dorcze 29.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Mam stary, budowany na początku lat '80, jednoizbowy budynek gospodarczy, kwadrat o powierzchni 16 m2.Aktualnie chcę go przebudować na domek letniskowy, dobudować łazienkę i taki pseudo aneks kuchenny. I mam dwie opcje - normalnie na podstawie pozwolenia na budowę albo na podstawie zgłoszenia, tak że nie będzie przekraczał 25 m2. Oprócz dobudowy, w budynku do remontu byłaby również podłoga, aktualnie są to deski na słupkowaniu. Budując na pozwoleniu na budowę, z kolei zależałoby mi na dostawieniu jednego pokoju, kuchnia, łazienka, ot, całkowita powierzchnia domku około 35 m2, czyli też niedużo. Tyle, że szacowany koszt dobudowy bez pozwolenia to około 10 tyś, z całością, a budowa nowego... jak patrzę na kosztorysy to jakieś 100 tyś. Różnica znaczna. No, ale to koszt nowego, a mi zależy na dobudowie do istniejącego... I właśnie przez to mam kilka pytań: 1 - ile kosztowałby (orientacyjnie) indywidualny projet takiego domku, jaki byłby koszt włącznie z pozwoleniem na budowę? I gdzie/jak szukać osoby, która mogłaby taki projekt poprawnie przygotować? (Warszawa)2 - kwestia podłączenia mediów - gaz - kiedyś był doprowadzony, ale nie używany, z miejscem na szafkę licznikową zlokalizowanym pod ścianą budynku. Czy to prawda, że teraz musiałabym ją przenosić na własny koszt w linię ogrodzenia? I jakie warunki musiałby spełniać budynek, żeby można było podłączyć gaz? Wcześniej nie chcieli podłączyć, bo niby jednoizbowy, ale kawalerki w blokach tez defacto jednoizbowe a gaz podłączony mają... Musiałabym też na pewno wymienić skorodowaną rurę od szafki do budynku, biegnącą po ścianie budynku. Podobno muszę mieć na to, wg gazowni, pozwolenie i projekt... A Np tutaj jest, że przyłącza robi się bez pozwolenia na budowę.... Da się to jakoś legalnie obejść w celu zminimalizowania kosztów? Gdzieś czytałam, że koszt takiej imprezy to nawet do 7 tyś. - masakra... Gazociąg w ulicy, jakieś 5m od budynku.3 - zakładając, że pójdę droga bez pozwolenia, a tylko na zgłoszenie, jaki może być koszt inwentaryzacji powykowanczej? Aktualna wersja budynku jest zinwentaryzowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Kniaziuk 03.02.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 1. Taki projekt to około 5tys., Daj ogłoszenie na gumtree w dziale praca to zaraz będzie kilka telefonów2. Z każdym przyłączem sprawa wygląda tak:\ - składasz wniosek o wydanie warunków przyłączenia (dobrze jest mieć mapę, albo chociaż numer działki) - w gazowni - warunki przyłączenia dajesz projektantowi (może być w ryczałcie z głównym projektem) - on sporządza projekt w oparciu o warunki i projekt inst. gaz w domu - projekt dajesz do zatwierdzenia w gazowni - zatwierdzony projekt dajesz do zgłoszenia w starostwie Budowa przyłącza gazowego nie wymaga pozwolenia na budowę: ustawa prawo budowlane art. 29 pkt. 11. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:...20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazo-wych, cieplnych i telekomunikacyjnych; te 7 tys. to może tak ale wszystkie koszty przyłącza (projekt, załatwienie spraw, wykonanie przyłącza, inwentaryzacja powykonawcza i ewentualnie badania geotechniczne) 3. Inwentaryzacja w zależności od zakresu to duże widełki bo od 1000-5000. Wszystko zależy od tego czy znajdziesz sobie kogoś kto chcę dorobić czy pójdziesz do biura projektowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 03.02.2014 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Część instalacji gazowej od skrzynki do budynku to wewnętrzna instalacja gazowa a nie przyłącze. Nawet gdy biegnie od skrzynki w ogrodzeniu. Przyłącze to część od sieci do skrzynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 01.03.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2014 ...a wewnętrzna instalacja gazowa wymaga pozwolenia na budowę, a nie zgłoszenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts