tomas1907 28.01.2014 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Przede wszystkim witam serdecznie Potrzebuje szybkiej porady dotyczącej piecyka na pietrze budynku. Piecyk ma byc ten: lub ten: Pierwszy ma 7kw drugi 12kw Sprawa wyglada nastepujaco komin ma przekrój prostokąta wymiary ok 12x20cm biegnie od dołu budynku, nic nie jest do niego podpięte. od podłogi na pietrze do sufitu mamy 220cm potem od sufitu do dachu z blachy ok 70cm i ok 80cm komin wustajacy poza dach. czy w takim wypadku dobry będzie ciąg dla tych piecy? Bardzo proszę o szybką poradę. P.S. piec ma służyć tylko do wspomagania ogrzewania centralnego biegnącego z budynku obok. Dom jest odsłonięty dookoła wiec wieje dosyć mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 28.01.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Coś mi się wydaje, że już wiesz o zasadzie, że komin do kominka-kozy powinien mieć wysokość min.4 metry, a tu szukasz pocieszenia, licząc, że ktoś zaprzeczy. Według bardzo pobieżnych wyliczeń będziesz miał 3 metry komina od przyłącza do wylotu. Za mało, a funkcja (wspomagająca czy główna) ma się nijak do bezpieczeństwa, zaś silne wiatry mogą tylko przysporzyć problemów z tak krótkim kominem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas1907 28.01.2014 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Dużo juz poczytałem ale miałem nadzieje że ktoś juz coś takiego przerabiał. ogladałem również przedłużenia do kominów np 1m długosci robione na wymir pod istniejący kanał. Dodatkowo przedstawiciel Kratki firmy robiącej kominki powiedział mi o mozliwości zainstalowania tej samoustawnej przysłony czy jak sie to tam nazywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bolt 28.01.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2014 Jeśli komin murowany - co za problem domurować 1 metr ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomas1907 29.01.2014 09:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Dobra sprawdziłem sobie wczoraj ciąg w kanale wentylacyjnym w tym samym pomieszczeniu gdzie stać by miał piecyk. Zapałkę z ogniem wprost połyka do środka więc ciąg powinien być ok. Ewentualnie przedłużę ten kanał dymowy. Powiedzcie mi może coś na temat tych piecyków które przedstawiłem. Ten pierwszy czyli beczka jest całkiem spoko są o nim opinie na internecie jedyny minus to bardzo malutkie palenisko. firma to Wamsler model metropolitan cena 1990zł.drugi to hiszpańska firma Panadero model oxford brak opinii cena regularna w sklepach 6500zł a w LM 4990. Jeszcze jedno piecyk ma słuzyc wyłącznie do dogrzania pietra budynku tj. 2 pokoje po 26m2. Czy te 14 kw drugiego piecyka to nie przesada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiajjj 20.11.2014 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 A gdzie znalazłeś piecyk Metropolitan w tej cenie, chętnie skorzystam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts