zbigor 30.01.2014 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Mam stary kocioł stojący 40kW w instalacji grawitacyjnej ale jest dołożona pompka obiegowa. Planuję wymianę na coś nowszego bo stary kocioł jest zakamieniony i kończy żywot. Jestem właśnie po wizycie pierwszego instalatora i dowiedziałem sie, że sie nie podejmie się on wymiany kotła na kondensacyjny , bo jest za duży zład wody. Kociołl stoi w piwnicy. Rury tam poprowadzone do zasilania i powrotu mają 3 cale i jest ich ze 40-50 metrów. Rury w pionach to co najmniej 1 cal.Instalator stwierdził, że zład wody to z 0,5m3 i jest dużo za duży w związku z tym kondensat 24kW sie nie sprawdzi.Może ktoś wyjaśnić o co chodzi i dlaczego kocioł 24kW na 200m2 dobrze ocieplonego domu to zły pomysł? Chciałbym uniknąć prucia ścian i wymiany sprawnej choć leciwej instalacji grzejnikowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 O rany...Zmieniasz i kocioł i paliwo?Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło?Jakie masz straty na tych rurach w piwnicy? Poczytałbyś o problemie, bo jesteś na początku drogi.Nie rób niczego, czego nie rozumiesz, bo może sporo kosztować i nie gwarantuje sukcesu. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 30.01.2014 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Piec stojący = gazowy. Piec kondensacyjny = ogrzewanie niskotemperaturowe. Problemem mogą być grzejniki ich wydajność w niskiej temperaturze wody CO a nie pojemność wodna instalacji. Zmień instalatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ten "stojący" to jest to, o co potykam się na złomowiskach?Klocek ze śmiesznymi "grzybkami"?Jak tak, to faktycznie.Mało sprawny jest... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 30.01.2014 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 O rany... Zmieniasz i kocioł i paliwo? Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło? Jakie masz straty na tych rurach w piwnicy? . Nie mam pojęcia o stratach bo ja słusznie zauważyłeś jestem na początku drogi. Szacuję że kocioł 25kW dał by radę. Dom to kostka ok 200m2 z suporeksu + 5cm pustka+ cegła+ 10cm styropianu. Okna z szybami 1,1W/m2K. W tej chwili temperatura na wyjściu z kotła jest 50`C a w domu przy -11 `C na zewnątrz jest +22,5`C Kocioł - stary Dom-Gaz Combi- jest na tyle słaby, że mimo 40kW nie jest w stanie zapewnić odpowiednio ciepłej wody przy jednoczesnym korzystaniu z prysznica - średniej wielkości słuchawka- oraz kranu w umywalce. A gazu pali ze 30m3/dobę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ciekawe ile masz stC w piwnicy...Te rury w niej to wielki kaloryfer. Przemyśl czy nie da się ich opatulić w jaki mądry sposób.Pustka w ścianach...Można by perlitem zasypać (wdmuchnąć) co mocno polepszy termoizolacyjność.Teraz tamtędy wiucha w każdą stronę to ten styro na zewnątrz "nie ma co robić"Sufit w piwnicy też da się chyba jaką 5cm styro płytą wytapetować.Pogoogluj TERMET.Mają kotły do układów otwartych z ZAMKNIĘTĄ komorą.Moce różne. Da się dobrać.Proste to jak bat dorożkarza i tanie.Jednofunkcyjny. Według obecnych norm, z wielu przeliczeń i porównań, moc grzewcza z m2 powinna być w okolicy 35W.Twoje 200m2 to około 7kW.W mrozy!Twierdzę, ze MASZ o co walczyć!Ludziska w takich domach nie spalają więcej jak 10m3/dobęW oszczędnym prawie połowę mniej.Jest o co walczyć. "Obrzęd gromniczny" zrób, bo coś dziurawą masz chałupę. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 30.01.2014 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 "Obrzęd gromniczny" zrób, bo coś dziurawą masz chałupę. Rury w piwnicy ocieplone pianką .Chałupa szczelna jak termos. Nawet za bardzo bo jest ciepło i duszno. Nigdzie nie czuć by coś wiało, wiec świeczka też by nic nie znalazła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 to skąd te 30m3/dobę?Miejsce święte tam masz?Policz z wartości opałowej ILE energii uwalniasz (i za nią płacisz).Potem pisz tu - ze wszystko jest ok.Jak jest ok. to po co zmieniać? Adam M. Kup na All.. pirometr.połaź i pomierz temp. ścian. A.M.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 30.01.2014 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 to skąd te 30m3/dobę? A.M.. Nie mam pojęcia ale dużo z tego to chyba "zasługa" kotła. Palnik to zestaw kilku calowych rur z dziurkami które równie dobrze grzeją kocioł jak i atmosferę w piwnicy. Poza tym 40 kW i brak możliwości obsługi 2 kranów na ciepłą wodę to chyba coś nie tak. To piec Combi który ma w środku zasobnik Myśle ze mocno zakamieniony przez ponad 20 lat pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 30.01.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Stary piec = złom. Nowy? Kondensat ??- przy -11 ma dać 50 stopni. Grzejniki!!!!!!!!!. Stara instalacja jest OK. Problemem są grzejniki i CWU. Te trzy problemy rozwiązać TYLKO ŁĄCZNIE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ilość wody jest nieistotna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 30.01.2014 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 (edytowane) Nie mam pojęcia ale dużo z tego to chyba "zasługa" kotła. Palnik to zestaw kilku calowych rur z dziurkami które równie dobrze grzeją kocioł jak i atmosferę w piwnicy. Poza tym 40 kW i brak możliwości obsługi 2 kranów na ciepłą wodę to chyba coś nie tak. To piec Combi który ma w środku zasobnik Myśle ze mocno zakamieniony przez ponad 20 lat pracy. witam ważne - dobrze przepłucz instalację - inaczej możesz zniszczyć wymiennik w nowym kotle duża ilość wody dla nowego kotła to nie problem - zamontuj dobry filtr na powrocie z instalacji przed kotłem - i wszytko będzie hulało pozdrawiam Edytowane 31 Stycznia 2014 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 30.01.2014 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 A po co sprzęgło.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.01.2014 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Też się zastanawiam, i nie wiem... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.01.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 dwa sprzęgła, będzie lepiej Warto wiedzieć do czego jest sprzęgło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 31.01.2014 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 To ktoś miał fantazję z 3 calowymi rurami do pieca gazowego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigor 31.01.2014 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Instalacja grawitacyjna była robiona jakoś zaraz po Stanie Wojennym pod jedyne w miarę łatwo dostępne źródło ciepła czyli piec węglowy. Po upadku komuny zwiekszyła sie dostępność kotłów gazowych , podciągnięto gaz który był tańszy od węgla wiec zmieniło sie też źródło ciepła. Stąd też leciwy wielki kocioł gazowy regulowany pi razy oko pokrętłem w obudowie. Rury i gerzejniki pozostały niezmienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 31.01.2014 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 A po co sprzęgło.?? witam przepraszam zamiast sprzęgła - miałem wpisać filtr pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 31.01.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 dwa sprzęgła, będzie lepiej Warto wiedzieć do czego jest sprzęgło witam nie bądź taki uszczypliwy:) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 31.01.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 zbigor Odpal wreszcie ten kalkulator w Windowsie i policz co trzeba.Złazimy z tematu a ja dalej nie wiem czy masz "miejsce święte". Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts