Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mocowanie trepów drewnianych do betonu

netbet

Recommended Posts

witam...

mam szybkie pytanie:

stopnie drewniane mocowane do podłoża betonowego na kołkach do tego przewidzianych - ja mam LSB Koelnera

kołek osadzony w betonie, stopnie powiercone od dołu, wypoziomowane...

... i tu pytanie:

na co wklejać te kołki w stopnie drewniane?

bo chyba sie je jakoś wkleja?

bo tak tylko posadzić na tych kołeczkach i zapianować to mi się nie widzi....

pozdro

NETbet

Edytowane przez netbet

LSB Koelnera- nie znam tych kołków, ale kołki plus pianka w zupełności wystarczy, wykonawcy schodów potrafią montować stopnie na samą piankę i trzyma więc nie ma co się bać. Nie wiem jakim wiertłem były wiercone otwory pod te kołki ale te otwory powinny być na tyle ciasne, żeby była konieczność nabicia stopnia (oczywiście przez jakiś drewniany klocek z grubym filcem)

kołki stosuję - bo muszę...muszę się wypoziomować... i zgubić jakieś 15mm

wiec kołek dodatkowo stoi na podkładkach osb

poziomowanie kołkiem jest szybkie i precyzyjne...

klejenie na samą pianę? jakąś "lepsiekszą" niskoprężną?

bo co sklep - inne teorie i polecane produkty...

będą podstopnie z gresu... klejone

wiem że one też przytrzymują stopień...

od czoła stopień ma być dodatkowo przytwierdzany kontownikiem... wkręcamy jedną stronę w spód stopnia, a drugą cześć na ścianie podstopnicy i do piero na to gres....

nie wiem czy jasno opisałem....

Rozumiem to tak, że kątownik po przymocowaniu do stopnia i ustawieniu go na miejscu będzie dodatkowo jakimiś kołkami rozporowymi przymocowany do pionowej ściany betonu/betonowego podstopnia, jeżeli tak to według mnie prędzej czy później będzie to pracować na tych kołkach i wydawać nieprzyjemne dźwięki, co do gresu to nie powinien on podpierać stopnia i nie będzie bo ma być montowany po zamontowanych stopniach. Ja bym najpierw wykonał podstopnie z gresu z lekkim wysunieciem do góry ponad poziom betonu (około 1 cm), zrobił w stopniach kanały w, które będzie wchodził podstopień i montował na same kołki oczywiście z pianką. Tak będzie czysto i fachowo, oczywiście kołki te z przodu powinny być wiercone jak najbliżej czoła betonu, ale tak żeby beton nie odskakiwał (trzeba mieć dobry udar). Co do pianki to zwykła piana niskoprężna.

Jest jedna ważna sprawa, podstopnie z gresu muszą być bardzo precyzyjnie wykonane czyli równa linia, zachowanie pionów, równoległość pomiędzy każdym podstopniem no i odpowiedni kąt pomiędzy linią podstopni, a,np. ścianą lub boczną krawędzią biegu schodów. Stopnie będą ustawiane według podstopni i dlatego jest to tak istotne.

to ja jeszcze się*zaytam o jedną rzecz , czy stopnice 2 cm drewna na schodach betonowych ujdą? tzn schody jeszcze nie wylane ale cały szalunek już poprzykręcany zazbrojony i w ogóle , można coś jeszcze zmienić żeby stopnice grubsze dać ? nooo bez rozbierania tego całego szalunku :/ schody u mnie dość podłe h 18,2 s 25

to ja jeszcze się*zaytam o jedną rzecz , czy stopnice 2 cm drewna na schodach betonowych ujdą? tzn schody jeszcze nie wylane ale cały szalunek już poprzykręcany zazbrojony i w ogóle , można coś jeszcze zmienić żeby stopnice grubsze dać ? nooo bez rozbierania tego całego szalunku :/ schody u mnie dość podłe h 18,2 s 25

Stopnie zawsze można dać grubsze tylko, że może być taka sytuacja, że pierwszy będzie za wysoki, a ostatni za niski ( z reguły tak się okazuje jak przychodzi czas na wykonanie schodów). Osobiście stopni o grubości 2 cm bym nie zrobił, my wykonujemy je przeważnie na 4 cm. Według mnie 3 cm to minimum, jeżeli schody jeszcze nie wylane wylewki na podłogach nie zrobione to można to ogarnąć. Link z naszej strony w, którym jest napisane jak to policzyć: http://www.ligartschody.pl/?porady,19#wysokoscstopni

Dzięki,

jak sądzisz czy rozwiązaniem może być zmniejszenie wysokości tej deski szalunkowej o 2 cm , pokazałam strzałkami gdzie (wtedy zrobi się miejsce na grubszy trepek ) . nie mam pojęcia czy to rozwiąże problem ,bo wtedy odległość zaznaczona na rysunku na zieono zmniejszy się i całe schody będa trochę cieńsze ...

http://imageshack.com/a/img577/9966/0tso.png

http://imagizer.imageshack.us/v2/xq90/577/0tso.png

Edytowane przez syberia

witam...

mam szybkie pytanie:

stopnie drewniane mocowane do podłoża betonowego na kołkach do tego przewidzianych - ja mam LSB Koelnera

kołek osadzony w betonie, stopnie powiercone od dołu, wypoziomowane...

... i tu pytanie:

na co wklejać te kołki w stopnie drewniane?

bo chyba sie je jakoś wkleja?

bo tak tylko posadzić na tych kołeczkach i zapianować to mi się nie widzi....

pozdro

NETbet

ja moje robilem na klej pattexa i pianke montazowa, wszystko jak narazie sie swietnie trzyma i nie zgrzyta