Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

DSC_3335.jpgDSC_3344.jpgWitam

nabyliśmy dom w stanie powiedzmy surowym zadaszonym. Jeszcze jesienią zamknęliśmy. Dodam że z zewnątrz jest docieplony i częściowo otynkowany

W pomieszczeniu garażowym mamy jednak dach płaski deskowany

Całość jak zakładam - bo szczegółowo oglądałem pokryta papą

Chcemy wykonać jednak docieplenie wełną ( między belkami ) i nad to GK

Zaniepokoił mnie jednak fakt widoczny na zdjęciach - teraz kiedy jest zimno nastąpiło wykraplanie się pary na deskach

Pierwsze pytanie - czy to normalne ? Drugie - Czy w związku z tym powinienem dać membranę przed wełną ? - bo w sklepie powiedzieli mi że nie trzeba przy takim dachu dawać membrany ?

Edytowane przez Robi72
https://forum.murator.pl/topic/186994-pro%C5%9Bba-o-pomoc-docieplenie-wewn%C4%99trzne-gara%C5%BCu/

Skoro to dach plaski będzie problem z prawidłową wentylacją przestrzeni pomiędzy wełną a deskowaniem. Radziłbym rozważyć montaż izolacji cieplnej na dachu np. "styropapą". Pozdrawiam.

Nie wiem jaką masz wysokość pomieszczenia ale można docieplić od środka.

Układ warstw od dołu:

- płyta g-k

- paroizolacja

- wełna mineralna

- przestrzeń wentylacyjna min. 10 a najlepiej 20 cm

- dach z deskowaniem z papą

Obniży to sufit o ok 0,5m

Przestrzeń wentylacyjną należy wyposażyć w otwory wentylacyjne w dwóch przeciwległych ścianach, a otwory zakryć kratkami (bo Ci ptactwo wleci)

Jeżeli nie masz tyle wysokości to jednak ta styropapa ale to drogi wynalazek.