Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Isomur - pomysł na zastąpienie - izolacja płyty fundamentowej

Recommended Posts

• 3 years później...

Wskrzeszam wątek, bo jestem przed etapem podłogi na gruncie i trzeba podjąć decyzję, co do pustaka cokołowego.

Mam parę przemyśleń natury relacji cena/otrzymany efekt, i tak:

1) Isomur/novomur - drogie jak cholera, no i mało się dostaje - bloczki mają tylko 12 cm wysokości. Mało, a tak sobie izolują - Lambda 0.25. Cena w moim przypadku (75mb ścian nośnych) - ok 5600 PLN.

2) Bloczek mocniejszego BK (5MPa) - ciepły (o ile suchy), ale słaby mechanicznie, tym bardziej, że u mnie ma stać na nim Porotherm. Niezła Lambda - 0.155. Tani - H+H Gold+ - 1200 PLN.

3) Pustak porotherm, bez zasypywania. Lambda w zależności od typu pustaka w poziomie 0.23-0.3 W pionie opór przejmowania ciepła jest większy, więc powinno być trochę lepiej, przy założeniu szczelności zaprawy (brak ruchu powietrza). Duża nośność. Najtaniej - ok 1000 PLN.

I teraz powrót do pkt 3). Toczą się wojny, czy zostawiać pustak z powietrzem, czy zasypać np perlitem ekspandowanym. Podroży to koszt nieznacznie - o ok 400 zł (2m3 perlitu), doda sporo zabawy (pół dnia na zasypywanie), a co ma dać?

Teoretycznie nieruchome powietrze to świetny izolator, więc nie ma sensu niczego sypać...

ALE

Jest coś takiego, jak Porotherm T, czyli Ceramika z porami zatkanymi wełną. Teoretycznie wełna nie powinna nic dawać, a nawet pogorszyć, bo jest gorszym izolatorem niż powietrze, ale Lambda Porothermu 44T Profi to 0.079, a Lambda Porothermu 44 P+W to 0.141. Jak to wytłumaczyć? Wełna obniża ruch powietrza w środku??

Cena cokołu w technologii T to około 3000 PLN. Wg mnie najlepsza relacja cena/efekt.