Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Najgłupsze pomysły projektantów

Recommended Posts

Garaż u mnie jest projektowanyj w podpiwniczeniu, nie mam dużej działki 6 arów, akurat przy domu.

Balkony mogą być ale na niezależnej konstrukcji, trzeba brać przykład z budownictwa pasywnego.

kurcze, nie wiem jak z tą recyrkulacją u mnie, bo przewody ciepłej wody poszły w płycie fundamentowej, wiec dla rąk taka woda będzie odczuwalna jako chłodna a baterie termostatyczne to z czym sie daje?
osobiście piętnuje recyrkulację !

chyba że powiem kto bogatemu zabroni.

Izolacja zgodna z standardem pasywnym, można poczytać jakie wymagania ma NF15 chodzi o same zalecenia wartości dla izolacji itp

oczywiście nie polecam walki o tą dopłatę, ponieważ jest to góra papieru ...

Edytowane przez מרכבה

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Jako pierwsze podaję - zaprojektowane drzwi zewnętrzne długie na ponad 220 lub 230 cm -teoretycznie by było równo z oknami, co nie jest jakimkolwiek standardem, co sprzyja stresom w wykonaniu i dalszym zmartwieniom

No masz. A ja nie uważam tego za najgłupszy a nawet za głupi pomysł. Sama przypilnowałam moich budowlańców, żeby mi tak zrobili. Potem zamówiłam futrynie z dodatkowym okienkiem nad skrzydłem drzwiowym i mam dwa w jednym. Ładnie wygląda z zewnątrz jak drzwi są w jednej linii z oknami a w środku mam widno w ślepym korytarzu.

Edytowane przez JoShi

No masz. A ja nie uważam tego za najgłupszy a nawet za głupi pomysł. Sama przypilnowałam moich budowlańców, żeby mi tak zrobili. Potem zamówiłam futrynie z dodatkowym okienkiem nad skrzydłem drzwiowym i mam dwa w jednym. Ładnie wygląda z zewnątrz jak drzwi są w jednej linii z oknami a w środku mam widno w ślepym korytarzu.

podobnie u mnie

P1010760.JPG

• 1 month później...
  • 4 months później...

Ja też dorzucę się do listy błędów...

1) wysokość drzwi na równi z oknami - jak w pierwszym poście

2) ściana fundamentowa o szerokości 25 cm przy ścianie nośnej o szerokości 30 cm (kierownik budowy zakwestionował to i kazał poszerzyć ścianę fundamentową do 30 cm)

2) ściana fundamentowa o szer. 25 cm, ocieplenie 5 cm, a ściana nośna 25 cm - mur i 15 cm ocieplenie - pomijając punkt.2, powstałby mostek termiczny na skutek zerwania ciągłości ocieplenia (zwiększyliśmy grubość ocieplenia)

3) za krótki komin względem kalenicy (ryzyko wstecznego ciągu, kratka wentylacji na wys. metra nad podłogą...) (komin został przesunięty na ścianę szczytową i oba problemy zostały rozwiązane za jednym zamachem)

4) brak zaprojektowanej wentylacji (odpowietrzenia) dla łazienki

5) brak dodatkowego schodka w fundamencie schodkowym (wypadał w narożniku domu i mimo, że układ warstwic i charakter terenu wskazywał, że powinien się tam znaleźć, nie został wrysowany; gdyby go nie było, narożnik nie byłby posadowiony w warstwie nośnej gruntu)

6) nadproże w ścianie (w sytuacji, gdy nie ma drzwi, okna, ani planów na przyszłość z tym związanych - tylko lity mur :) )

7) główny zawór kanalizacji w kuchni - przenieśliśmy go do kotłowni...

Czy coś jeszcze? Pożyjemy, zobaczymy.

Dobry majster to podstawa.

Edytowane przez hesperius