qubic 28.06.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 też mam piętrowy dom z silki na isomurze. jak nie chcesz isomuru to ocieplaj jak ci merkava radzi.(byle szybko bo już go tu od talibów wyzywają hehehe) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stnley 28.06.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2014 No ale czy ktoś mi może jednoznacznie powiedzieć, czy jest sens w ogóle kombinować z ceramiką czy izomurem przy takim ocieplaniu fundamentów jak na rysunku, który zamieściłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pipit 31.05.2018 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Wskrzeszam wątek, bo jestem przed etapem podłogi na gruncie i trzeba podjąć decyzję, co do pustaka cokołowego. Mam parę przemyśleń natury relacji cena/otrzymany efekt, i tak: 1) Isomur/novomur - drogie jak cholera, no i mało się dostaje - bloczki mają tylko 12 cm wysokości. Mało, a tak sobie izolują - Lambda 0.25. Cena w moim przypadku (75mb ścian nośnych) - ok 5600 PLN.2) Bloczek mocniejszego BK (5MPa) - ciepły (o ile suchy), ale słaby mechanicznie, tym bardziej, że u mnie ma stać na nim Porotherm. Niezła Lambda - 0.155. Tani - H+H Gold+ - 1200 PLN.3) Pustak porotherm, bez zasypywania. Lambda w zależności od typu pustaka w poziomie 0.23-0.3 W pionie opór przejmowania ciepła jest większy, więc powinno być trochę lepiej, przy założeniu szczelności zaprawy (brak ruchu powietrza). Duża nośność. Najtaniej - ok 1000 PLN. I teraz powrót do pkt 3). Toczą się wojny, czy zostawiać pustak z powietrzem, czy zasypać np perlitem ekspandowanym. Podroży to koszt nieznacznie - o ok 400 zł (2m3 perlitu), doda sporo zabawy (pół dnia na zasypywanie), a co ma dać? Teoretycznie nieruchome powietrze to świetny izolator, więc nie ma sensu niczego sypać... ALE Jest coś takiego, jak Porotherm T, czyli Ceramika z porami zatkanymi wełną. Teoretycznie wełna nie powinna nic dawać, a nawet pogorszyć, bo jest gorszym izolatorem niż powietrze, ale Lambda Porothermu 44T Profi to 0.079, a Lambda Porothermu 44 P+W to 0.141. Jak to wytłumaczyć? Wełna obniża ruch powietrza w środku?? Cena cokołu w technologii T to około 3000 PLN. Wg mnie najlepsza relacja cena/efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts