oberwatorPC 05.02.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 A ja pisałem wcześniej już kilka razy, że pompa pracuje prawidłowo. Wina jest tutaj po stronie użytkownika - pompa to nie piec na węgiel.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 05.02.2014 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) A ja pisałem wcześniej już kilka razy, że pompa pracuje prawidłowo. Wina jest tutaj po stronie użytkownika - pompa to nie piec na węgiel.... Będę w taki razie wdzięczna za określenie w czym tkwił mój błąd, abym mogła go oczywiście uniknąć przy kolejnych mrozach. Ustawienia pompy nie były zmieniane od ustawień podczas uruchomienia pompy przez serwisanta, dom był również tak samo użytkowany. Edytowane 5 Lutego 2014 przez martisia00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KNOW 05.02.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Szanowna Pani, Pompa ciepła to tylko urządzenie nafaszerowane elektroniką i ma prawo do błędów, czy jak komputer do zawieszania się.Jeszcze raz podkreślam że nie twierdzę że przyczyna jest po stronie użytkownika, być może był spadek napięcia lub jego zanik, który był sprawcą.Zgodnie z umową i po konsultacji z producentem co mniemam potwierdzi pismo serwisu fabrycznego wysłane do Pani, dysponentka serwisu ustali z Panią termin i wykonamy czynności sprawdzające okablowania pompy oraz ponowne testy pracy.Proszę mi wierzyć że staramy się na bieżąco śledzić zgłoszenia usterek w pompach ciepła nie tylko u klientów urządzeń producentów oferowanych w naszej firmie, od których otrzymujemy informacje serwisowe ale i na forach internetowych. I nie ma jednoznacznych odpowiedzi na wszystkie sytuacje jakie są opisywane.Ja uważam że najważniejsze dla serwisu to nie szkodzić i zawsze oceniać przed manipulacją w urządzeniu jakie to niesie za sobą skutki.Uważam że postąpiliśmy słusznie, po stwierdzeniu że pompa z grzałkami wygrzewa budynek, to przy takich warunkach atmosferycznych (zaspy na drodze powiatowej miały jak wracałem od Pani po pół metra), ingerencja w automatykę pompy, która mogła doprowadzić do jej wyłączenia była nie uzasadniona.Co zresztą wydaje mi się że ustaliliśmy wspólnie, więc proszę się nie dziwić mojemu zaskoczeniu po Pani zgłoszeniach do producenta i wpisach na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Szanowna Pani, Pompa ciepła to tylko urządzenie nafaszerowane elektroniką i ma prawo do błędów, czy jak komputer do zawieszania się. To cala elektronika w mojej pompie (+standardowy sterownik Fisko). Tak miedzy Bogeim a prawda, to do komputera jej daleko. To bardziej kalkulatorek niz komputer. http://szkut.com/dom/Dom73a.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 06.02.2014 00:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Szanowna Pani, Pompa ciepła to tylko urządzenie nafaszerowane elektroniką i ma prawo do błędów, czy jak komputer do zawieszania się. Szanowny Panie, proponuję zejść na ziemię... Sterownik pompy ciepła jest "tysiąc razy" mniej skomplikowany od przytoczonego komputera, w którym użytkownik instaluje tysiąc różnych aplikacji. To, że jest tam również procesor (a w zasadzie mikrokontroler, czy nawet kilka) nie daje żadnego odniesienia czy porównania. Jeśli producent wypuszcza produkt który się zawiesza (jak Pan sugeruje - co na to Viesio??) to nieciekawie o nim świadczy. O całej reszcie we wnętrzu tej maszyny dla zdrowotności nie będę się wypowiadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 06.02.2014 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Powiem tak, miałam problem z działaniem pompy i nie uważam aby wstawienie zapytania na forum było czymś złym, a czuje się jakbym zorganizowała całą nagonkę na firmę instalatorską. Mając problem i przedstawiając go szerszej grupie osób liczyłam na to ( i dalej tak jest ) że zawsze co "dwie głowy to nie jedna" i być może któryś z pomysłów okaże się rozwiązaniem. wpis typu : oberwatorPC "A ja pisałem wcześniej już kilka razy, że pompa pracuje prawidłowo. Wina jest tutaj po stronie użytkownika - pompa to nie piec na węgiel.... " Normalnym by było aby co nieco wyjaśnić, bo skoro Pan widzi w moim działaniu jakieś błędy, to pisanie suchego postu takiego jak ten powyżej, nic nie wnosi do tematu, a tym bardziej nie przybliża nas ( a w szczególności mnie ) do rozwiązania problemu. Pozostałym osobom serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie i tak jak napisałam wcześniej, zobaczymy co będzie się działo przy kolejnych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 06.02.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Powiem tak, miałam problem z działaniem pompy i nie uważam aby wstawienie zapytania na forum było czymś złym, a czuje się jakbym zorganizowała całą nagonkę na firmę instalatorską. Mając problem i przedstawiając go szerszej grupie osób liczyłam na to ( i dalej tak jest ) że zawsze co "dwie głowy to nie jedna" i być może któryś z pomysłów okaże się rozwiązaniem. wpis typu : oberwatorPC "A ja pisałem wcześniej już kilka razy, że pompa pracuje prawidłowo. Wina jest tutaj po stronie użytkownika - pompa to nie piec na węgiel.... " Normalnym by było aby co nieco wyjaśnić, bo skoro Pan widzi w moim działaniu jakieś błędy, to pisanie suchego postu takiego jak ten powyżej, nic nie wnosi do tematu, a tym bardziej nie przybliża nas ( a w szczególności mnie ) do rozwiązania problemu. Pozostałym osobom serdecznie dziękuję za wszelkie sugestie i tak jak napisałam wcześniej, zobaczymy co będzie się działo przy kolejnych mrozach. Droga Pani nie piszę złośliwie ale widziałem w Pani postach dużo nieścisłości a wg zdjęć i opisów pompa pracuje poprawnie. Wychłodziła Pani sama sobie dom albo przez ustawienia pompy albo przez poddasze i tyle. Jeśli uraziłem to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 07.02.2014 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Droga Pani nie piszę złośliwie ale widziałem w Pani postach dużo nieścisłości a wg zdjęć i opisów pompa pracuje poprawnie. Wychłodziła Pani sama sobie dom albo przez ustawienia pompy albo przez poddasze i tyle. Jeśli uraziłem to przepraszam. kobieta pisze ze jest takie samo jak w ubieglym roku, a wowczas wszystko bylo ok. Taż uważam że po tych temp jakie sa na zdjeciach pompa pracuje prawidlowo. Jednak coś sprawia że w domu jest za chlodno. I tu widze pole dla instalatora, potrzeba znacznie wiecej informacji a nam na odleglość może byc cięzko. Może rzy okazji wyjasni jaka mądra ksiażka kazała mu zrobic takie nastawy krzywej jak były na początku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.02.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Pompa ciepła to tylko urządzenie nafaszerowane elektroniką i ma prawo do błędów, czy jak komputer do zawieszania się. Nie ma prawa, zwłaszcza do zawieszania się. To nie komputer, na którym instalowane jest 100 różnych, aplikacji o sprzecznych wymaganiach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.02.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 nie uważam aby wstawienie zapytania na forum było czymś złym, a czuje się jakbym zorganizowała całą nagonkę Nie przejmuj się posądzeniami o nagonki. Moim zdaniem rzetelnie przedstawiłaś problem i szukasz rozwiązania - oby wszystko się dobrze skończyło. Mogłabyś podać jakie masz temperatury na DZ po ciepłej i zimnej stronie, bo nie mogę znaleźć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 09.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Jeżeli ktoś na dzień dobry przyjmuje zawieszanie się urządzenia, jego awarie jako normalny stan rzeczy to czym prędzej powinien zmienić profesję. Z założenia robi się urządzenia bezawaryjne o wysokiej jakości. Zatem firma KNOW w tym momencie wystawiła sobie naprawdę złe świadectwo.Trochę się elektroniką w ostatnim czasie zajmuję, więc potwierdzam to co koledzy wyżej napisali. Mikrokontroler AVR lub tym podobny, który obsługuje czujniki temperatury i steruje przekaźnikami to nie jest kosmiczna technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martisia00 09.02.2014 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Nie przejmuj się posądzeniami o nagonki. Moim zdaniem rzetelnie przedstawiłaś problem i szukasz rozwiązania - oby wszystko się dobrze skończyło. Mogłabyś podać jakie masz temperatury na DZ po ciepłej i zimnej stronie, bo nie mogę znaleźć ? Czy chodzi Ci o temperatury in i out ? bo tylko takie mam wykazywane w pompie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 09.02.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Czy chodzi Ci o temperatury in i out ? bo tylko takie mam wykazywane w pompie : [ATTACH=CONFIG]241752[/ATTACH] Na wejściu z DZ temp. rzędu -2,0...-2,5 a na wyjściu -4,0...-4,5 st.C ? To trochę słabo i może oznaczać za małe DZ. Jaki rodzaj i parametry (, liniowe, spiralne, długości, średnica rur, dobiegu) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.02.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Na wejściu z DZ temp. rzędu -2,0...-2,5 a na wyjściu -4,0...-4,5 st.C ? To trochę słabo i może oznaczać za małe DZ. Jaki rodzaj i parametry (, liniowe, spiralne, długości, średnica rur, dobiegu) ? Podawała: 200mb odwiertów ukośnych PC 10kW Podłogówka 210m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafikW 09.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Podawała: 200mb odwiertów ukośnych PC 10kW Podłogówka 210m2 Nie ma w stopce. Nie siedzę całymi dniami na forum i nie czytam od deski do deski wszystkich wypowiedzi. Co do temperatur DZ: z odwiertów ukośnych (to takie pionowe ale wykonane na odpierdziel ?) - temperatura wejściowa na poziomie -2,5 st.C ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 09.02.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Nie ma w stopce. Nie siedzę całymi dniami na forum i nie czytam od deski do deski wszystkich wypowiedzi. Co do temperatur DZ: z odwiertów ukośnych (to takie pionowe ale wykonane na odpierdziel ?) - temperatura wejściowa na poziomie -2,5 st.C ??? Co do jakości wykonania - to na razie wiadomo tylko, że jakiś czas temu pojawił się (prawdopodobnie) wyciek. Przez ukośne rozumiem - wiercone pod kątem w różnych kierunkach z jednego miejsca. Ale to tylko moje przypuszczenia. Co do obecnych niskich temperatur DZ, to może koleżanka poda jakie były przed rokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.02.2014 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Jak dla mnie te pokazane temperatury wykazują ZEROWĄ wiarygodność. Nie wiem jak to możliwe aby ZAWSZE występowała identyczna delta - tutaj 2,0K. Niezależnie od temperatury, zawsze wyjście jest niższe od wejścia o dokładnie dwa stopnie. Tego w praktyce nie ma, niższa temperatura zasilania to niższa moc chłodnicza, jeśli niższa moc to delta spada. ...chyba że odwierty ukośne, owszem, ale od pionu odchylone o 89,5stopnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 10.02.2014 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Niech sprawdzi delte podczas grzania CWU. Wtedy ronica pomiedzy ta z grzania CO bedzie duza i nawet na takim markowym sprzecie powinno sie dac zuwazyc roznice. Nawet tak duze "zukosowanie" odwiertow wplywu miec nie powinno, bo zmienna delta to wlasciwosc samego urzadzenia a nie rodzaju DZ (poziome czy pionowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 10.02.2014 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 U mnie z tymi temp jest identycznie. Tez roznica 2k. Ale wiedzialem ze tak nie może być i założyłem sobie przylgowe na zasilaniu i powrocie DZ, mam okolo 3 roznicy oczywiscie nie zawsze. Ale zaciekawiony tą rowną różnicą zaglądnąłem do pompy i nigdzie nie znalazłem czujnika powrotu. Zasilania jest i temperatury zasilania pokazywane na pompie przewaznie zgdadzja sie z czujnikiem przylgowym. Temp zasilania pokazywane u martusia00 są raczej prawidlowe ale te na powrocie ma zapewne nizsze.Skąd Viessmann wziął te temperatury powrotu....nie mam pojęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.02.2014 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 U mnie z tymi temp jest identycznie. Tez roznica 2k. Ale wiedzialem ze tak nie może być i założyłem sobie przylgowe na zasilaniu i powrocie DZ, mam okolo 3 roznicy oczywiscie nie zawsze. Ale zaciekawiony tą rowną różnicą zaglądnąłem do pompy i nigdzie nie znalazłem czujnika powrotu. Zasilania jest i temperatury zasilania pokazywane na pompie przewaznie zgdadzja sie z czujnikiem przylgowym. Temp zasilania pokazywane u martusia00 są raczej prawidlowe ale te na powrocie ma zapewne nizsze. Skąd Viessmann wziął te temperatury powrotu....nie mam pojęcia W tej PC wyświetlane są obydwie temperatury na parowniku, przy czym jedna z nich jest całkowitą fikcją...hmm. Co to za jaja?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts