Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien-porównanie

Recommended Posts

Witajcie,

Mam dylemat dotyczący sposobu montażu okien. Interesuje mnie tylko montaż poza murem.

Okna mam de facto wybrane,będą to dębowe gr 92 z pakietem 3 szybowym lub dębowe gr 78 z nakładką alu i wkładką termo,również z pakietem 3 szybowym.

Jeśli chodzi o montaż to mam 3 opcje :

1. Konsole - sposób już dość dobrze znany fachowcom/montażystom,wyklejone taśmami zewnątrz i wewnątrz + taśma illbruck ilmond trio

2. Montaż na belki drewniane (sposób mojego producenta okien)

3. MOWO-bardzo drogi,nowatorski i rewelacyjny

Jeśli chodzi o koszty poszczególnych montaży to,sposób 1 i 2 będzie kosztował podobnie,czyli około 110-120 zł/mb (materiał+robocizna)

Mowo to kosmos,za nowości trzeba płacić słono... około 200zł/mb ramy.

Okna,przewiduję dobrej klasy,ale na pewno nie pasywne. Współczynnik przenikania Uw-0.9-1.2.

Proszę o rzeczowe podejście do tematu i fachowe porady.

Z góry serdeczne dzięki za pomoc

pozdrawiam

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

W sposobie 1 jest jakiś błąd, jak taśma illmod trio to już bez taśmy wewnętrznej i zewnętrznej. Ona spełnia te 3 funkcje. Pomijam fakt, ze zastosowanie taśmy illmod trio przy konsolach jest niemożliwe.

Zdecydowanie bardziej polecam na sprawdzonych, przebadanych konsolach niż jakaś samoróbka wymyślona przez kogoś w fabryce. Jeszcze gdyby miało to kosztować połowę tego co konsole to bym rozważył, ale przy takiej samej cenie to brak uzasadnienia dla takiej formy montażu jak w punkcie 2

W sposobie 1 jest jakiś błąd, jak taśma illmod trio to już bez taśmy wewnętrznej i zewnętrznej. Ona spełnia te 3 funkcje. Pomijam fakt, ze zastosowanie taśmy illmod trio przy konsolach jest niemożliwe.

Zdecydowanie bardziej polecam na sprawdzonych, przebadanych konsolach niż jakaś samoróbka wymyślona przez kogoś w fabryce. Jeszcze gdyby miało to kosztować połowę tego co konsole to bym rozważył, ale przy takiej samej cenie to brak uzasadnienia dla takiej formy montażu jak w punkcie 2

Być może coś pomyliłem z tą taśmą Ilmond Trio... Dlaczego nie można jej użyć przy konsolach ?

Co masz na myśli pisząc,że polecasz sprawdzone,przebadane konsole ? Masz na myśli te proponowane belki drewniane ?

no dobra, skoro sztuka dla sztuki to wybrałbym w kolejności

1) - poz.3 - subiektywnie najbardziej dopracowany system a że drogi. . . jakie to ma znaczenie ? :D

2) - poz.1

3) - poz.2 jako za bardzo zależna od materiału odrzuciłbym, zwłaszcza że cenę masz porównywalną z poz.1

Taśmy trioband nie stosuje się przy konsolach, bo nie ma szansy na zagwarantowanie szczelności połączenia taśmy z konsolą

Dla konsol jedynym sposobem montażu jest montaż warstwowy czyli folia paroszczelna od środka, piana poliuretanowa jako uszczelnienie, i od zewnątrz z zależy, ja dałbym taśmę rozprężną ale to wymaga wykonania ocieplenia przed montaże,

Witam

Po pierwsze miło mi czytać, że w końcu montaż został odpowiednio wyceniony :) a nie surówka za 12zł/mb

Po drugie czy konieczne jest wysunięcie zależy od inwestora oraz grubości ocieplenia na budynku ale z faktem, że z punktu widzenia termiki jest to optymalne miejsce chyba nie ma co dyskutować.

W dalekiej przyszłości wszystkich będzie czekało wystawienie okien poza mur - dlaczego a to ze względu na zmiany przepisów i podniesienie parametru ścian - od 2020 roku wartość 0,2 - do zeszłego roku było 0,3 - a przekłada się to na warstwę ocieplenia tak, że aby uzyskać takowy parametr wg producentów ociepleń, przy zastosowaniu materiału budowlanego o szerokości 24 cm (taka norma aktualnie) - warstwa styropianu będzie musiała wynieść ok 22 - 25 cm. Montaż okna w murze w takim przypadku zaowocuje parapetem zew. o szer. 27-30 cm.

Po trzecie MOVO tak - o ile masz idealne ściany - piony, poziomy itp, i trochę więcej pieniędzy, konsole jak najbardziej w zestawieniu z pianą i foliami jak pisał już CINEK, belka drewniana oczywiście można - wszak brak nadal jakichkolwiek norm, wytycznych czy czegokolwiek :)

Pozdrawiam

A mnie wczoraj odwiedził sympatyczny człowiek z propozcyją badań.. "przemaglowałem" go, popytałem o zdjęcia które się pokazują na m.in. tym forum i juz się trochę uspokoiłem, bo rzeczywisty obraz nie musi być zawsze taki, jak go tu malują na niebiesko. Sporo jest zależnych wpływających na wynik zdjęcia. Mam ochotę napisać adres jego strony i pomóc mu zaistnieć szerzej, ale zwyczajnie mi nie wypada...

poz.1 - kosmos

poz.2 - czarna dziura :lol2:

poz.3 - galaktyka

I Bwojtek zadał konkretne i ważne pytanie - dlaczego ?

dlaczego twierdzisz , że system wprowadzony do sprzedaży od 1,5 może roku jest naj ? tylko dlatego , ze kosztuje kosmiczne pieniądze , ( a zysk producenta to pewnie z 400 % , bo uwierz , że w produkcji jest to bardzo , ale to bardzo tanie )

Przecież niczym nie różni się właśnie od przykręcanych wysuszonych belek drewnianych prawidłowo przymocowanych do ściany ( łączenie mechaniczne gwarantujące pewne trzymanie w odróżnieniu do mocowania chemicznego - wystarczy drobna zmiana składu chemicznego w procesie produkcji i może już mieć tylko50 % wytrzymałości - i nie mów ze się nie zdarza bo wiesz że może tak być )

A powiedz , jak sobie radzili w czasach gdy nie było systemu MOWO ?

Właśnie taki -sprawdzony - sposób będzie prawidłowy . Belki dębowe kręcone mechanicznie.

ps

jeśli nie wierzysz ,ze wytrzyma to mogę dać ci adres hali magazynowo-przeładunkowej ( ok 30 śluz na przeładunek z tira ) gdzie cała konstrukcja metalowa oparta jest właśnie na klockach dębowych zatopionych w betonie. Trzyma się już od ponad 17 lat :)

ps

każda , ale to każda śrubka, nit, wkręt na tej budowie był od Hilti :) a te drewno nie było z oszczędności :)

faneuro - bo takie mam o nim zdanie. I jednak różni się od drewnianych belek.

Podoba mi się nie dlatego że ktoś przycina 400% a jeśli nawet to mnie g... mi do tego. Producenci samochodów przycinają 4000% i więcej, i jakoś nikt nie pieprzy głupot o ich zarobku tylko beceluje kasę na kolejne auto.

Taka popaprana cecha narodowa by zaglądać w kieszeń innym - totalny kretynizm i po prostu zawiść.

Jest całościowo opracowanym systemem, przebadanym i sprawdzonym laboratoryjnie na różne możliwe sposoby.

Chcesz, sprzedawaj ludziom opaski z belki - czy ktoś Ci broni? Montuj na kotwach z plastiku, i weź odpowiedzialność za to co zrobiłeś i udziel jeszcze na to gwarancji w oparciu o twoje zdanie czy wydane przez siebie własne certyfikaty :p

Czy ktoś Ci tego zabrania?

Zapytany odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą a różnica w cenie jest już doprawdy niewielka