sagem88 29.01.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam Chciałbym dołożyć do swojej instalacji wymiennik ciepła bo mój piec na ekogroszek 15kw ma za zadanie ogrzanie i domu i garażu. Wymiennik chciałem zastosować do tych grzejników co idą na garaż ponieważ chciałbym zalać te grzejniki płynem do chłodnic żeby móc na noc nie grzać niepotrzebnie tam. Dodam że dom ma swoją pompkę i garaż też ma swoja. Moje pytanie brzmi czy jak piec ma moc 15kw to wymiennik mogę kupić np 25kw czy im większą moc ma wymiennik to będzie lepiej oddawał ciepło na grzejniki oraz czy będzie mi potrzebna kolejna pompka która będzie dostarczać ciepła wodę z pieca do wymiennika i druga pompka która będzie pompować ogrzany płyn chłodniczy do grzejników? Jakie są straty takiego rozwiązania tzn czy dużo dłużej będą nagrzewać się grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 30.01.2014 03:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 ad1. co daje w nocy nie grzać ??ad2. moc wymiennika dobrać do mocy grzejników w garażu (czyli jakieś 3KW)ad3. albo dać wymiennik 25KW i wszystkie kaloryfery zrobić w glikolu w układzie zamkniętymad4. pompka potrzebna w kotle + druga za wymiennikiemad5. strat nie ma, to czego wymiennik nie wymieni wraca do kotłaad6. szybkość nagrzewania zależy od jakości montażu, jak podłączysz poprawnie przeciwprądowo to nie będzie żadnej różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sagem88 30.01.2014 11:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Nie chce grzać w nocy ponieważ to jest nieszczelna hala w której przebywam tylko w dzień a w nocy za często uruchamia piec bez potrzeby. W tej hali mam 6 grzejników stalowych dwupłytowych. 2szt 140cm i 4szt 60cm. więc wymiennik 25kw powinien wystarczyć? jeszcze jedno pytanie czy zamiast tego można zalać glikolem całą instalacje łącznie z piecem? bo może tak będzie taniej niż dokupić wymiennik plus drugą pompkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 30.01.2014 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Zalanie instalacji glikolem wyjdzie drożej niż wymiennik.Ja uważam, że ten 25kW będzie lepszy, bo to co producent podaje to jest tylko dla ściśle określonych parametrów. W praktyce ta moc jest mniejsza. Po drugie z czasem wymiennik też traci swoją wydajność, więc wydajniejszy dłużej popracuje nim będzie trzeba go czyścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts