Liwko 05.08.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Tematem wątku jest: Rekuperator - zamarzanie = problem. Rozwiązaniem zamarzającego odpływu jest m.in. kabel samoregulujący. To, że są centrale ze specjalnym wyjściem na taki kabel - poruszajmy w temacie "Jaka centrala" Nie twórzmy zbędnych dyskusji w tematach, gdzie ludzie szukają rozwiązania istniejącego problemu. No teraz to już go wkurzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.08.2014 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2014 Dlatego też, warto w centralach które nie mają układu rozmrażania zastosować kabel samoregulujący z termostatem dłuższy niż wężyk i można wpuścić do środka przy wymienniku i tacce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Potomak 02.10.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Hej. Mój instalator było ostatnio na szkoleniu z Bartosza i proponował mi ich rozwiązanie. Wspominał , że ich rekuperatory spełniają kryteria do dofinansowania (wymienniki mają największą powierzchnię wymiany na rynku + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC). Na 99 % biorę ich jednostkę Vena4EC , ale w dofinansowanie ze względu na rozbudowaną biurokrację nie będę się bawił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.10.2014 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2014 Hej. Mój instalator było ostatnio na szkoleniu z Bartosza i proponował mi ich rozwiązanie. Wspominał , że ich rekuperatory spełniają kryteria do dofinansowania (wymienniki mają największą powierzchnię wymiany na rynku + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC). Na 99 % biorę ich jednostkę Vena4EC , ale w dofinansowanie ze względu na rozbudowaną biurokrację nie będę się bawił. Na szkoleniu nie zamarzają, nie zaszlichcają się i mają największą powierzchnię. Wymienniki powietrze powietrze rozbudowuje się w szerz ! Nie wzdłuż Tak się wykorzystuje powierzchnię! Poza tym, taki niewielki RS160 ma 35m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek_myslowice 08.10.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Zastosowanie każdego z wielu GWC rozwiazuje problem w tym temacie. Np żwirowy przy -20C dostarczy (na poczatku stycznia) do rekuperatora powietrze o temp. ok 0C Nie ma potrzeby stosowania rozmrazania. Wtedy już łatwo dogrzać powietrze nawet do 20CTu jest info jak "pożenić" GWC z rekuperatorem:http://taniaklima.pl/?p=galleryGalleryShow&iContent=6&iPhoto=1http://taniaklima.pl/?p=galleryGalleryShow&iContent=6&iPhoto=2 Edytowane 9 Października 2014 przez witek_myslowice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 14.11.2014 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Hej. Mój instalator było ostatnio na szkoleniu z Bartosza i proponował mi ich rozwiązanie. Wspominał , że ich rekuperatory spełniają kryteria do dofinansowania (wymienniki mają największą powierzchnię wymiany na rynku + energooszczędne wentylatory + brak konieczności stosowania nagrzewnicy wspomagającej czy GWC). Na 99 % biorę ich jednostkę Vena4EC , ale w dofinansowanie ze względu na rozbudowaną biurokrację nie będę się bawił. Bartosz to jedna z kilku firm spełniająca dofinansowanie prócz tego te wentylatory ma kilka firm na rynku wszystkie np Frapol Thesslagraan i chyba Provent . a ten wymiennik to chyba ma duży opór przepływu powietrza więc na pewno mocne wentylatory i na pewno bardzo Energo żerne w stosunku do innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 15.11.2014 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Na szkoleniu nie zamarzają, nie zaszlichcają się i mają największą powierzchnię. Wymienniki powietrze powietrze rozbudowuje się w szerz !] wzdłuż też można, bartosz jest trudnozamrażalny właśnie przez to że jest długi, wszystkie rozwiązania mają wady i zalety, ale by wybrać naklepsze trzeba wiedzieć co się chce, co jest ważniejsze a co nie i jak działają takie rozwiązania, trudno oczekiwać tego od klienta bo taki powie że "ma działać" u mnie bartosz chodzi chyba z 8 lat i raz tylko zamarzł jak olałem wymianę filtrw, rozmrażał się ze 2 doby bo nie ma żadnego rozmrażania ale dał rade, nie reklamuję go bo ma sterownik za drogi a ten tańszy nic nie potrafi, nie udzielam szkoleń, a mój egzemplarz to żaden specjalny z nasa tylko zwykła stara vena4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 15.11.2014 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 wzdłuż też można, bartosz jest trudnozamrażalny właśnie przez to że jest długi, wszystkie rozwiązania mają wady i zalety, ale by wybrać naklepsze trzeba wiedzieć co się chce, co jest ważniejsze a co nie i jak działają takie rozwiązania, trudno oczekiwać tego od klienta bo taki powie że "ma działać" u mnie bartosz chodzi chyba z 8 lat i raz tylko zamarzł jak olałem wymianę filtrw, rozmrażał się ze 2 doby bo nie ma żadnego rozmrażania ale dał rade, nie reklamuję go bo ma sterownik za drogi a ten tańszy nic nie potrafi, nie udzielam szkoleń, a mój egzemplarz to żaden specjalny z nasa tylko zwykła stara vena4 Można , Przecież nie każdy musi się znać. Wymiennik szeregowy nic nie daje poza zwiększeniem oporu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts