IVojtasI 29.01.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 (edytowane) Witam wszystkich ekspertów! Wiem, że temat ocieplenia wewnętrznego był wałkowany naście razy, jednak mój problem jest trochę innego kalibru. Otóż chciałbym wykonać samodzielnie docieplenie wewnętrze ściany w mieszkaniu. Blok z lat 80`, wielka płyta, a ściana balkonowa wykonana jest z jakiejś...płyty paździerzowej! Jest wiecznie zimna, ciągnie od niej niemiłosiernie, a więc są bezsensowne straty ciepła w mieszkaniu. Mieszkanie na parterze. Od strony zewnętrznej płyta ocieplona jest styropianem (grubość 10 cm). Wymiary ściany 4,7 x 2,5 m, ale zdecydowaną większość zajmują okna. Chcę wykonać jedynie: - murek z bloczków obok grzejnika (o wymiarach mniej-więcej 0,85 x 0,7 m, grubość ok. 0,1 m), który będzie jednocześnie podporą parapetu, który aktualnie ledwo się trzyma, - docieplenie ze styropianu po dwóch stronach okna (wymiary 0,7 x 2,5 m - czyli w sumie niecałe 2 m2). Znalazłem taki styropian: http://www.leroymerlin.pl/izolacja-budynkow/welna-mineralna-styropian/styropian/styropian-o-obnizonej-chlonnosci-wody-frezowany-aqua-yetico,p76079,l394.html Czy zaproponowany przeze mnie sposób nie spowoduje zagrzybienia mieszkania? Nadmienię, że nie mamy w oknach wywietrzników, ale wietrzymy pokój regularnie. Proszę o porady. Edytowane 29 Stycznia 2014 przez IVojtasI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macjar 29.01.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2014 Witam A nie możesz dać wełny w stelażu i na to płytę g-k. Styropian musisz jakoś potem obrobić( siatka+klej), Wełna wydaje mi się dobrym rozwiązaniem, ale to muszą już fachowcy zdecydować. To jest moje zdanie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVojtasI 30.01.2014 08:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Czytałem o tym sposobie i również zastanawiałem się nad nim.W sumie płytę KG też trzeba potem obrobić, więc trochę więcej pracy.Jeśli efekt przy styropianie byłby OK to chyba zdecydowałbym się na niego. Rozważam jeszcze płyty Climapor 4 bądź 7 mm.Niby opis mają super.Właśnie dokształcam się z forum o tej nowince. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez IVojtasI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts