Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

minimalna posadzka betonowa/cementowa

ekmir

Recommended Posts

W części garażowo-gospodarczej mam wykonany "chudziak" Do wykonania na gotowo pozostało mi jeszcze 7 cm.

W pomieszczeniach: pralni i technicznym chciałbym jeszcze ocieplić posadzke np. 3 cm płytą Kolotherm ale wtedy pozostanie mi już tylko 4 cm, a w tym jeszcze ok. 1 cm to płytki. Czy 3 cm wystarczy na posadzkę betonową/cementową ? Może byż zbrojona siatkami o średnicy pręta 3-4 mm .

minimum 5cm zbrojona siatką stalową, choć lepiej żeby było 6 cm, 5 cm to minimum

a jeżeli dzwi nie otwierają się do środka to podnieś poziom posadzki - choć nikt nie lubi progów:(

to pomieszczenie gospodarcze jak nie bedzie styropianu to nie będzie tragedii , zrób tylko izolacje

albo wylewka perlitowa kupisz gotową w workach (jak chcesz mieć ocieplenie)

5,5 na całym czy przy bramie doliczając spadek na koncu grubiej

5,5 cm w garażu powinno wytrzymać ale musisz wylać to na chudziaka nie wolno na styropian tak cienko w garażu, nie zapomni o foli

gr. wylewki zależy od producenta ja wylewałem ostatnio 7cm ponieważ tyle maksymalnie mogłem (pamiętaj żeby długo ją mieszać tak jak zaleca producent) ciężko ją ściągnąć, kup wcześniej gips budowlany obsadź listwy (do tynków prowadzące) w poziomie i po wymsknięciu wylej do tego poziomu ściągając po tym) albo ustaw je na beton tylko długo będzie schnąć czyli dzien przed trzeba

może można ustawić je na perlicie (nie robiłem tak) urabiając trochę porób kleksy pod listwy ustaw je i na drugi dziń zalej ściągając po listwach - ja nie robie po listwach ale jak chcesz to sam robić to tak bedzie ci łatwiej

modena - może lepiej powiedź o nacisku na cm2... 80 kpa to circa 0,816 kg/cm2... przy założeniu że chłop nosi buciory w rozmiarze 43 to taka wylewka powinna utrzymać i nie pęknąć pod chłopem mającym wagę ok 210-220 kg... Jak dla mnie to jest einen grossen schmelz nie wylewka. Chyba, że miałaś na myśli 8 MPa.. Czyli nieco ponad 81,6 kg/cm2.... Albo coś jeszcze innego. Matematyka. Założenie: auto ma 4 opony, szerokość 20 cm, 4 cm dolegania (nadmiary) razy cztery, waga 1600 kg... nacisk na cm2 to mniej więcej 5kg/cm2, a zwykle spokojnie można liczyć więcej. W wypadku kiedy trzeba będzie zmienić koło...dużo więcej...

Wybacz Balto , mało precyzyjnie się wyraziłam .Dokładnie chodzi mi o zastosowanie np. tego styropianu grafitowego pod wylewkę http://www.austrotherm.pl/produkty/austrotherm-eps/austrotherm-eps-dach-podloga-premium.html

Te styropiany grafitowe nie są zbyt twarde . Jak to się ma do wylewki o grubości 7 cm leżącej na styropianie 15 cm a na tym samochód .

Nie zapadnie się ;):rolleyes:

7 cm wylewki na 20 cm styropianu to minimum lepiej około 8 cm lać, beton musi docisnąć styropian, dodatkowo trzeba dać siatkę stalową do swojego św. spokoju zwłaszcza w garażu, na dużych powierzchniach i tam gdzie płytki.

15 cm styropianu w garażu może być jak jest 10 cm betonu przy 7 cm to mało lepiej wylej około 9 cm i 13 cm styropianu, jak leje się tak grubo trzeba zropić podsypkę na pomieszczeniu rozłożyć siatkę zasypać ją żeby wąż nie rozwalił siatki i dopiero sypać pasy w ten sposób robisz podsypkę około 5-6 cm chodzisz po tym zanim to ściągniesz beton jest zagęszczony

nie wolno tego lać na raz czyli od razu pasy podczas ściągania nie zagęścisz tak grubej wylewki

przy takiej gr. wylewce powiem szczerze że siatka mało daje siatkę robią coraz bardziej cienką to już nie jest drut tylko drucik więc ta siatka to tylko dla twojego św. spokoju i posadzkarza ja jak leje tak grubo i tak wiem że nic się nie będzie działo

lepiej kup na garaż styropian minimum EPS100, przy posadzkach im twardszy styropian tym lepiej a EPS80 to minimum, i tak kładziesz dużo styropianu więc na pewno będzie ciepło, pamiętaj żeby dobrze ułożyć styropian, zasypać wszystkie puste przestrzenie na rurkami piaskiem i dopiero następna warstwa styropianu

To mnie zmartwiłeś Lukaszu860910 :(

Cały czas był plan że damy styropian biały min eps 100 a do garażu styropian biały eps 200 i na to wylewka 7 cm , ale za poradą audytora skłaniamy się do zastosowania grafitu ,cóż skoro one są takie miękkie .

A jeżeli byśmy pozostali w garażu przy opcji EPS 200 (biały) i wylewka 7 cm to czy tak by mogło być ? Czy lepiej 8 cm ( tyle mogę pogrubić)

Dodam tylko że nie chcę przesadnie pogrubiać wylewki ze względu na ogrzewanie podłogowe ( z pewnych przyczyn w garażu również podłogówka) napędzane gazem więc nie zależy mi na zbytniej akumulacyjności .

No ale też z drugiej strony chciałabym żeby to było trwałe i dobrej jakości .

lepszy pod posadzki jest twardy styropian, na posadzki minimum 10 cm styropianu, nie będzie zimno od ziemi (metr do okola budynku jest narażone na przemarzanie - tak kiedyś ktoś powiedział ale to bzdura dziś mamy ocieplony fundament, styropian w podłodze nie ma gdzie przemarznąć)

do posadzek musi być twardy styropian minimum EPS100 zawsze taki był a teraz coraz częściej pisze styropian Dach-Podłoga a jest to EPS60 lub 70 ale jaka cena?:)

co do grafitu jest on drogi ja wolał bym twardszy styropian niż z lepszym współczynnikiem

grafitowy lepiej na ściany kup do posadzek trzeba skupić się na tym żeby był twardy

do garażu EPS200 to bajka już EPS150 wystarczyło by ale lepiej 8cm betonu tam bedzie auto lepiej grubsza warstwa betonu (dodaj do betonu kruszywa od 2-8mm beton będzie mocniejszy i lepiej będzie się nagrzewał) i daj siatkę stalową

do garażu EPS200 to bajka już EPS150 wystarczyło by ale lepiej 8cm betonu tam bedzie auto lepiej grubsza warstwa betonu (dodaj do betonu kruszywa od 2-8mm beton będzie mocniejszy i lepiej będzie się nagrzewał) i daj siatkę stalową

Dziękuję za porady :)

Lukaszu860910 ,a te kruszywa to tylko do garażu czy w części mieszkalnej też byłoby korzystnie?

jeżeli kupisz piasek płukany 0-4mm będzie gruby to wystarczy pod płytki panele

jeżeli będziesz miał podłogi drewniane to musisz zastosować kruszywo

jeżeli nie ma u ciebie w okolicy piasku 0-4mm i kupisz piasek płukany 0-2mm to dokup kryszywo będzie mocniejszy beton i będzie lepiej posadzką się nagrzewała, jeżeli jest 0-4mm to wystarczy ale jak będziesz miał podłogi drewniane to lepiej na nie dokupić kruszywo dla pewności

są duże różnice między żwirowniami ja wiem gdzie zamówić dobry nie wiem jaki jest żwir u ciebie, nie raz 0-4mm jest gruby a w żwirowni jest gruby jak 0-2mm

Zdjęcie0032.jpg

Zdjęcie0033.jpg

Zdjęcie0034.jpg

Zdjęcie0035.jpg

Zdjęcie0312.jpg

na zdjęciach widać różnice między piaskami

dlatego trudno mi powiedzieć czy masz kupić kruszywo

jeżeli będziesz miał podłogi drewniane, parkiety, żywice to musisz dodać kruszywo mieszanka żwiru musi mieć 0-8mm

jeżeli płytki, panele to 0-4mm ale dla własnego spokoju dodał bym kruszywo nie zaszkodzi tylko polepszy właściwości betonu i będzie mocniejszy wystarczy że dokupisz do piasku 0-4mm chociaż 2-3 tony (na 100m2) kruszywa już będzie inaczej

Zdjęcie0394.jpg

Zdjęcie0443.jpg

Zdjęcie0542.jpg

Zdjęcie0299.jpg

hdggf.jpg

poczekaj z tydzień minimum, zanim zrobią hydraulikę to drugi tydzień więc spokojnie

a kiedy kończą tynki? ja po wytynkowaniu budynek dwa tygodnie trzymałem zamknięty dopiero po dwóch tygodniach uchyliłem okna i tak już prawie do zimy a tynki robione miałem pod koniec sierpnia, same wyschły

tynk, beton nie lubi jak się podczas wiązania przyspiesza ten proces (szybciej wyschnie ale będzie słabszy) wszystko potrzebuje pielęgnacji:)

poczekaj z tydzień minimum, zanim zrobią hydraulikę to drugi tydzień więc spokojnie

a kiedy kończą tynki?

O tynkowaniu myślę dopiero na koniec marca , chcę żeby tynki sobie same spokojnie schły , ale po dajmy na to dwóch trzech tygodniach można by zrobić hydraulikę , papę ,styropian, podłogówkę i wylać wylewkę i niech to sobie dalej razem się kisi w wilgoci jaki tam czas potrzebuje .

Jeszcze muszę doczytać o pielęgnacji wylewki

Czy wylewka 8 cm nie będzie za gruba przy podłogówce ?

grubsza wylewka = wieksza bezwladnosc, ale i lepsza akumulacja. Nie widze problemow z taka wylewka, sam mam zakres 7-9cm.

zrob wpierw pape po calosci, potem dopiero hydraulike(mowimy o wodzie c/z). inaczej bedziesz kombimowac jak polozyc pape zgrzewana na rurki z woda :D

rureczki c/z schowasz potem w warstwach styro. zakladam pape nie agresywna dla styro :)

zabezpiecz przejscie rur podlogowki pomiedzy 15 a 20 cm styro, bo one moga inaczej osiasc. Chyba sensownie byloby dac rurke w miejscu zmiany stref w piankowej koszulce (taka jak sie np. ciepla wode kladzie) by zabezpieczyc przed scieciem przy roznej pracy plyt. Ogolem najlepiej tak zabezpieczac przejscia wszystkich sekcji po granicy dylatacji, ale o takich detalach sam dowiedzialem sie deko za pozno :/