Robi72 29.01.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Witam nabyliśmy dom w stanie powiedzmy surowym zadaszonym. Jeszcze jesienią zamknęliśmy. Dodam że z zewnątrz jest docieplony i częściowo otynkowany W pomieszczeniu garażowym mamy jednak dach płaski deskowany Całość jak zakładam - bo szczegółowo oglądałem pokryta papą Chcemy wykonać jednak docieplenie wełną ( między belkami ) i nad to GK Zaniepokoił mnie jednak fakt widoczny na zdjęciach - teraz kiedy jest zimno nastąpiło wykraplanie się pary na deskach Pierwsze pytanie - czy to normalne ? Drugie - Czy w związku z tym powinienem dać membranę przed wełną ? - bo w sklepie powiedzieli mi że nie trzeba przy takim dachu dawać membrany ? Edytowane 29 Stycznia 2014 przez Robi72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.02.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Skoro to dach plaski będzie problem z prawidłową wentylacją przestrzeni pomiędzy wełną a deskowaniem. Radziłbym rozważyć montaż izolacji cieplnej na dachu np. "styropapą". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 05.02.2014 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nie wiem jaką masz wysokość pomieszczenia ale można docieplić od środka. Układ warstw od dołu:- płyta g-k- paroizolacja- wełna mineralna- przestrzeń wentylacyjna min. 10 a najlepiej 20 cm- dach z deskowaniem z papą Obniży to sufit o ok 0,5m Przestrzeń wentylacyjną należy wyposażyć w otwory wentylacyjne w dwóch przeciwległych ścianach, a otwory zakryć kratkami (bo Ci ptactwo wleci) Jeżeli nie masz tyle wysokości to jednak ta styropapa ale to drogi wynalazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 05.02.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Jaką opcję byś nie wybrał to musisz mieć sprawną wentylację garażu. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts