Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Duży zład wody - czy to źle w przypadku wymiany kotła?

zbigor

Recommended Posts

Mam stary kocioł stojący 40kW w instalacji grawitacyjnej ale jest dołożona pompka obiegowa. Planuję wymianę na coś nowszego bo stary kocioł jest zakamieniony i kończy żywot. Jestem właśnie po wizycie pierwszego instalatora i dowiedziałem sie, że sie nie podejmie się on wymiany kotła na kondensacyjny , bo jest za duży zład wody. Kociołl stoi w piwnicy. Rury tam poprowadzone do zasilania i powrotu mają 3 cale i jest ich ze 40-50 metrów. Rury w pionach to co najmniej 1 cal.

Instalator stwierdził, że zład wody to z 0,5m3 i jest dużo za duży w związku z tym kondensat 24kW sie nie sprawdzi.

Może ktoś wyjaśnić o co chodzi i dlaczego kocioł 24kW na 200m2 dobrze ocieplonego domu to zły pomysł? Chciałbym uniknąć prucia ścian i wymiany sprawnej choć leciwej instalacji grzejnikowej.

O rany...

Zmieniasz i kocioł i paliwo?

Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło?

Jakie masz straty na tych rurach w piwnicy?

Poczytałbyś o problemie, bo jesteś na początku drogi.

Nie rób niczego, czego nie rozumiesz, bo może sporo kosztować i nie gwarantuje sukcesu.

Adam M.

O rany...

Zmieniasz i kocioł i paliwo?

Jakie masz zapotrzebowanie na ciepło?

Jakie masz straty na tych rurach w piwnicy?

.

Nie mam pojęcia o stratach bo ja słusznie zauważyłeś jestem na początku drogi. Szacuję że kocioł 25kW dał by radę. Dom to kostka ok 200m2 z suporeksu + 5cm pustka+ cegła+ 10cm styropianu. Okna z szybami 1,1W/m2K. W tej chwili temperatura na wyjściu z kotła jest 50`C a w domu przy -11 `C na zewnątrz jest +22,5`C

Kocioł - stary Dom-Gaz Combi- jest na tyle słaby, że mimo 40kW nie jest w stanie zapewnić odpowiednio ciepłej wody przy jednoczesnym korzystaniu z prysznica - średniej wielkości słuchawka- oraz kranu w umywalce. A gazu pali ze 30m3/dobę

Ciekawe ile masz stC w piwnicy...

Te rury w niej to wielki kaloryfer.

Przemyśl czy nie da się ich opatulić w jaki mądry sposób.

Pustka w ścianach...

Można by perlitem zasypać (wdmuchnąć) co mocno polepszy termoizolacyjność.

Teraz tamtędy wiucha w każdą stronę to ten styro na zewnątrz "nie ma co robić"

Sufit w piwnicy też da się chyba jaką 5cm styro płytą wytapetować.

Pogoogluj TERMET.

Mają kotły do układów otwartych z ZAMKNIĘTĄ komorą.

Moce różne. Da się dobrać.

Proste to jak bat dorożkarza i tanie.

Jednofunkcyjny.

Według obecnych norm, z wielu przeliczeń i porównań, moc grzewcza z m2 powinna być w okolicy 35W.

Twoje 200m2 to około 7kW.

W mrozy!

Twierdzę, ze MASZ o co walczyć!

Ludziska w takich domach nie spalają więcej jak 10m3/dobę

W oszczędnym prawie połowę mniej.

Jest o co walczyć.

"Obrzęd gromniczny" zrób, bo coś dziurawą masz chałupę.

Adam M.

to skąd te 30m3/dobę?

Miejsce święte tam masz?

Policz z wartości opałowej ILE energii uwalniasz (i za nią płacisz).

Potem pisz tu - ze wszystko jest ok.

Jak jest ok. to po co zmieniać?

Adam M.

Kup na All.. pirometr.

połaź i pomierz temp. ścian.

A.M..

to skąd te 30m3/dobę?

A.M..

Nie mam pojęcia ale dużo z tego to chyba "zasługa" kotła. Palnik to zestaw kilku calowych rur z dziurkami które równie dobrze grzeją kocioł jak i atmosferę w piwnicy. Poza tym 40 kW i brak możliwości obsługi 2 kranów na ciepłą wodę to chyba coś nie tak. To piec Combi który ma w środku zasobnik Myśle ze mocno zakamieniony przez ponad 20 lat pracy.

Nie mam pojęcia ale dużo z tego to chyba "zasługa" kotła. Palnik to zestaw kilku calowych rur z dziurkami które równie dobrze grzeją kocioł jak i atmosferę w piwnicy. Poza tym 40 kW i brak możliwości obsługi 2 kranów na ciepłą wodę to chyba coś nie tak. To piec Combi który ma w środku zasobnik Myśle ze mocno zakamieniony przez ponad 20 lat pracy.

witam

ważne - dobrze przepłucz instalację - inaczej możesz zniszczyć wymiennik w nowym kotle

duża ilość wody dla nowego kotła to nie problem - zamontuj dobry filtr na powrocie z instalacji przed kotłem - i wszytko będzie hulało

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Instalacja grawitacyjna była robiona jakoś zaraz po Stanie Wojennym pod jedyne w miarę łatwo dostępne źródło ciepła czyli piec węglowy. Po upadku komuny zwiekszyła sie dostępność kotłów gazowych , podciągnięto gaz który był tańszy od węgla wiec zmieniło sie też źródło ciepła. Stąd też leciwy wielki kocioł gazowy regulowany pi razy oko pokrętłem w obudowie. Rury i gerzejniki pozostały niezmienione.