Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy i jak reklamowaliście Poroterm?

Recommended Posts

Dziś murarze natrafili na kilkanaście pustaków PH25 P+W pękniętych wzdłuż. Odłożyli je na bok i tu mam pytanie. Czy ktoś już reklamował takie coś. Nie jest to uszkodzenie z transportu, bo pustaki pochodziły ze środka palety. Producent odsyła do sprzedawcy a sprzedawca zastanawia się co robić. Boję się, że może być tego więcej... Co mi radzicie.

Ogólnie jestem zadowolony, bo partia jest raczej OK tylko w 2 paletach takie kukułcze jajo. :evil:

Też będę budował z Porothermu 30, chociaż znajomy budowlaniec (sam sobie postawił dom z Porothermu) odradza mi. Jest po prostu BARDZO delikatny materiał i takie pęknięcia pojawią Ci się nie tylko po rozerwaniu palety, ale przede wszystkim podczas budowy - rozpada się jak kryształ.

Myslę nad odpowiednim zapisem w umowie z budowlańcami dot. ew. zbyt duzych strat materiału z ich winy.

Pisałem juz kiedyś o POROTHERMIE bo z niego mam domek 44P+W i reklamacji. Te miałem w oryginalnie zapakowanych paletach popękane pustaki niektóre pokruszone...zgłosiłem w hurtowni przyjechali popatrzyli powiedzielei ze przyjedzie przedstawiciel wiennerbergera. Przyjechał (autko firmowe) :lol: porobił zdjęcia pospisywał nr patrii kazał wszytski epopekane odkładac na bok uzbierało sie tego gdzieś chyba 1,5 palety. Oddali kasę za nie ..tzn zabrałem inny towar z hurtowni za te $$$ szybko i bezbolesnie ...

Miałem dokładnie to samo tylko, ze chodziło o kilka nadproży (spękana ceramika). Notabene nadproża te zostały, wykorzystałem je w innym miejscu i ... w sumie niepotrzebnie robiłem zamieszanie. Po ich otynkowaniu nie ma żadnej różnicy. Ale trafiały mi się np. zupełnie inaczej wypalane pustaki. Podobno nieszkodzi. Podobno ... bo jeszcze nie mieszkam i nie wiem jak to będzie.

Swoja drogą właśnie mi otynkowali PTH. Murarzy miałem nie za dobrych :D :D, ale ścian z PTH jak powiedzieli tynkarze, chyba nie można sknocić. Była równiutka. Gorzej w fragmentami scian wewnętrznych, które były postawione z cegły pełnej. Tam sie namęczyli :D.

• 3 weeks później...
Dzisiaj obejżałem z kierownikiem pustaki na budowie i nie jest różowo nie trzymaja wymiaru, odchyłki są do 3-4 milimetrów w wysokosci, dso tego zaierają wapno w strkturze gliny, ktora powoduje że pękają - odpryskuja , a podobno po otynkowaniu tynk puchnie i peka, jutro reklamuje, dzisiaj opieprzyłem murarzy ze nie starannie muruja, moze nie potrzebnie, ale moze lepiej sie przyłożą, a jakość PTH z Cżestochowy pozostawia wiele do życzenia, podobno najlepiej kupować nowości 44 i 50 bo maja nowe formy i super wymiar, a 30 juz długo produkują i jest wyrobiona forma i stad rozbieżność w wymiarze - czas pokaże!!!

U mnie było trochę popękanych na paletach i dostawca kazał podczas murowania odkładać pęknięte na bok, bo nikomu się nie chciało przeglądać 10 palet. Po skończeniu murowania ścian przyjechał rzucił okiem na stertę a zrobiło się tego całkiem sporo, prawie cała paleta, zrobił korektę faktury i zwrócił pieniądze.

Ja poza 2 paletami w których było po kilka spękanych podłużnie nie natrafiłem już na jakieś większe problemy. Na razie jedynie 25 bywa wadliwa. 30 jest po prostu świetna, 38 też nie do pogardzenia. Ostatnio przywieźli mi 11,5 i z pobieżnego przeglądu nie wynika nic niepokojącego.

Wniosek jest jeden - im wymiar popularniejszy (25) tymjakość gorsza.

Co do cegielni to jestem zawiedziony Honoratką. Palety z Lejsów (nie wiem czy tak się to odmienia) są bardzo dobre (wymiar 25). Może wyglądają dość blado ale nie o kolor tu przecież chodzi.