martisia00 29.01.2014 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam Mam dość spory problem z pompą ciepła Vitocal 222 G o mocy 10 kW z regulatorem pogodowym vitotronic 200 i zasobnikiem c.w.u 170l oraz modułem Active Cooling NC box.Aby przybliżyć problem postaram się go jak najszerzej opisać.Pierwsze uruchomienie pompy było 24-08-2012 r w nowo wybudowanym budynku, gdzie od razu została włączona funkcja wygrzewania budynku. Wszystko działało sprawnie do końca roku 2012 gdzie został zauważony spadek ciśnienia glikolu o 0,2 , sprawa została od razu zgłoszona do firmy KNOW w Lublinie u której pompę zakupiliśmy i przez którą pompa została zamontowana wraz z wykonaniem odwiertów pionowych. Mimo zgłaszania usterki, dopiero po kilkukrotnych telefonach i zagrożeniu, że gdy firma nie zareaguje będzie się z nimi kontaktował nasz prawnik oraz poziom glikolu spadł poniżej 0,9 na pompie w stanie spoczynku, ( w stanie pracy ciśnienie wskazywało niemal 0 ) serwisant przyjechał 15-02-2013 gdzie uzupełnił glikol.Kolejny spadek glikolu był uzupełniany 20-03-2013, sytuacja powtarzała się później kilkakrotnie . Ostatnie uzupełnianie glikolu było w listopadzie do poziomu 2,2 i w ciągu pierwszej doby spadło do 1,8 w tym momencie jest na poziomie 1,75.Mimo wycieku glikolu pompa grzała sprawnie nawet w zeszłorocznej zimie gdzie temperatura spadała poniżej -20 ^C w domu było ciepło, bez potrzeby załączania grzałki która i tak była wyprogramowana przez serwisanta, a temperatura pomieszczeń była ustawiona na 21^. Problem został zauważony podczas spadku temperatury na początku tego roku.Mianowicie pompa grzeje wodę użytkową do 48^ bez najmniejszych problemów, natomiast temperatura zasilania podłogówki (w całym budynku 210 m.kw z poddaszem użytkowym jest podłogówka) nie przekracza 29^ w każdym trybie grzania, przez co w domu jest 14,6-16,1 ^ przy ustawieniu temperatury pomieszczeń wewnątrz nawet na 30^.Serwisanci z firmy Know próbowali ( jak twierdzili) wszelkich sposobów włącznie z przywróceniem ustawień fabrycznych pompy, rozwiązania problemu, niestety dalej bez skutecznie. Została nawet wprogramowana grzałka mimo to nie przyniosło to żadnej poprawy gdyż grzałka do tej pory nie załączyła się ani razu.Krzywa grzewcza w tym momencie jest ustawiona na 0,8 poziom K2 , gdzie poprzedniej zimy przy większych minusowych temperaturach grzywa była na poziomie 0,7 K 0 i nie było problemu. Podłogówka jest jak najbardziej w porządku i na pewno nie jest zapowietrzona, w całym domu temperatura podłogi jest na poziomie 16,9-17,1^. Czy ktoś ma pomysł ?Proszę o jakiekolwiek sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 29.01.2014 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 A dlaczego ucieka glikol z dolnego źródła?Czy serwis zdiagnozował i naprawił przyczynę przecieku DZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 29.01.2014 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Hm, a ja myślałem, że popsuć się może tylko powietrzna;)A tak na poważnie to ciśnij tych serwisantów, to oni są odpowiedzialni za sprawność układu, który zainstalowali. Zadzwoń może ze skargą do producenta, Viessmann to porządna firma, więc może zajmą się sprawą. Moim zdaniem to za drogie urządzenie, żeby naprawiać je na własna rękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 29.01.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jaki masz powrót z podłogówki przy zasilaniu 29C. Dom jest normalnie zamieszkały czy dalej coś się w nim buduje/remontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.01.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) A skad wiesz ze masz wyciek z Dolnego zrodla?? byc może masz jeszcze mocno zapowietrzone, masz zamontowany odpowietrznik? masz zamontowane naczynko? może w naczynku jest za duzo powietrza, to tez powoduje wahania cisnienia w DZ. Pisz dokladnie jakie masz nastawy na sterowniku, czyli jaka jest aktualna temp zadana pompie, jak na wykresie krzywej jest to pokazane, najlepiej wklej foto, jakie masz temp zasilania i powrotu dolnego i gornego zrodla. Postaram sie pomoc na przykladzie ustawien mojej pompy Edytowane 29 Stycznia 2014 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 29.01.2014 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) A dlaczego ucieka glikol z dolnego źródła? Czy serwis zdiagnozował i naprawił przyczynę przecieku DZ? Przez cały poprzedni rok twierdzili, że układ się właśnie odpowietrza, natomiast już jest zbyt dużo tych uzupełniań glikolu więc na wiosne mają sprawdzić co i jak bo teraz cała studzienka jest pokryta lodem ( podobnie jak jej wnetrze) Edytowane 14 Lutego 2014 przez martisia00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 29.01.2014 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Hm, a ja myślałem, że popsuć się może tylko powietrzna;) A tak na poważnie to ciśnij tych serwisantów, to oni są odpowiedzialni za sprawność układu, który zainstalowali. Zadzwoń może ze skargą do producenta, Viessmann to porządna firma, więc może zajmą się sprawą. Moim zdaniem to za drogie urządzenie, żeby naprawiać je na własna rękę. Dzwoniłam już do centrali jeśli serwis Know tego nie rozwiąze, to wtedy oni wkroczą, dzisiaj był sam właściciel i w między czasie zauwazył że czujniki czasem na diagnostyce urządzenia pokazują różne dziwne wartości (zawyżone) więc jutro ma skonsultować to z centralą viessmanna i być może wina leży po stronie płyty sterującej ;/... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 29.01.2014 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Jaki masz powrót z podłogówki przy zasilaniu 29C. Dom jest normalnie zamieszkały czy dalej coś się w nim buduje/remontuje. Dom jest normalnie zamieszkały od roku i w tym momencie na powrocie było 20 C. Podłoga jest mocno wychłodzona moim zdaniem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 29.01.2014 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 A skad wiesz ze masz wyciek z Dolnego zrodla?? byc może masz jeszcze mocno zapowietrzone, masz zamontowany odpowietrznik? masz zamontowane naczynko? może w naczynku jest za duzo powietrza, to tez powoduje wahania cisnienia w DZ. Pisz dokladnie jakie masz nastawy na sterowniku, czyli jaka jest aktualna temp zadana pompie, jak na wykresie krzywej jest to pokazane, najlepiej wklej foto, jakie masz temp zasilania i powrotu dolnego i gornego zrodla. Postaram sie pomoc na przykladzie ustawien mojej pompy NIe mam bladego pojęcia czy mam odpowietrzniki na źródle, ani nic nie wiem o naczynku ;/ niestety to że jestem tu kobietą nie działa na moją korzyść ... Teraz temperatura jest zadana na 22C. nachylenie krzywej 0,8 poziom K2, temperatura dolnego źródła 1, teraz na powrocie jest 22 ale to z tego względu że przez cały czas pompa była odpalana ręcznie przez serwisanta z trybu srewisowego i to z uzyciem grzałki więc nieco podbiło temperaturę ale i tak bardzo szybko spada, temperatura zasilania nawet z dopaleniem grzałki nie przekraczała 36C mimo iż wg zapotrzebowania na schemacie miała mieć 47... Zdjęcie postaram się jutro wstawić Zobaczymy co jutro wykombinują, może coś ruszy skoro sprawą zajął się sam właściciel ... oby. Będę na pewno opisywać co się dzieje, może się komuś przyda ale oby nie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.01.2014 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Przede wszystkim ustaw jakąś normalna krzywą. Kto Ci ją w ogóle ustawił? takie nastawy krzywej daje sie na grzejniki a nie podłogówkę, te co mialas w tamtym roku zresztą też. Bo wychodzi że przy temp w domu 22 stopnie, na zewnątrz -10 towja pompa ma grzac wodę do 47 stopni. U mnie obecnie jest krzywa 0,4, -2K. A może masz zamontowany bufor? Skoro pompa nie grzeje domyslam się że masz drugie zrodło ciepla. BYc może sterowniki pokojowe wylaczaja pompę. Tę grzałkę na pewno bym odłączył. Weż zwyczajnie na sterownikach pokojowych (jesli sa ) ustaw jakąs makzymalna temperature, na pompie też ustaw 30 stopni, wejdz do menu graficznego (klawiesze: ok+3 kreski na dole przytrzymaj przez5-7 sekund) nastepnie diagnostyka, nastepnie przegląd instalacji, i powinieny pokazac ci sie wszystkie temperatury. Obserwuj czy temperatura wzrasta na zasilaniu podlogowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 30.01.2014 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Przede wszystkim ustaw jakąś normalna krzywą. Kto Ci ją w ogóle ustawił? takie nastawy krzywej daje sie na grzejniki a nie podłogówkę, te co mialas w tamtym roku zresztą też. Bo wychodzi że przy temp w domu 22 stopnie, na zewnątrz -10 towja pompa ma grzac wodę do 47 stopni. U mnie obecnie jest krzywa 0,4, -2K. A może masz zamontowany bufor? Skoro pompa nie grzeje domyslam się że masz drugie zrodło ciepla. BYc może sterowniki pokojowe wylaczaja pompę. Tę grzałkę na pewno bym odłączył. Weż zwyczajnie na sterownikach pokojowych (jesli sa ) ustaw jakąs makzymalna temperature, na pompie też ustaw 30 stopni, wejdz do menu graficznego (klawiesze: ok+3 kreski na dole przytrzymaj przez5-7 sekund) nastepnie diagnostyka, nastepnie przegląd instalacji, i powinieny pokazac ci sie wszystkie temperatury. Obserwuj czy temperatura wzrasta na zasilaniu podlogowki. Krzywa została ustawiona przez serwisanta .... pozostawię to bez komentarza bo coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu że oni nic nie potrafią ... Bufora nie mam, drugiego źródła ciepła nie mamy jeszcze ze względu braku funduszy ( mamy w planach kominek) w domu jest ok 16 C. więc w grubym swetrze i skarpetkach ujdzie jak jest naprawdę zimno to teraz dogrzewam elektrycznym grzejnikiem. Sterowniów pokojowych też nie mam. Tak pompa wodę do użytku grzeje bez załączania grzałki normalnie do 48 C bez żadnego problemu, problem pojawia się przy grzaniu wody na połogówkę wtedy na zasilaniu jest ok 27-29 C. Jeśli załącza się grzałka to dochodzi do 40-41. Ale nie o to chodzi...aby chodziła grzałka. POdejrzewają że ma to związek z wyciekiem glikolu przez co jedna lub kilka nitek odwiertów mogło się zapowietrzyć przez co nie starcza jej mocy aby grzać centralne.... W takim razie skoro nie dopilnowali wycieku i nie naprawili go w czasie kiedy były ku temu warunki , ja wystawię imrachunek za prąd za dogrzewanie pompy grzałką ... Jeszcze jest problem jeden że przy diagnostyce na początku pokazuje zawyżone temperatury na obiegu, więc tu też może być problem... Daję im czas do jutra jak nie zgłąszam reklamację do centrali ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.01.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 jak to na poczatku pokazuje złe temperatury...wejdz w to menu co ci napisałem i podaj odczyty, czylipo 5 minutach pracytemp glikolu zasilanie i powróttem wody w podłogowce zasilanie i powrotanalogicznie po godzinie, po 3 po 5 godzinach.Czy cos sie zmienia.Czy pompa w ogole tyle czasu pracuje.Piszez ze masz niskie temperatury wody w podlogowce, ona z 15 stopni nie podniesie ci do 35 w 5 godzin. Powinna chodzic bardzo dlugo az dogrzeje. Cos ją ogranicza ze się wyłącza, pytanie co? Jesli podasz wszystkie szczegoly o ktore proszę może uda się pomoc.Moim zdaniem DZ nie ma tu nic do rzeczy. W koncu CWU grzeje i jak piszesz masz okolo 1,7 bara. Ewentualnie Masz gdzies takie ogromne straty ciepla w domu. Na poczatek podaj te odczyty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 30.01.2014 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 wtedy na zasilaniu jest ok 27-29 C.. po jakim czasie pracy pompy sa takie temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 31.01.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 po jakim czasie pracy pompy sa takie temperatury? Nie mam pojęcia, nie zwracałam na to uwagi ile pompa pracuje, wcześniej była ustawiona w programie czasowym 1-7 i później 14-20 i było ok. teraz jest ustawione bez programu czasowego , czyli załącza się kiedy sobie tam potrzebuje. z tymi odczytami zrobię tak jak podajesz, tylko wyłączę grzałkę ( dzisiaj praktycznie załączała się całą noc ) bo w domu naprawdę było bardzo zimno i nie dało się wytrzymać... stąd się złamałam i załączyłam grzałkę . Co do tego że wodę grzeje bez problemu to oni tłumaczą to tak że przy wodzie do użytkowania są małe opory więc daje radę sobie grzać, a przy podłogówce już zapotrzebowanie jest dużo większe i przez to nie daje. Aczkolwiek i tak ze źródłem jest coś nie tak bo glikol ucieka więc może to mieć wpływ. ( przez ponad rok był regularnie uzupełniany, instalację niby była porzadnie odpowietrzana więc powinno być ok a nie jest ) Ale nic wyłączę grzałkę i niech sobie popracuje tak z conajmniej dzień bez niej i zobaczymy jak się będzie zachowywać instalacja i jej parametry. Dom mamy bardzo dobrze ocieplony, 3 szybowe okna, samo zapotrzebowanie cieplne jest bardzo małe więc tu się nie martwię . Dzięki serdeczne za zainteresowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.01.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Wyciek glikolu to jedna sprawa. On nie ma wplywu na sprawnosc pracy pompy.Tak jak koledzy pisali dus serwis, bo z sama pompa jest cos nie tak. Jak naprawia pompe, to niech sie zajma tym wyciekiem glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 31.01.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 (edytowane) dzisiaj praktycznie załączała się całą noc jak to załączała się całą noc...u mnie jak się załączy to chodzi calą noc az dogrzeje do zadanej temp. Nie załącza się kilka razy Co do tego że wodę grzeje bez problemu to oni tłumaczą to tak że przy wodzie do użytkowania są małe opory więc daje radę sobie grzać, a przy podłogówce już zapotrzebowanie jest dużo większe i przez to nie daje. Miedzy grube tomy bajek....oni nie mają pojęia z czym maja doczynienia. Jakie opory, jeżeli pompa grzeje normalnie wodę, działa obiegówka gornego żródła, jest zapewniony przeplyw i odbior ciepla, dla pompy nie ma różnicy co grzeje w danym momenccie, tylko sterownik i zawor trojdrogowy nakazuje jej w danym momencie grzac CWU Aczkolwiek i tak ze źródłem jest coś nie tak bo glikol ucieka więc może to mieć wpływ. ( przez ponad rok był regularnie uzupełniany, instalację niby była porzadnie odpowietrzana więc powinno być ok a nie jest ) Ja tez ponad rok odpowietrzalem DZ, co prawda nie mialem az takich wahan, ale byly. Trochę cierpliwości bedzie cie to kosztować ale zrób na pompie nastawy temperatur (dla bezpieczenstwa normalnej i zredukowanej) na najwyzszy poziom . Krzywą ustaw też wysoką. Nie bój się jej zmieniać, zawsze możesz wrócić do wczesniejszych ustawien. Obserwuj prace pompy, wylacza się czy pracuje non stop. Masz teraz wychlodzona podloge wiec znacznych wzrostow temp zasilania i powrotu sie nie spodziewaj. Zaobserwuj prace w ciagu kilku godzin i opisz. Tak zastanawia mnie to kilkukrotne załączanie...a może masz jakąś bardzo krótką pętlę na podłogówce nie wpiętą w rozdzielacz a bezposrednio w linie zasilania i powrotu, nie wiem grzejnik w łazience. Edytowane 31 Stycznia 2014 przez photos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 01.02.2014 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) jak to załączała się całą noc...u mnie jak się załączy to chodzi calą noc az dogrzeje do zadanej temp. Nie załącza się kilka razy[/i] Tutaj masz rację błąd w wypowiedzi moojej mając na myśli załączanie się chciałam powiedzieć że chodziłą całą no aż zagrzała do zadanej temperatury Trochę cierpliwości bedzie cie to kosztować ale zrób na pompie nastawy temperatur (dla bezpieczenstwa normalnej i zredukowanej) na najwyzszy poziom . Krzywą ustaw też wysoką. Nie bój się jej zmieniać, zawsze możesz wrócić do wczesniejszych ustawien. Obserwuj prace pompy, wylacza się czy pracuje non stop. Masz teraz wychlodzona podloge wiec znacznych wzrostow temp zasilania i powrotu sie nie spodziewaj. Zaobserwuj prace w ciagu kilku godzin i opisz. Myślałam z wsześniejszych odpowiedzi że mam właśnie za wysoko ustawioną krzywą ? Po za tym teraz ją mniejszyłam do poziomu k0 i nachylenie 0,5 bo : Było K0, poziom 0,6 dzisiaj o 7.30 wyłączyłam grzałkę temperatura na zasilaniu była 42C. na powrocie 30C. W domu jest 20,1 a ustawione jest na 19C. W ciągu zaledwie 10 minut temperatura zasilania spadła do 38 , a na temperaturze wymaganej wg. krzywej wpowinno wygrzać do 37 . zdjęcie zrobione po 1 godzinie od wyłączenia grzałki : temperatura zasilania spadła do 36, wymagana 37 Więc jak to ma zrobić skoro temperatura zasilania ma 36 ? Więc po zmniejszeniu nachylenia krzywej do 0,5 , temperatura wymagana na powrocie powinna być 34. po zmianie krzywej : photos: Zdjęcie zrobione przed chwilą ( pompa cały czas pracowała od rana i teraz też pracuje , zasilanie 36C. na powrocie 29 C. Co może zmienić podwyższenie krzywej ? skoro pompa nie daje rady i tak wygrzać nawet do tych 34 C. zadanych od rana ? przez 4h Edytowane 1 Lutego 2014 przez martisia00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.02.2014 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 jak to załączała się całą noc...u mnie jak się załączy to chodzi calą noc az dogrzeje do zadanej temp. Nie załącza się kilka razy[/i] Tutaj masz rację błąd w wypowiedzi moojej mając na myśli załączanie się chciałam powiedzieć że chodziłą całą no aż zagrzała do zadanej temperatury Trochę cierpliwości bedzie cie to kosztować ale zrób na pompie nastawy temperatur (dla bezpieczenstwa normalnej i zredukowanej) na najwyzszy poziom . Krzywą ustaw też wysoką. Nie bój się jej zmieniać, zawsze możesz wrócić do wczesniejszych ustawien. Obserwuj prace pompy, wylacza się czy pracuje non stop. Masz teraz wychlodzona podloge wiec znacznych wzrostow temp zasilania i powrotu sie nie spodziewaj. Zaobserwuj prace w ciagu kilku godzin i opisz. Myślałam z wsześniejszych odpowiedzi że mam właśnie za wysoko ustawioną krzywą ? Po za tym teraz ją mniejszyłam do poziomu k0 i nachylenie 0,5 bo : Było K0, poziom 0,6 dzisiaj o 7.30 wyłączyłam grzałkę temperatura na zasilaniu była 42C. na powrocie 30C. W domu jest 20,1 a ustawione jest na 19C. W ciągu zaledwie 10 minut temperatura zasilania spadła do 38 , a na temperaturze wymaganej wg. krzywej wpowinno wygrzać do 37 . zdjęcie zrobione po 1 godzinie od wyłączenia grzałki : temperatura zasilania spadła do 36, wymagana 37 Więc jak to ma zrobić skoro temperatura zasilania ma 36 ? Więc po zmniejszeniu nachylenia krzywej do 0,5 , temperatura wymagana na powrocie powinna być 34. [ATTACH=CONFIG]239370[/ATTACH] po zmianie krzywej : [ATTACH=CONFIG]239369[/ATTACH] photos: Zdjęcie zrobione przed chwilą ( pompa cały czas pracowała od rana i teraz też pracuje , zasilanie 36C. na powrocie 29 C. [ATTACH=CONFIG]239371[/ATTACH] Co może zmienić podwyższenie krzywej ? skoro pompa nie daje rady i tak wygrzać nawet do tych 34 C. zadanych od rana ? przez 4h A może z pompą wszystko w porządku tylko problem z domem. Przyszły mrozy miałaś 16 C w domu,, trochę odpuściły masz cieplej w domu. Po wyłączeniu grzałki powrót i zasilanie dość mocno spadło, tym bardziej, że CWU grzeje normalnie. Mało mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 01.02.2014 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) A może z pompą wszystko w porządku tylko problem z domem. Przyszły mrozy miałaś 16 C w domu,, trochę odpuściły masz cieplej w domu. Po wyłączeniu grzałki powrót i zasilanie dość mocno spadło, tym bardziej, że CWU grzeje normalnie. Mało mocy... Tak tylko że w tamtym roku mrozy były ponad -20 ( sezon grzewczy pompy trwał niemal 6 miesięcy ) i nie było najmniejszego problemu :/ i żadna grzałka wtedy nie chodziła .... Mało mocy ? dziwne tym bardziej że dzisiaj w nocy całkowicie zakręciłam podłogówkę na górze (poddaszu którego na razie nie urzywamy) w tamtym roku było odkręcone na maxa... Dom z oknami 3 szybowymi z termoramkami 6komorowe , ściany solbet 24+ 15cm styropianu z kropkami ... 2 malutkie okna od strony północnej, od południowej reszta , cały dzień mam słońce w domu (jak świeci) poddasze zaizolowane 35cm wełny :/ nie ma mostków , certyfikat energetyczny wyszedł bardzo dobrze .... Edytowane 1 Lutego 2014 przez martisia00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 01.02.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) Tak tylko że w tamtym roku mrozy były ponad -20 ( sezon grzewczy pompy trwał niemal 6 miesięcy ) i nie było najmniejszego problemu :/ i żadna grzałka wtedy nie chodziła .... Mało mocy ? dziwne tym bardziej że dzisiaj w nocy całkowicie zakręciłam podłogówkę na górze (poddaszu którego na razie nie urzywamy) w tamtym roku było odkręcone na maxa... Dom z oknami 3 szybowymi z termoramkami 6komorowe , ściany solbet 24+ 15cm styropianu z kropkami ... 2 malutkie okna od strony północnej, od południowej reszta , cały dzień mam słońce w domu (jak świeci) poddasze zaizolowane 35cm wełny :/ nie ma mostków , certyfikat energetyczny wyszedł bardzo dobrze .... Nie używacie poddasza a przed mrozami było pewnie delikatne grzanie- pompa nie wygrzeje budynku w duże mrozy może jedynie utrzymać temperaturę. Pewnie teraz z każdym dniem jak będzie cieplej na zewnątrz pompa będzie dawała radę. Jak w tamtym roku wszystko chodziło na maksa było ok dom się wygrzał i pompa dała rade. Teraz wychłodziłaś poddasze i taki jest tego efekt. Edytowane 1 Lutego 2014 przez oberwatorPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts