Tomkowa 27.11.2015 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Przychodzę z rewizytą i witam się serdecznie A skąd pomysł, żeby nie robić wentylacji w sypialni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KPO1 27.11.2015 23:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Nie ma w projekcie. Kierownik budowy mówi, że nie ma takiej potrzeby. Tłumaczy, że ludzie w blokach wentylacji nie mają i grzyba brak.... w starym domku wentylację mieliśmy w salonie, łazience i kuchni. Ale to był stary dom. Teraz nowy- bardzo dobrze ocieplony, okna trzyszybowe - czy to nie będzie termos z grzybem???? Oglądając zdjęcia na forum widzę,że różnie bywa z tą wentylacją w pokojach sypialnianych. Jednak nie daje mi to spokoju. Edytowane 28 Listopada 2015 przez KPO1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kejt_R 28.11.2015 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Ja nie mam wentylacji w sypialni, tylko w kuchni, łazienkach, salonie i spiżarni. Dziurawy termos to też nie jest mądre rozwiązanie. Nie po to się buduje bez mostków termicznych, żeby potem dziury robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 29.11.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2015 W sypialni robi się nawiew. Albo od wentylacji mechanicznej. Albo nawiewniki lub jakieś inne dziury doprowadzające powietrze z dworu.Wyciag wentylacji robi sie w brudnych pomieszczeniach od wentylacji mechanicznej - albo kominy grawitacyjne, w tych pomieszczeniach nie robi sie nawiewników w oknach - powietrze ma ciągnąc nie z zewnątrz a z innych pomieszczeń w garderobie musi być koniecznie jakiś rodzaj wentylacji, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 30.11.2015 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Nie ma w projekcie. Kierownik budowy mówi, że nie ma takiej potrzeby. Tłumaczy, że ludzie w blokach wentylacji nie mają i grzyba brak.... w starym domku wentylację mieliśmy w salonie, łazience i kuchni. Ale to był stary dom. Teraz nowy- bardzo dobrze ocieplony, okna trzyszybowe - czy to nie będzie termos z grzybem???? Oglądając zdjęcia na forum widzę,że różnie bywa z tą wentylacją w pokojach sypialnianych. Jednak nie daje mi to spokoju. Witam się u Ciebie. Jak już pisałam u Ani Tomkowej - u nas wentylacja w każdym pomieszczeniu. Nie wyobrażam sobie nie mieć wentylacji w sypialni, w domu - jak piszesz - dobrze ocieplonym, 3 szybowe okna itp. Jeszcze nawiążę do tematu rolet zewnętrznych. Jeszcze na etapie planowania domu wiedzieliśmy od razu, że będzie rekuperacja, PC, 3 szybowe okna i rolety zewnętrzne. Nie przewiduję u nas żadnych firan, zasłon, rolet wewnątrz, więc te zewnętrzne super spełniają rolę zasłonięcia przed wścibskim okiem, przed wichurami i burzami, przed nadmiernym słońcem, no i komfort spania przy całkowitym zaciemnieniu. Okna mam od innej firmy niż rolety, a kolor (ciemny orzech) dobrano nam tak idealnie, że wyglądają jak komplet. Są cudowne i strasznie jestem z nich zadowolona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KPO1 30.11.2015 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Niestety na dzień dzisiejszy o rekuperacji możemy zapomnieć. Coś kosztem czegoś. Co do rolet - to wszędzie założyliśmy zewnętrzne solid ( montowane od zewnątrz, ale pod styropianem - właśnie przez rolety grubość naszego styropianu wynosi 23cm). Zarówno rolety jak i okna i drzwi kupowaliśmy u jednego sprzedawcy. Nawiasem mówiąc drugiego. Pierwszy nas oszukał i już 1,5 roku spłaca zaliczkę. Ale dużo, by o tym mówić. Niestety nie wiem, czy to tylko u nas, ale jak ktokolwiek wchodzi na budowę jestem już ciężko chora. .... Większość osób nie szanuje czyjejś własności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emila3000 30.11.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Hmm jeżeli planujesz reku robić kiedys tam, to przygotuj sobie ameostaty w sypialni koniecznie. Do tego czasu dasz radę z uchylonymi oknami w sypialni i wyciągiem w łazience. Na termat fachofffców się nie wypowiem, bo mi ciśnienie skacze na samą myśł, dobrze, ze wiekszość mam już za sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts