Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepły montaż okien-porównanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dla mnie MOWO ma sens przy każdym montażu w warstwie ocieplenia i ograniczeniem jest tylko lęk przed kosztem tego systemu, ale jak stanie się bardziej popularny to i cena będzie niższa.

Tak jak z JB-D, kosztuje już mniej jak na początku

Dlaczego tylko dla Pasywnego?

Tak podchodząc do sprawy montaż na kotwy tez tylko do pasywnego ?

Dla mnie MOWO ma sens przy każdym montażu w warstwie ocieplenia i ograniczeniem jest tylko lęk przed kosztem tego systemu, ale jak stanie się bardziej popularny to i cena będzie niższa.

Tak jak z JB-D, kosztuje już mniej jak na początku

Dlaczego tylko dla Pasywnego?

Tak podchodząc do sprawy montaż na kotwy tez tylko do pasywnego ?

Rozumowanie moje jest takie... może błędne,to mnie oświeć. Mam dobrej klasy okna,wiec chce mieć do nich więcej niż standardowy montaż,dlatego rozważam konsole lub belki. Gdybym płacił i montował okna pasywne,a miałbym nadmiar gotowki to dla mnie byloby to sensowne inwestowac w tak drogi montaż. W przypadku mojego domu sam montaż w systemie MOWO miałby mnie kosztować 30 tys zł :(

Masz do wyboru, bazując na cenach tu podanych MOWO za 30 tyś i konsole stalowe czy belki za 18 tyś.

Czy montaż za 18 tyś miałby już dla Ciebie sens?

to może inaczej, jeśli nie znasz dokładnie sposobu montażu, od strony wykonawczej, na konsolach i na MOWO trudno będzie Ci te różnice wytłumaczyć. Cena jest odzwierciedleniem nie tylko zakupu materiału ale tez czasu jaki trzeba na montaż przeznaczyć itd itd.

Poza tym, nie podnoszony wątek kosztów późniejszych pobocznych kosztów wymiany okien, bo bądźmy szczerzy, okna jednak się wymienia

Kolejną rzeczą jest sprawa samych okien, ich jakości, trwałości i czasu ich eksploatacji.

Kretynizmem jest montaż g... okien w warstwie ocieplenia, ale to moje zdanie

I na koniec, profile przeznaczone do domów pasywnych, bez wzmocnień jak np. Rehau Geneo czy Adamsa Passivline, czy Si82+, o wiele lepiej będą "pracować" zamontowane w MOWO niż na konsolach

Masz do wyboru, bazując na cenach tu podanych MOWO za 30 tyś i konsole stalowe czy belki za 18 tyś.

to może inaczej, jeśli nie znasz dokładnie sposobu montażu, od strony wykonawczej, na konsolach i na MOWO trudno będzie Ci te różnice wytłumaczyć. Cena jest odzwierciedleniem nie tylko zakupu materiału ale tez czasu jaki trzeba na montaż przeznaczyć itd itd.

Poza tym, nie podnoszony wątek kosztów późniejszych pobocznych kosztów wymiany okien, bo bądźmy szczerzy, okna jednak się wymienia

Kolejną rzeczą jest sprawa samych okien, ich jakości, trwałości i czasu ich eksploatacji.

I na koniec, profile przeznaczone do domów pasywnych, bez wzmocnień jak np. Rehau Geneo czy Adamsa Passivline, czy Si82+, o wiele lepiej będą "pracować" zamontowane w MOWO niż na konsolach

Kończąc temat i dyskusję z której dla mnie i tak nic nie wynika, nie wniosła tak na prawdę nic do sprawy.... dla mnie na dzień dzisiejszy MOWO to cenowe przegięcie pały,niestety za nowości się płaci...

Witam

Ciekawe rzeczy piszesz - montaż na konsolach za 18000 ? to jakiś wielki DOM czy może jakiś normalny ile tam tego do zamontowania 80mb - 100 ? to cena ambitna jakieś 180-200 zł na moje autor wątku pisał 110-120 więc jednak WIELKI DOM bo to jakieś uśrednione 160 mb.

Co do profili też ciekawa sprawa - dla Twojej wiadomości firma Knelsen projektuje i wykonuje konsole specjalnie wpasowane np do systemów Rehau.

A informacja, że profile o wiele lepiej pracują to na jakiej podstawie ?

I tak jeszcze jedno MOVO nie jest jedynym systemem tego typu dostępnym na rynku europejskim więc .... ale jeżeli jest aż tak dobre to zamontuj mi proszę okno łukowe z zastosowaniem tego rozwiązania.

Pozdrawiam

faneuro - bo takie mam o nim zdanie. I jednak różni się od drewnianych belek.

Podoba mi się nie dlatego że ktoś przycina 400% a jeśli nawet to mnie g... mi do tego. Producenci samochodów przycinają 4000% i więcej, i jakoś nikt nie pieprzy głupot o ich zarobku tylko beceluje kasę na kolejne auto.

Taka popaprana cecha narodowa by zaglądać w kieszeń innym - totalny kretynizm i po prostu zawiść.

Jest całościowo opracowanym systemem, przebadanym i sprawdzonym laboratoryjnie na różne możliwe sposoby.

Chcesz, sprzedawaj ludziom opaski z belki - czy ktoś Ci broni? Montuj na kotwach z plastiku, i weź odpowiedzialność za to co zrobiłeś i udziel jeszcze na to gwarancji w oparciu o twoje zdanie czy wydane przez siebie własne certyfikaty :p

Czy ktoś Ci tego zabrania?

Zapytany odpowiadam zgodnie ze swoją wiedzą a różnica w cenie jest już doprawdy niewielka

Masz prawo mieć swoje zdanie , ale jak już starasz się odpowiadać merytorycznie to powinieneś swoje zdanie podeprzeć jakimś konkretem

Różni się tym , ze belki dębowe mają większa gęstość własną przez co są bardziej wytrzymałe, ale pewnie te 35 lat ( po tym czasie robi się generalny remont ) MOWO powinno wytrzymać , belki dębowe wytrzymają kolejne 100 lat :) , ale to już nikogo z nas nie obchodzi

Nie jestem zawistny , nie mój problem kto ile zarabia , ale idąc twoim tokiem myślenia to i cena 400 zł /1 mb nie powinna robić różnicy ( wiesz to tylko kwestia kto jaka ma dniówkę ) usprawiedliwiając tą cenę naj , naj i tylko naj

No trudno żeby system był opracowany częściowo :)

A jak kiedyś będzie przebadany nie laboratoryjnie , ale w życiu ( tak powiedzmy po 10 latach użytkowania i nie w promilu budów ale powiedzmy w 5 % montaży i zda egzamin to powiem , ze jest ok :)

Nie sprzedaje belek drewnianych , nie montuje okien ( choć czasami mam z tym odczynienia ) , ocenę swoją wydaje na podstawie doświadczenia z życia , które kształtowało się na grubo przed wejściem jakiegoś systemu .

Jestem otwarty na nowości, ale podchodzie do nich trzeźwo ( oddzielam papkę marketingową od faktów ) , pamiętam jak kiedyś w kosztach taśm okiennych była uwzględniona całodniowa wizyta "doradcy handlowego " , oczywiście doliczona do rachunku dla inwestora ;)

Czy różnica jest nie wielka ?

Belka 14 x 14 ( powinna wystarczyć , taki sam przekrój jak MOWO ) to koszt ok 0,0196 m3 x 2100 zł/m3 ( pewnie po tyle można kupić suche belki dębowe + 3 x 2,5 zł kotwy + robocizna ( powiedzmy przykręcenie takiej belki to 0,3 h x 40-50 zł czyli kolejne 15 pln ) czyli z 60 - 70 zł /1mb

to jakieś 30 % wartości MOWO ( autor wątku wspominał o 200 pln )

Widzisz, wchodzisz na forum , chcesz udzielać rad a tylko wprowadzasz zamęt i nic merytorycznie nie spłodziłeś

Edytowane przez faneuro

Witam

Ciekawe rzeczy piszesz - montaż na konsolach za 18000 ? to jakiś wielki DOM czy może jakiś normalny ile tam tego do zamontowania 80mb - 100 ? to cena ambitna jakieś 180-200 zł na moje autor wątku pisał 110-120 więc jednak WIELKI DOM bo to jakieś uśrednione 160 mb.

Co do profili też ciekawa sprawa - dla Twojej wiadomości firma Knelsen projektuje i wykonuje konsole specjalnie wpasowane np do systemów Rehau.

A informacja, że profile o wiele lepiej pracują to na jakiej podstawie ?

I tak jeszcze jedno MOVO nie jest jedynym systemem tego typu dostępnym na rynku europejskim więc .... ale jeżeli jest aż tak dobre to zamontuj mi proszę okno łukowe z zastosowaniem tego rozwiązania.

Pozdrawiam

Poprawię się ... cena konsol lub belek drewnianych to koszt 100-110 zł/mb.

Movo to 185 zł/mb,ale że muszę kupić gotowe pakiety to około 30-40 mb mogę sobie na śmietnik wyrzucić,albo próbować sprzedać. Po uwzględnieniu konieczności zakupu z zapasem cena wychodzi już 200 zł/mb.

U mnie mb bieżących jest około 150 .

Witam

Poprawię się ... cena konsol lub belek drewnianych to koszt 100-110 zł/mb.

Movo to 185 zł/mb,ale że muszę kupić gotowe pakiety to około 30-40 mb mogę sobie na śmietnik wyrzucić,albo próbować sprzedać. Po uwzględnieniu konieczności zakupu z zapasem cena wychodzi już 200 zł/mb.

U mnie mb bieżących jest około 150 .

No to spora budowa jednak :)

Co do konsol - bo tylko w tym temacie mogę się wypowiadać to wycena jest bardzo płynna i zależna od wielu czynników - główny jaki ma wpływ na koszty materiałowe to odległość od muru nośnego dla przykłady koszt 1 konsoli nośnej przy wysunięciu 4-5 cm to ok 8 zł a przy wysunięciu o 9-10 cm to już ponad 25 zł więc widełki mogę być spore. Nie wiem jak to jest u Ciebie i co jest w zakresie prac całościowych przy takim właśnie montażu więc ciężko mi powiedzieć czy te 110-120 do dużo czy nie - ale z doświadczenia wiem, że za taką sumę można wszystko wykonać jak należy z odpowiednim zamknięciem i doszczelnieniem połączenia. Oczywiście należy od tych wycen za MB wyłączyć takie konstrukcje jak np HSy - to należy kalkulować osobno.

Szkoda, że szybciej nie napisałeś mieliśmy całkiem ciekawe szkolenie niedawno pod Gdańskiem bym zaprosił :)

Pozdrawiam

...Belka 14 x 14 ( powinna wystarczyć , taki sam przekrój jak MOWO ) to koszt ok 0,0196 m3 x 2100 zł/m3 ( pewnie po tyle można kupić suche belki dębowe + 3 x 2,5 zł kotwy + robocizna ( powiedzmy przykręcenie takiej belki to 0,3 h x 40-50 zł czyli kolejne 15 pln ) czyli z 60 - 70 zł /1mb

to jakieś 30 % wartości MOWO ( autor wątku wspominał o 200 pln )

Widzisz, wchodzisz na forum , chcesz udzielać rad a tylko wprowadzasz zamęt i nic merytorycznie nie spłodziłeś

Powinno, wystarczy.. a może się uda a może nie....

Autor wspomniał o 200 za mb i 120 za mb kantówek nie precyzując z jakiego materiału

Wchodzę i sieję zamęt gdyż uważam że jak już kogoś stać (z różnych powodów) na inwestowanie w rozwiązanie( z założenia ekonomicznie wątpliwe) to powinien tez wiedzieć czym sie różni konsola od MOWO czy kantówek

Świadcząc usługi mogę klientowi zamontować okno w przygotowany otwór z kantówki ale nie będę ryzykował samem taką kantówkę instalować.

Gdy montuje sie więcej niż jedno MOWO na rok można podliczyć faktyczne zużycie na dany dom, można też wybrać odpowiednią konfigurację gotowych zestawów by nie zostało zbyt wiele

Witam

Wchodzę i sieję zamęt gdyż uważam że jak już kogoś stać (z różnych powodów) na inwestowanie w rozwiązanie( z założenia ekonomicznie wątpliwe) to powinien tez wiedzieć czym sie różni konsola od MOWO czy kantówek

To ja chętnie posłucham o różnicach między MOVO a konsolami (kantówki sobie daruję bo nie do tego zostały stworzone :))

Pozdrawiam

Witam

MM daj spokój, dobrze wiesz jaka, nie tylko w cenie za 1mb montażu. Zadawaj konkretne pytania :p

zadałem w tym wątku już kilka - odpowiedzi nie ma na żadne :)

przypomnę zatem - jak zamontować okno łukowe w MOVO ? i na jakiej podstawie twierdzisz, że okna w/w, lepiej "pracują" w MOVO niż na konsolach ?

jest konkretne pytanie teraz poproszę konkretną odpowiedz.

Pozdrawiam

z zastosowaniem specjalnych kotew umożliwiających zastosowanie taśmy TrioBand i albo w odcinkach MOWO (upierdliwe i bez sensu) albo w odpowiednio przyciętym do łuku styrodurze. I uprzedzę, w pewnych sytuacjach kłopotem dla MOWO może być przyklejenie kształtki do ściany fundamentowej pokrytej "czymś taM" czego klej trzymać się nie będzie, wtedy stosuje się kotwy i ta część jest realizowana montażem warstwowym

Nie zajmuję się dystrybucją konsol ani MOWO stad z pozycji montażu oceniam to, co jest dla mnie w pracy przyjemniejsze :)

MM zapewne chodziło ci o to zdanie

... profile przeznaczone do domów pasywnych, bez wzmocnień jak np. Rehau Geneo czy Adamsa Passivline, czy Si82+, o wiele lepiej będą "pracować" zamontowane w MOWO niż na konsolach
więc powiem Ci dlaczego tak uważam. Konsole trzeba przykręcić do profila. Jedynym elementem stabilizującym okno w otworze, przy montażu w ocieleniu, jest tylko kotwa, nic więcej, tylko kotwa. Kotwa która przykręcana jest do jednej, ok 3mm ścianki na samonawiert. By było w miarę dobrze kotwy powinny być montowane dwa razy gęściej co generuje koszt i różnicę w cenie montażu niweluje. Przy MOWO wiercisz przez dwie 3mm ściany oddalone od siebie powodujące większą stabilność pozycjonowania ościeżnicy w otworze,

Takie tam pierodoły i subiektywne wrażenia z montaży

Oczywiście możesz się nie zgadzać. Nie sprzedaję ani MOWO ani Knesela by było jasne i nie muszę wykazywać wyższości jednego nad drugim na siłę

Witam

z zastosowaniem specjalnych kotew umożliwiających zastosowanie taśmy TrioBand i albo w odcinkach MOWO (upierdliwe i bez sensu) albo w odpowiednio przyciętym do łuku styrodurze. I uprzedzę, w pewnych sytuacjach kłopotem dla MOWO może być przyklejenie kształtki do ściany fundamentowej pokrytej "czymś taM" czego klej trzymać się nie będzie, wtedy stosuje się kotwy i ta część jest realizowana montażem warstwowym

Nie zajmuję się dystrybucją konsol ani MOWO stad z pozycji montażu oceniam to, co jest dla mnie w pracy przyjemniejsze :)

no tak to jest bardzo konkretne :) to ja sam odpowiem na moje pytanie a było proste prawda Jak zamontować okno łukowe w MOVO? - nie da się i tyle

MM zapewne chodziło ci o to zdanie

więc powiem Ci dlaczego tak uważam. Konsole trzeba przykręcić do profila. Jedynym elementem stabilizującym okno w otworze, przy montażu w ocieleniu, jest tylko kotwa, nic więcej, tylko kotwa. Kotwa która przykręcana jest do jednej, ok 3mm ścianki na samonawiert. By było w miarę dobrze kotwy powinny być montowane dwa razy gęściej co generuje koszt i różnicę w cenie montażu niweluje. Przy MOWO wiercisz przez dwie 3mm ściany oddalone od siebie powodujące większą stabilność pozycjonowania ościeżnicy w otworze,

Takie tam pierodoły i subiektywne wrażenia z montaży

Oczywiście możesz się nie zgadzać. Nie sprzedaję ani MOWO ani Knesela by było jasne i nie muszę wykazywać wyższości jednego nad drugim na siłę

No to o konsolach też wiesz niewiele, są konsolo gdzie montaż jest dokładnie taki sam jak w MOVO i na moje stabilność zamocowania w murze w takim przypadku jest lepsza.

konsolaEL.jpg

A pomysł z podwojeniem liczby konsol to już absurd, NIE WOLNO stosować żadnych zamocowań gęściej niż to jest zalecane !!!

Pozdrawiam

konsolaEL.jpg

tego patentu Knesela jeszcze nie widziałem, zakończyła się przepychanka z JB-D ? Ok, tu masz rację

A co do okna łukowego niestety, nie masz racji. Można zamontować choć w obrębię łuku nie ma kształtek ale sama idea montażu pozostaje. Uszczelnienie taśmą TrioBand po całości.

...A pomysł z podwojeniem liczby konsol to już absurd, NIE WOLNO stosować żadnych zamocowań gęściej niż to jest zalecane !!!....
A gdzie masz taki zakaz ? Zakładając rozmieszczenie konsol analogicznie jak kotew (z wyjątkiem podparcia wszystko się zgadza) co powiesz na zalecenia montażowe zmniejszenia odległości między kotwami z 60-70 na 25-35 cm (przy profilach bez wzmocnienia) Porozmawiaj z Panem Mateja lub Płońskim na temat rozmieszczenia kotew w tej konkretnej sytuacji, profili bez wzmocnień Edytowane przez nikt ważny

Witam

tego patentu Knesela jeszcze nie widziałem, zakończyła się przepychanka z JB-D ? Ok, tu masz rację

A co do okna łukowego niestety, nie masz racji. Można zamontować choć w obrębię łuku nie ma kształtek ale sama idea montażu pozostaje. Uszczelnienie taśmą TrioBand po całości.

Po pierwsze jaka przepychanka z JB-D ? czyja niby ? jakieś insynuacje ? :)

Czyli na MOVO nie można tu się zgadzamy, a że można to wykonać w inny sposób to jasna sprawa choć nie do końca jestem przekonany o zastosowaniu taśmy multifunkcyjnej na łukach i pomiędzy oknem a np styropianem - ktoś z producentów potwierdził Ci taką możliwość ?

A gdzie masz taki zakaz ? Zakładając rozmieszczenie konsol analogicznie jak kotew (z wyjątkiem podparcia wszystko się zgadza) co powiesz na zalecenia montażowe zmniejszenia odległości między kotwami z 60-70 na 25-35 cm (przy profilach bez wzmocnienia) Porozmawiaj z Panem Mateja lub Płońskim na temat rozmieszczenia kotew w tej konkretnej sytuacji, profili bez wzmocnień

a może lepiej porozmawiaj z kimś z Aluplasta, Rehau czy Schuco ? wszak to ONI produkują profile o których piszesz :)

a jak już rozmawiasz z Panami z ITB to bardzo dobrze, zapytaj JAK sprawdzi się okno o szerokości 2 m w okleinie np orzech przytwierdzone do muru co 25cm w trakcie zmian temperatury a może lepiej od razu zadaj to pytanie Panu Pawłowi Sulikowi.

Zapewne doskonale wiesz, że kolorowe PVC posiada sporą rozszerzalność cieplną - 2,4mm/m, białe mniej bo 1,6 mm/m ale to też sporo. Teraz na tym 1 m umieść 4 sztywne zamocowania i załóż zmianę temperatur w naszym klimacie o min 30 stopni w roku i ... :)

Chyba nie bardzo wiadomo "do czego" w oknie wzmocnienie - KAŻDE nie tylko kształtownik stalowy a "do czego" odpowiednia ilość zamocowań mechanicznych i ich rozmieszczenie.

Pozdrawiam

jest przepychanka jak zawsze z kolegą, to już zauważyłem ;). O ile dobrze słyszałem były zastrzeżenia JBD do kotwy bocznej Knesela, stąd jak widzę zmiana jej konstrukcji, nieprawdaż ? Bo tego rozwiązania nie było jeszcze niedawno w ofercie Knesela

Illbruck takie rozwiązanie dopuszcza i akceptuje - a o ile pamietam to on jest właścicielem pomysłu na MOWO i jeśli nie wierzysz, skontaktuj się z RP albo ŁA, zapewne znane Ci inicjały z tej firmy .

A co do rozmieszczenia kotew mimo wszystko proponuję byś zasięgnął języka wprost od Panów o których Ci wspomniałem lub wybierz się do Siestrzeni to w centrali Schuco ci na wiele pytań odpowiedzą co do montażu ich Si82+, profilu realnie bez wzmocnienia (mimo, że jest sztywniejszy od Geneo dzięki wstawkom z płaskowników aluminiowych).

Podejrzewam, że ta wiedza przyda się na następne szkolenia ;) Swoją drogą kolego MM odwalasz kawał dobrej roboty, bo wiedza montażystów, z jaką zapewne się stykasz na szkoleniach, jest żenująco niska - prawda?\

A co do Twego przykładu, na 1 mb będziesz miał 2 a nie 4 kotwy :) bo od naroża przy kolorze musisz zachować ok 20-25 cm ;)

Ale zostawmy naszą wymianę poglądów gdyż dla Inwestorów nie mają one znaczenia i tylko zaśmiecają wątek

Edytowane przez nikt ważny