Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

No to niestety źle widzisz :) konsola, którą pokazałem na zdjęciu jest pierwszą jaka Knelsen wprowadził na rynek więc o żadnych zmianach nie mogło być mowy.

Co to niby Illbruck dopuszcza ? - dopuszcza wykonanie opaski ze styropianu w części łukowej okna ? nono łaskawcy :)

Co do MOVO - znasz doskonale pochodzenie nazwy prawda, więc jak KTOKOLWIEK może sobie rościć prawa do tego ?

Illbruck opracował "system" o ściśle określonym składzie - i dobrze, ale mówienie, że są właścicielami " montażu okien w ociepleniu" to lekka przesada :)

Wybacz ale co do ilości kotew czy też innych łączników mechanicznych nadal się nie mogę zgodzić skoro, rozpatrując 1mb (a mówiłem o oknie 2m:) od narożników odsuniesz o 25 cm zamocowania to pomiędzy nimi będzie 50 cm a nie jak podobno zaleca ITB 25 cm (w wypadku okien bez wzmocnienia stalowego) - czy może źle liczę ?? więc w oknie o szerokości 2 m ma ich niby być 7 tak ?? więc ponowie pytanie CO stanie się z tak zakotwiczonym oknem przy zmianie temperatury ??

Pozdrawiam

PS a co do zaśmiecania wątku - zgoda :)

zapraszam do Krakowa pod koniec lutego możemy wtedy podyskutować

Edytowane przez MMichal
https://forum.murator.pl/topic/187018-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-okien-por%C3%B3wnanie/page/3/#findComment-6309480

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[quote name=.

A co do rozmieszczenia kotew mimo wszystko proponuję byś zasięgnął języka wprost od Panów o których Ci wspomniałem lub wybierz się do Siestrzeni to w centrali Schuco ci na wiele pytań odpowiedzą co do montażu ich Si82+, profilu realnie bez wzmocnienia (mimo, że jest sztywniejszy od Geneo dzięki wstawkom z płaskowników aluminiowych).

[/quote]

:) Jak już wspominasz o systemie Si82+ to uważaj , bo możesz się przejechać i to bardzo :)

Jak już pytasz panów z Schuco o ten system to pewnie wiesz jakie są ograniczenia co do wymiarów okien :) , myślę , ze w promieniu 50 km od ciebie nie ma w domu gdzie wszystkie okna są takie małe :)

Wiec jak kiedyś będziesz podpisywał umowę na Si82+ to nie zapomnij powiedzieć o tych ograniczeniach inwestorowi , bo widzie , że jesteś bardzo przywiązany do rzeczy przebadanych laboratoryjnie i na własną rękę nie robisz ustępstw a pewnie nie chciałbyś kogoś oszukać ;)

https://forum.murator.pl/topic/187018-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-okien-por%C3%B3wnanie/page/3/#findComment-6309632

faneuro - ograniczenia gabarytów dotyczą wszystkich profili bez wzmocnienia, w niektórych wypadkach także rozwiązań funkcjonalnych (np, balkon dwuskrzydłowy) Sa to profile dedykowane pod budownictwo pasywne a tam okien otwieranych prawie nie ma :p, od południa duże, stałe szklenia, bądź ogrody zimowe z innych stron świata okienka małe, może nie jak piwniczne ale małe, mniejsze od naszych przyzwyczajeń. Od północy wręcz okien brak lub naprawdę maleństwa
https://forum.murator.pl/topic/187018-ciep%C5%82y-monta%C5%BC-okien-por%C3%B3wnanie/page/3/#findComment-6309770