מרכבה 06.03.2014 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 (edytowane) Garaż u mnie jest projektowanyj w podpiwniczeniu, nie mam dużej działki 6 arów, akurat przy domu. Balkony mogą być ale na niezależnej konstrukcji, trzeba brać przykład z budownictwa pasywnego. kurcze, nie wiem jak z tą recyrkulacją u mnie, bo przewody ciepłej wody poszły w płycie fundamentowej, wiec dla rąk taka woda będzie odczuwalna jako chłodna a baterie termostatyczne to z czym sie daje? osobiście piętnuje recyrkulację ! chyba że powiem kto bogatemu zabroni. Izolacja zgodna z standardem pasywnym, można poczytać jakie wymagania ma NF15 chodzi o same zalecenia wartości dla izolacji itp oczywiście nie polecam walki o tą dopłatę, ponieważ jest to góra papieru ... Edytowane 6 Marca 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.03.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 ... wiec dla rąk taka woda będzie odczuwalna jako chłodna a baterie termostatyczne to z czym sie daje? W płycie czy w styropianie pod płytą? Cyrkulacja jest po to żeby woda była ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semiramida 07.03.2014 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 w płycie.. ale rozpędzanie całej instalacji tylko po to żeby 10 sekund korzystać z jednego kranu - to głupie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.03.2014 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 w płycie.. ale rozpędzanie całej instalacji tylko po to żeby 10 sekund korzystać z jednego kranu - to głupie... To zależy jak będziesz miała zrobione sterowanie do tej cyrkulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 16.03.2014 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 (edytowane) Jako pierwsze podaję - zaprojektowane drzwi zewnętrzne długie na ponad 220 lub 230 cm -teoretycznie by było równo z oknami, co nie jest jakimkolwiek standardem, co sprzyja stresom w wykonaniu i dalszym zmartwieniom No masz. A ja nie uważam tego za najgłupszy a nawet za głupi pomysł. Sama przypilnowałam moich budowlańców, żeby mi tak zrobili. Potem zamówiłam futrynie z dodatkowym okienkiem nad skrzydłem drzwiowym i mam dwa w jednym. Ładnie wygląda z zewnątrz jak drzwi są w jednej linii z oknami a w środku mam widno w ślepym korytarzu. Edytowane 16 Marca 2014 przez JoShi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 No masz. A ja nie uważam tego za najgłupszy a nawet za głupi pomysł. Sama przypilnowałam moich budowlańców, żeby mi tak zrobili. Potem zamówiłam futrynie z dodatkowym okienkiem nad skrzydłem drzwiowym i mam dwa w jednym. Ładnie wygląda z zewnątrz jak drzwi są w jednej linii z oknami a w środku mam widno w ślepym korytarzu. podobnie u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Fajnie wygląda tylko donice przy wejściu ograniczają nieco gabaryty gości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Fajnie wygląda tylko donice przy wejściu ograniczają nieco gabaryty gości aaaa, tu cie mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 Nie pisałem o sobie choć ( BMI pod 25 podchodzi ) ale znam parę osób które by Ci kwiatki przy wejściu pogięło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 16.03.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 U mnie w jakiejś początkowej wersji projektu w garażu na środku stał słup Dopiero moja całkowita dezaprobata wymusiła projekt wiązarów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 16.03.2014 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2014 No nie przesadzaj autorus Ty byś słupa w garażu nie objechał dookoła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
calaona233 12.05.2014 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2014 jak dla nie propozycja komina całkowicie na zewnątrz i tuż nad oknem dachowym. oraz montaż mniejszych okien do północnej strony domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 13.05.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2014 jak dla nie propozycja komina całkowicie na zewnątrz i tuż nad oknem dachowym. oraz montaż mniejszych okien do północnej strony domu. Montaż mniejszych okien od strony północnej jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jare32 14.05.2014 05:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Montaż mniejszych okien od strony północnej jest moim zdaniem dobrym rozwiązaniem. owszem, jeśli ktoś podchodzi do budowania energooszczędnego, to jest to jedno z wielu rozwiązań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 14.05.2014 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 U mnie wszystkie okna są takie same. Ale faktycznie od północy jest ich jakby mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 14.05.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2014 Ja mam święty spokój bo od północy tylko dwa malutkie takie 40*60 w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 20.09.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2014 (edytowane) Ja też dorzucę się do listy błędów... 1) wysokość drzwi na równi z oknami - jak w pierwszym poście 2) ściana fundamentowa o szerokości 25 cm przy ścianie nośnej o szerokości 30 cm (kierownik budowy zakwestionował to i kazał poszerzyć ścianę fundamentową do 30 cm) 2) ściana fundamentowa o szer. 25 cm, ocieplenie 5 cm, a ściana nośna 25 cm - mur i 15 cm ocieplenie - pomijając punkt.2, powstałby mostek termiczny na skutek zerwania ciągłości ocieplenia (zwiększyliśmy grubość ocieplenia) 3) za krótki komin względem kalenicy (ryzyko wstecznego ciągu, kratka wentylacji na wys. metra nad podłogą...) (komin został przesunięty na ścianę szczytową i oba problemy zostały rozwiązane za jednym zamachem) 4) brak zaprojektowanej wentylacji (odpowietrzenia) dla łazienki 5) brak dodatkowego schodka w fundamencie schodkowym (wypadał w narożniku domu i mimo, że układ warstwic i charakter terenu wskazywał, że powinien się tam znaleźć, nie został wrysowany; gdyby go nie było, narożnik nie byłby posadowiony w warstwie nośnej gruntu) 6) nadproże w ścianie (w sytuacji, gdy nie ma drzwi, okna, ani planów na przyszłość z tym związanych - tylko lity mur ) 7) główny zawór kanalizacji w kuchni - przenieśliśmy go do kotłowni... Czy coś jeszcze? Pożyjemy, zobaczymy. Dobry majster to podstawa. Edytowane 20 Września 2014 przez hesperius Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.09.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Ja też dorzucę się do listy błędów... 7) główny zawór kanalizacji w kuchni - przenieśliśmy go do kotłowni... . A co to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hesperius 21.09.2014 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Hmmm...Chodzi mi o główny pion, odprowadzający ścieki w domu. Początkowo był umiejscowiony w kuchni obok kominka, blokując swobodę dostępu i montażu urządzeń. Coś pokręciłam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 21.09.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2014 Hmmm... Chodzi mi o główny pion, odprowadzający ścieki w domu. Początkowo był umiejscowiony w kuchni obok kominka, blokując swobodę dostępu i montażu urządzeń. Coś pokręciłam? Zastanawia mnie ten zawór bo pierwsze słyszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts