Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe, warstwa folii PE na styropianie

KirkoS

Recommended Posts

Witam wszystkich, mój pierwszy post ;-)

Wszędzie widzę taki schemat ogrzewanie podłogowego:

1. Grunt/Płyta fundamentowa;

2. Izolacja przeciwwilgociowa: folia PE/inne;

3. Styropian;

4. Izolacja przeciwwilgociowa: folia PE;

5. Rury przytwierdzone spinkami/klipsami.

Moje pytanie brzmi: dlaczego na styropianie układa się izolację przeciwwilgociową, skoro jest ona później przebijana przez spinki? Są one przecież mocowane do styropianu...

:bash:

nie o taką folię pytał

gentoox pytanie brzmiało:

"Wszędzie widzę taki schemat ogrzewanie podłogowego:

3. Styropian;

Moje pytanie brzmi: dlaczego na styropianie układa się izolację przeciwwilgociową, skoro jest ona później przebijana przez spinki? Są one przecież mocowane do styropianu... "

Więc pozwól autorowi wyjaśniać ewentualne nieścisłości. No chyba, że wydedukowałeś z pytania, że autor myśli o foli pod folią :D

I nie :stirthepot:

Wracając do pytania, to folia na styropianie (z dodatkiem aluminium i nadrukiem) nie zawsze jest kładziona (np. przy zastosowaniu styropianu z wypustkami), i dokładnie tak jak piszesz, jest dziurawiona spinkami (ale na pewno ułatwia kładzenie rur w określonych odstępach - ma nadrukowaną kratkę). Co do interpretacji normy to niestety się nie podejmę - może ktoś inny pomoże.

Edytowane przez przemo1

gentoox pytanie brzmiało:

"Wszędzie widzę taki schemat ogrzewanie podłogowego:

3. Styropian;

Moje pytanie brzmi: dlaczego na styropianie układa się izolację przeciwwilgociową, skoro jest ona później przebijana przez spinki? Są one przecież mocowane do styropianu... "

Więc pozwól autorowi wyjaśniać ewentualne nieścisłości. No chyba, że wydedukowałeś z pytania, że autor myśli o foli pod folią :D

I nie :stirthepot:

Wracając do pytania, to folia na styropianie (z dodatkiem aluminium i nadrukiem) nie zawsze jest kładziona (np. przy zastosowaniu styropianu z wypustkami), i dokładnie tak jak piszesz, jest dziurawiona spinkami (ale na pewno ułatwia kładzenie rur w określonych odstępach - ma nadrukowaną kratkę). Co do interpretacji normy to niestety się nie podejmę - może ktoś inny pomoże.

Wiesz, ja stwierdzenie "folia PE" rozumiem jednoznacznie

może ty nie dostrzegasz różnicy pomiędzy PE a AL

ale to twoja sprawa, mnie nic do tego :)