Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

brązowe kulki pomiędzy szybami w nowym oknie

Recommended Posts

To się nazwywa absorbent wilgoci i stanowi on wypełnienie ramki międzyszybowej. Obowiązkowa rzecz w każdej szybie, ale nie koniecznie tak na widoku :) Zapobiega ewentualnemu roszeniu szyb wewnątrz.

Nie tyle to wada okna, co samej szyby która została po prostu nie dość dobrze "przedmuchana" przed sklejeniem. Obawiam się, że producent pakietów może uznać że mieści się to "w normie", co nie znaczy, że Producent okien musi odpowiedzieć negatywnie.

Ps. Mi bardziej się nie podoba, że do okna trzyszybowego nie ma ciepłej ramki. Taka duża była dopłata?

Finlandia. Przy tych temperaturach jakie są teraz ciepła ramka i tak nie ma realnego znaczenia, bardziej liczy się to co jest między szybą o profilem, czy jest dodatkowa uszczelka czy jej nie ma.

Ale standardem w ciepłych oknach, do jakich należy zaliczyć te, posiadające trzy szyby, powinna ciepła ramka być, bo to tak jakbyś do lakierek zamiast skarpetek słomę włożył :D

CINEK bo nic nie daje, czy będzie czy nie, temperaturę na styku szyba-uszczelka-listwa kształtuje niczym nie osłonięta przestrzeń między szybą o profilem. Wyjątkiem są szyby wklejane i profile mające w tym miejscu dodatkową uszczelkę jak choćby w Si82.

Natomiast nie wiemy jaka jest temperatura we wnętrzu i wilgotność.

Poza tym tego lodu nie jest dużo ;)

najlepsza CR działa tak do -8* przy +22 wewnątrz.

Napier...a - 10* w dzień a w nocy pewnie z -15*.

To co ma działać przy takiej "delta t".

W którymś poście była focia z termowizji - CR najlepsza w szybie, okna pvc i fioletowo w okolicy listwy przyszybowej.

Zresztą w domu mam CR w drewnie i wyrasza się - lekko co prawda ale jest woda tam gdzie jej nie powinno być.

Taka technologia.

jedyną metoda poprawy tego zjawiska może być użycie profili (PCV) lub kształtek (drewno) mających środkową uszczelkę dzielącą przestrzeń między zewnętrzną uszczelką a wewnętrzna na komory uniemożliwiające ruch powietrza.

Dla majsterkowiczów dobrym rozwiązaniem może być wyjęcie listwy przyszybowej i wciśnięcie taśmy rozprężnej ale czy powoli nie popadamy w paranoję ?

Trzeba się z tym faktem pogodzić i tyle

to jest ADSORBENT.

Lód masz na listwie przyszybowej - nie dobrze.

Nawet jakby to nazwać mini planetą, to jest i widać. Miałem nadzieję, że od Ciebie się dowiemy co na ten temat sądzi producent szkła - może tam się znaleźć czy jest to ewidentna wada bezdyskusyjne podlegająca wymianie?

i jesteś przekonany, że jeśli producent pakietu szybowego będzie wyjątkowo negatywnie nastawiony do Klientów, to nei wyciągnie jakiejś normy, wg ktorej wada niewidoczna z dwóch metrów nie podlega reklamacji? Pytam o przypadki szczególne :D

Jakbym znał normy w szczegółach, to bym się tą wiedzą podzielił. Po to jestem na forum "Wymiana doświadczeń". To nie bazar.

Dość długo jestem na forum i wiele przypadków już tu było opisywanych. Do tego sytuacja ekonomiczna na rynku jest taka sobie i nie trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś "oszczędny" będzie chciał takie zgłoszenie odrzucić zasłaniając się jakąś archaiczną normą.

Jakbym znał normy w szczegółach, to bym się tą wiedzą podzielił. Po to jestem na forum "Wymiana doświadczeń". To nie bazar.

Dość długo jestem na forum i wiele przypadków już tu było opisywanych. Do tego sytuacja ekonomiczna na rynku jest taka sobie i nie trudno mi sobie wyobrazić, że ktoś "oszczędny" będzie chciał takie zgłoszenie odrzucić zasłaniając się jakąś archaiczną normą.

Finlandia - najpierw strzelasz a później się pytasz who is who - tak w technice nie można postępować.

W TVN 24 pracujesz ? :)

a Charlie, skoro się znasz, to na jakiej podstawie twierdzisz, że jest to od razu podstawa do reklamacji

To tak jakby w samochodzie na gwarancji silnik przeciekał na uszczelce pod głowicą.

Masz gdzieś napisane, że to podlega czy nie podlega gwarancji ?

Albo wspomaganie kierownicy siadło - masz gdzieś to napisane, że podlega albo nie podlega gwarancji ?

W komorze szyby zespolonej nie ma prawa nic się znajdować.

Edytowane przez Charlie

To co wkleiłeś jest podstawą - gdzie jest napisane, że dopuszcza się występowanie adsorbentu w komorze albo czego innego np. much, komarów ?

Normy Zakładowe przetwórcy szkła są zawsze ostrzejsze od Norm PN-EN a te dotyczą tylko SZKŁA i dopuszczalnych JEGO WAD.

Pewnie widziałeś nie zaszkloną szybę zespoloną i zdajesz sobie sprawę, że to nie tylko szkło :)

Czytać ze zrozumienem i myśleć !!!

Dzięki za pomoc.

Reklamacja złożona, mam nadzieje że firma - jedna z większych na rynku - wymieni wkład. Bo syf w środku wkładu świadczy tylko o niechlujności wykonania. Dom jest jeszcze niezamieszkany, ogrzewanie zacznie działać na dniach dlatego ten lód na szybie.