dorcze 29.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Mam stary, budowany na początku lat '80, jednoizbowy budynek gospodarczy, kwadrat o powierzchni 16 m2.Aktualnie chcę go przebudować na domek letniskowy, dobudować łazienkę i taki pseudo aneks kuchenny. I mam dwie opcje - normalnie na podstawie pozwolenia na budowę albo na podstawie zgłoszenia, tak że nie będzie przekraczał 25 m2. Oprócz dobudowy, w budynku do remontu byłaby również podłoga, aktualnie są to deski na słupkowaniu. Budując na pozwoleniu na budowę, z kolei zależałoby mi na dostawieniu jednego pokoju, kuchnia, łazienka, ot, całkowita powierzchnia domku około 35 m2, czyli też niedużo. Tyle, że szacowany koszt dobudowy bez pozwolenia to około 10 tyś, z całością, a budowa nowego... jak patrzę na kosztorysy to jakieś 100 tyś. Różnica znaczna. No, ale to koszt nowego, a mi zależy na dobudowie do istniejącego... I właśnie przez to mam kilka pytań: 1 - ile kosztowałby (orientacyjnie) indywidualny projet takiego domku, jaki byłby koszt włącznie z pozwoleniem na budowę? I gdzie/jak szukać osoby, która mogłaby taki projekt poprawnie przygotować? (Warszawa)2 - kwestia podłączenia mediów - gaz - kiedyś był doprowadzony, ale nie używany, z miejscem na szafkę licznikową zlokalizowanym pod ścianą budynku. Czy to prawda, że teraz musiałabym ją przenosić na własny koszt w linię ogrodzenia? I jakie warunki musiałby spełniać budynek, żeby można było podłączyć gaz? Wcześniej nie chcieli podłączyć, bo niby jednoizbowy, ale kawalerki w blokach tez defacto jednoizbowe a gaz podłączony mają... Musiałabym też na pewno wymienić skorodowaną rurę od szafki do budynku, biegnącą po ścianie budynku. Podobno muszę mieć na to, wg gazowni, pozwolenie i projekt... A Np tutaj jest, że przyłącza robi się bez pozwolenia na budowę.... Da się to jakoś legalnie obejść w celu zminimalizowania kosztów? Gdzieś czytałam, że koszt takiej imprezy to nawet do 7 tyś. - masakra... Gazociąg w ulicy, jakieś 5m od budynku.3 - zakładając, że pójdę droga bez pozwolenia, a tylko na zgłoszenie, jaki może być koszt inwentaryzacji powykowanczej? Aktualna wersja budynku jest zinwentaryzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186997-rozbudowa-budynku-gospodarczego/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 03.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 1. Taki projekt to około 5tys., Daj ogłoszenie na gumtree w dziale praca to zaraz będzie kilka telefonów2. Z każdym przyłączem sprawa wygląda tak:\ - składasz wniosek o wydanie warunków przyłączenia (dobrze jest mieć mapę, albo chociaż numer działki) - w gazowni - warunki przyłączenia dajesz projektantowi (może być w ryczałcie z głównym projektem) - on sporządza projekt w oparciu o warunki i projekt inst. gaz w domu - projekt dajesz do zatwierdzenia w gazowni - zatwierdzony projekt dajesz do zgłoszenia w starostwie Budowa przyłącza gazowego nie wymaga pozwolenia na budowę: ustawa prawo budowlane art. 29 pkt. 11. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:...20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazo-wych, cieplnych i telekomunikacyjnych; te 7 tys. to może tak ale wszystkie koszty przyłącza (projekt, załatwienie spraw, wykonanie przyłącza, inwentaryzacja powykonawcza i ewentualnie badania geotechniczne) 3. Inwentaryzacja w zależności od zakresu to duże widełki bo od 1000-5000. Wszystko zależy od tego czy znajdziesz sobie kogoś kto chcę dorobić czy pójdziesz do biura projektowego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186997-rozbudowa-budynku-gospodarczego/#findComment-6313899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.02.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Część instalacji gazowej od skrzynki do budynku to wewnętrzna instalacja gazowa a nie przyłącze. Nawet gdy biegnie od skrzynki w ogrodzeniu. Przyłącze to część od sieci do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186997-rozbudowa-budynku-gospodarczego/#findComment-6314133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 ...a wewnętrzna instalacja gazowa wymaga pozwolenia na budowę, a nie zgłoszenia... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/186997-rozbudowa-budynku-gospodarczego/#findComment-6355827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts