Nikaa85 30.01.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) W grudniu kupiłam mieszkanie w bloku. Aktualnie jest remontowane i mam taki problem gdyż jest sezon grzewczy, a potrzebuje w łazience przestawić mały kaloryfer na druga sciane. Napisałam pismo do wspólnoty, ale podobno jest to dla nich ciężka sprawa i raczej nie wyraza na to zgody. Mój fachowiec jednak twierdzi, ze przy odrobinie dobrej woli da się spuscic wode tylko z dwóch pięter, zrobić swoje i tyle. Moje mieszkanie jest na 8 piętrze. Cala robota będzie trwac około 30 minut, wiec nikt na tym nie ucierpi, a ja oczywiście pokryje koszty z własnej kieszeni. Rozumiem, ze mieliby prawo odmowic gdybym to robila na swoje własne widzimisię, ale chce to zrobić przy remoncie ponieważ musze w łazience jakos ustawić kabine i bzdura byłoby czekanie do lipca.. Czy mogą tak po prostu odmowic?? jest jakiś artykul ze maja mi prawo zabronić?Proszę o informacje Edytowane 30 Stycznia 2014 przez Nikaa85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lesz 30.01.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Postaw sie w sytuacji spoldzielni/wspolnoty (akurat raczej kieruja sie dobrem sasiadow i zdrowym rozsadkiem niz zlosliwoscia). By wymienic u Ciebie grzejnik musicie zakrecic ogrzewanie w calym bloku lub klatce (raczej 1zawor bedzie na caly pion grzewczy) spuscic wode z mieszkan ponad wami, zrobic przerobke, zalac ponownie kondygnacje nad Toba, odpowietrzyc uklad i liczyc, ze wszystko sie uda i zadziala... Bo jak nie, to caly blok w zimie bedzie bez ogrzewania. Czarny scenariusz: cos idzie nie tak, nie ma ogrzewania przez 1-2 doby. Poza pozwami od ludzi o odszkodowania, gdzieniegdzie przy tych mrozach moze zamarznac instalacja, rozsadzi rury i trzeba je wymienic. By sie do nich dostac, musisz np. Rozwalic komus lazienke, bo za jego sliczna sciana z plytek jest wlasnie ten wyciek. Jak stac Ciebie czy Twojego fachowca na takie pokrycie kosztow, idace wtedy w dziesiatki tys. Zlotych, to robcie smialo. To ze jest to fizycznie 30 min roboty, nie znaczy, ze nie moze zmienic sie w koszmar dla calego bloku. Sproboj uderzyc do instalatorow pracujacych w spoldzielni, moze przez nich sie uda, bo maja pojecie co gdzie jest i co jest mozliwe. Wpuszczenie obcego fachowca (czasami to "fachowiec") na swoja instalacje, nazwalbym sporym ryzykiem wiec nic dziwnego ze wola nie dac zgody. Edytowane 30 Stycznia 2014 przez lesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gti11 30.01.2014 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Poszukaj instalatora który wymieni ci grzejnik przy zamrożeniu rur . Podobno można zrobić to w sezonie grzejnym . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts