została zlikwidowana na rzecz okna dachowego (mąż się uparł, a ja już zapowiedziałam, że sam będzie sobie to okno mył ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MATRON 28.01.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Bardzo dobry wątek gdyż jako wykonawca pracuję z projektantami na co dzień i o ich grzeszkach mógłbym pisać sporo bo nie wszystko co papier przyjmie można urzeczywistnić a ich twórczość często może być kłopotliwa dla użytkowników i tak do wymiany żarówki w głównym holu jednego z hoteli trzeba ściągać alpinistów którzy opuszczają się przez wywietrznik w szklanej kopule. Mieszkańcy TBS-u mogą też coś powiedzieć na temat projektu ich mieszkań gdzie w niektórych pionach wnęka na szafę do zabudowy ma 24cm szerokości no i ostatnia praca jednej z projektantek gdzie otwarte drzwi z przedpokoju uniemożliwiają otwarcie drzwi z łazienki. Nie wspominam oczywiście o błędach w wyliczeniach wymiarów często projektanci wykonują konkretny projekt na podstawie ogólnego projektu danego mieszkania czy budynku nie dokonując pomiarów tego co zostało zbudowane, gdzie w salonie parę cm nie robi różnicy to w kuchni czy łazience ma już spore znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sursum 30.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Kilka przykładów z życia wziętych, jak architekci budują dla siebie (pierwsze domy). Fakt, że dzisiaj część by nie przeszła (ze względu na inne przepisy), ale pokazuje, jak ważne jest doświadczenie w projektowaniu.- okna wąskie jak otwory strzelnicze (np w sypialni cztery okna o szerokości 30 cm każde),- taras o powierzchni ca. 6 m2, z niego zejście po schodkach do ogrodu. Schodki praktycznie nieużywane, bo zejście strome jak po drabinie, a innego brak,- wysokość pomieszczeń na piętrze 235 cm, bo się zapomniało o wylewkach i podłodze- garaż nieużytkowy, bo obliczony na szerokość dużego fiata plus po 10 cm z każdej strony, a dzisiaj każde auto jest szersze, nawet miejskie,- wysokość stopni z piwnicy na parter niższa niż z parteru na piętro (architekt nie uwzględnił, że piwnica jest niższa),- wjazd do garażu w podpiwniczeniu tak stromy i jednocześnie niski, że strach rowerem wjechać, a co dopiero samochodem- garaż na wysokim parterze, zaraz koło kuchni, z oknami wychodzącymi na południe,- kibelek tak wąski, że poza samym tronem nie weszła nawet zawieszka na papier toaletowy (o umywalce nie wspomnę). Posiada jedną zaletę - nie spadnie się po pijaku,- jedyna kuchnia to kuchnia "letnia" (w piwnicy). Bez okna,- niestandardowe otwory drzwiowe i okienne, żeby wymienić, konieczne robienie ich na wymiar,- źle zaprojektowany i wykonany podciąg, w efekcie czego otwór wejściowy do salonu ma wysokość 190 cm i nie da się wstawić żadnych drzwi. U siebie w domu na szczęście mam tylko jeden błąd, ale z architektem przepracowane było kilkadziesiąt wersji projektów. Mój błąd to zbyt wąskie wyjście z przyziemia na ogród - są to standardowe drzwi i przy wykręcaniu taczka lub inny większy sprzęt haczy. Drzwi szersze o 10 cm załatwiłyby sprawę. W garażu mam też wnękę warsztatową o wymiarach 2 x 6 m, przydałoby się trochę więcej, zresztą w ogóle nie ma czegoś takiego, jak zbyt duży garaż, zwłaszcza jak się ma dryg do majsterkowania. W ogóle, gdybym miał miejsce, wykonałbym garaż na co najmniej cztery auta, a i tak byłby zbyt mały. Natomiast uważam, że najczęstszym błędem, do tego powielanym we wszystkich prawie projektach, jest projektowanie schodów zabiegowych. Jest to absolutnie niefunkcjonalne, tak samo jak kuchnie otwarte na salon i pomieszczenia wysokie na 250 cm, gdy powierzchnia np. salonu wynosi 30m2. Powinno być co najmniej 280 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 30.01.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Tak jeszcze ściany szczytowe, podciągnięte pod samo pokrycie dachowe, bez miejsca na izolację.Lub murowana ściana szczytowa na poddaszu nie użytkowym, obustronnie izolowana, jak by jej nie było paręnaście metrów kw mniej i pustaków i izolacji.Nie licząc i tak mostka termicznego który zostanie przy murze.Plus całe masy wymiarów po 10-15 razy tego samego, brak np wymiarów całościowych krokwi. Wiem rzut domu może źle wyglądać... to trzeba go okrasić masą wymiarów tego samego, jeden błąd w jednym wymiarze, akurat tym którego odczyta "spec" i problem gotowy.Starsze projekty .... nie grzeszą też uwagą na detale... z nowymi ciut lepiej.Jednak nadal jest projektowanie różnych cudów bez uwzględnienia tego jak taki ozdobnik wpłynie na straty ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 10.02.2014 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Encyklopedie wielotomową można na ten temat pisać. Najgłupsze co pamiętam to:Strop żelbetowy o rozpiętości 7 m w budynku użyteczności publicznej grubości 12 cm ( po poprawnym przeliczeniu wyszedł na 18)Pion kanalizacyjny wychodzący na środku okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mpbud 28.02.2014 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2014 Encyklopedii to my tu nie zrobimy, ale takie porady na pewno nie jednej osobie się przydadzą. Sam będę o wiele ostrożniejszy dzięki temu na przyszłość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 03.03.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 Nowe produkty to nowe przeszkody. Więc spodziewam się, że wątek trochę pożyje, jeszcze niejedno się wydarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 03.03.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2014 a ja nie zgadzam się z paroma tu zarzutami. Ktoś głupi mógłby pomyśleć że okna wąskie są zawsze złe czy schody zabiegowe są zawsze złe. A usunięcie okna do którego ciężko dosięgnąć na rzecz połaciowego do którego wogóle się nie da dosięgnąć ?! Ja np zabiegowych nie dam w miejscu pracy, czy tam gdzie chodzą klienci dokądś. Ale ta forma schodów bywa przydatna i ładna tam, gdzie nie trzeba po nich często chodzić i zalet ma całe mnóstwo...Ale skoro to nie jest wątek o błędach inwestorów nie roumiejących czemu tak a nie inaczej. to też to i owo dorzucę:Maciupeńkie przedsionki, bardzo przydatne jako pułapka na włamywacza na dodatek koniecznie z zabudowana szafą milimetr od drzwi... Drzwi na taras w tej samej elewacji co drzwi wejściowe, taki test na inteligencję dla włamywacza.... Dach nad garażem tak samo wysoki jak dach nad domem lub niższy jedynie o 15 cm... Niewykorzystywanie balkonów jako zadaszenia dla wyjść z parteru, czy to do ogrodu czy to do domu, gorzej, często pod balkonem jest pusta ściana...Robienie łazienek bez okna nawet gdy przylegają do ściany zewnętrznej.Kuchnie otwarte a i tak mają osobne wejście z korytarza i czasami pomiędzy otworem na korytarz a otworem na salon jest odległość 60 cm...itd itpale każda z wymienionych rzeczy nie jest błędem stuprocentowym, tak jak rura kanalizy w srodku okna. Niektóre rzeczy wynikają z kompromisu, mogło tego nie być ale np wtedy pokój nie mialby kształtu prostokąta czy co tam innego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 04.03.2014 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 a ja nie zgadzam się z paroma tu zarzutami. Ktoś głupi mógłby pomyśleć że okna wąskie są zawsze złe czy schody zabiegowe są zawsze złe. A usunięcie okna do którego ciężko dosięgnąć na rzecz połaciowego do którego wogóle się nie da dosięgnąć ?! Ja np zabiegowych nie dam w miejscu pracy, czy tam gdzie chodzą klienci dokądś. Ale ta forma schodów bywa przydatna i ładna tam, gdzie nie trzeba po nich często chodzić i zalet ma całe mnóstwo... Ja znam tylko jedną zaletę schodów zabiegowych, zajmują mniej miejsca niż schody ze spocznikiem. Innych zalet nie zauważyłem. I na pewno schody zabiegowe nie nadają się do domu jednorodzinnego z poddaszem czy piętrem, no chyba że prowadzą na strych lub do piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Nie bo jak się projektuje w autodziadzie ... i wpisuje się wymiary na siłę, częsty proceder.To rysunek mówi co innego, a wymiar co innego, należy projektować zgodnie z duchem czasu w programach które pokażą jak wygląda to i owo w 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zbyt daleko oddalone od podgrzewacza CWU odbiorniki wody. Łazienki nie w pionie a po przeciwnych stronach. (energochłonna cyrkulacja)W moim przypadku było dwa razy za dużo okien dachowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2014 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Ja znam tylko jedną zaletę schodów zabiegowych, zajmują mniej miejsca niż schody ze spocznikiem. Innych zalet nie zauważyłem. I na pewno schody zabiegowe nie nadają się do domu jednorodzinnego z poddaszem czy piętrem, no chyba że prowadzą na strych lub do piwnicy. Zapraszam na moje zabiegowe. Po pięciu latach nie mamy z nimi problemu. Dzisiaj zrobiłbym identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.03.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zbyt daleko oddalone od podgrzewacza CWU odbiorniki wody. Łazienki nie w pionie a po przeciwnych stronach. (energochłonna cyrkulacja) W moim przypadku było dwa razy za dużo okien dachowych. no ale to grupowania kuchni- łazienek się zaczyna, przecież kuchnia i łazienki muszą być na wspólnej linii, to mój niepisany dla siebie prikaz. Recyrkulacja jest dla cieniasów, 5-7cm w około rury izolacji lub więcej jak dla pasywnych i nie trzeba jakiś pompek i marnowania energii. nawet po 2 godzinach jest ciepła woda w rurze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szb 04.03.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Dach nad garażem tak samo wysoki jak dach nad domem lub niższy jedynie o 15 cm a możesz to rozwinąć? dlaczego uważasz, że jest to słabe rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 04.03.2014 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zapraszam na moje zabiegowe. Po pięciu latach nie mamy z nimi problemu. Dzisiaj zrobiłbym identyczne. Patrząc na twoje schody zauważyłem jeszcze jedną zaletę, ładnie wyglądają. A ja zapraszam na moje ze spocznikiem i ze stopniami 16x28cm. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 04.03.2014 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 Zapraszam na moje zabiegowe. A poleciłbyś wykonawcę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 04.03.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 W moim projekcie uczepiłem się najbardziej spiżarki (70 cm szer. prawie 3m długości) została wyrzucona na zbity pysk. Dzięki temu zyskała kuchnia i wiatrołap. Potem na tapecie były dwa balkony (moim zdaniem bezsens w domku jednorodzinnym) - po ciężkich bojach jeden poszedł won. Piony na szczęście są w miarę sensowne. Następnie ścianka kolankowa 60cm - toż to dla liliputa chyba. Jak dojdzie ocieplenie dachu i wylewka to przy ściance by zostało z 30 cm. Trzeba było dwa bloczki dołożyć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.03.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2014 A poleciłbyś wykonawcę? Niestety, zbankrutował. Do projektowania używał jakiegoś programu,ale zabij nie wiem jakiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 05.03.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 balkon z pozoru jest bez sensu a najczęściej przydaje sie po to, żeby mieć na pietrze okna do samej podłogi w jednym moim domu nie ma balkonów i chciałoby sie je porobić coby szyba wlasnie była do podłogi... oba balkoniki zadaszyłyby wejścia do domu.. z tym garażem to projektant nie może trzymać dwóch srok za ogon bo to nie wygląda dobrze: albo nie komplikujemy dachu i jeden dach przekrywa sobie caly dom z garażem, trudno, nie lubie tego ale jest to ekonomiczno-estetyczne, albo pokazujemy że dom ludzi ma większą rangę na działce niż dom samochoda.. czasami znaczne obniżenie dachu garażu uzyskuje sie przez sam fakt że garaż ma mniejszą rozpietość niz dom i wszystko ładnie gra. Gorzej jak za garażem są dodatkowe pomieszczenia i dach zaczyna nam rosnąć. wtedy po prostu projektant z inwestorem mają trudniej niby sie cieszą że dużo miejsca będzie nad garażem, no ale kto to widział, dach garażu większy od samego garażu... kurcze, nie wiem jak z tą recyrkulacją u mnie, bo przewody ciepłej wody poszły w płycie fundamentowej, wiec dla rąk taka woda będzie odczuwalna jako chłodna a baterie termostatyczne to z czym sie daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts