Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

problem ze spalaniem - miarkownik ciągu

gheronimo

Recommended Posts

Witam, mam taki problem z piecem nieistniejącej firmy Ogmet - w związku z tym, że zakupiłem dom razem z tym piecem to w pierwszej kolejności wymienię okna i zrobię termoizolację budynku a raczej poprawię po poprzednim właścicielu który ocieplił dom styropianem 5 cm. Jak to skończę to za jakiś rok - dwa wymienię piec i całą instalację. Póki co chcę jakoś ogarnąć ten piec, który nie dopala mi węgla w załączniku foto tego co pozostaje, oczywiście oddzielam to od popiołu i spalam przy następnej okazji sypiąc na gorący żar, gdy się coś takiego gromadzi w piecu narasta mi popiołu i po dwóch dniach palenia muszę wygaszać piec aby wyciągnąć ten popiół i niedopalony węgiel, tylko niewielka część popiołu opada do popielnika, reszta pozostaje na ruszcie. Nie wspomnę, że do pieca muszę zaglądać średnio co dwie - trzy godziny ponieważ trochę szaleje mi temperatura - a to za bardzo otworzę i rośnie a to za bardzo zamknę(piec i ewentualnie komin) i przygasa i ciągle coś, dlatego chciałem założyć miarkownik ciągu Unistera elektroniczny bo inny był by problem zainstalować, i teraz pytanie czy mam przerobić drzwiczki na dole ( zdjęcia w załączniku) tam gdzie ten obracany kwadracik i tam podpiąć łańcuszek miarkownika czy podpiąć do pod te drzwiczki małe nad głównymi ? Czy może drzwiczki powinny iść na żar czyli tam gdzie jest wspawana ta blacha do drzwiczek, nadmienię, że ta mała klapka nad drzwiczkami często stuka o piec :) tzn ciągnie powietrze, i jeszcze jedno pytanie do czego te magiczne otwory na boku pieca z jednej i drugiej strony ?

P1280773.JPG

P1280776.JPG

P1280779.JPG

P1280780.JPG

P1280782.JPG

• 9 months później...

Cześć witam to mój pierwszy post na tym forum. Szukałem właściciela pieca z tej samej firmy co Ty Ogmet z Tomaszowa Maz.

Posiadam piec tej samej firmy Ogmet zakupiony w 2002 roku niewiele rózni się od Twojego nie posiada klapy nad klapą dostępu do paleniska ,w miejscu tych 3 okrągłych otworów i klapy u mnie jest wstawiony wentylator którego nigdy nie użyłem spali łsię montowany niepotrzebnie piec nieszczelny bezsens montażu lepiej by to zalatwił miarkownik ciągu. Pytasz o tajemnicze otwory z boku pieca to są otwory pozwalające dopalać spaliny w piecu . Jeśli znajdę instrukcję do tego pieca prześlę ci ją z chęcią. Niedopalanie węgla to dwa powody brak dostatecznej ilości powierza lub kiepski węgiel lub oba naraz ale stawiam na powietrze. Palę w nim już 13 zimę nie jest źle ale chce udoskonalić ten piec korzystając z porad Last Rico na forum . Odnośnie firmy Ogmet otóż istnieje do dnia dzisiejszego tylko zawiesiła działalność ze względu na odcięcie od trasy W-wa Katowice mam telefon jeśli jesteś zainteresowany to mogę podać.Mają ruszyć na wiosnę 2015r piece na zamówienie.

Edytowane przez Alleksy