byry007 14.12.2014 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Nie styropian , wstyd się przyznać ale trzeba mam rozłożony narazie 10 cm w dwóch warstwach styropian na strychu na stropie i tak sobie leży już teraz 3 sezon mam zamiar dołożyć jeszcze 20 i zalać to wiem ze to błąd ale ciężko mi uzbierać kasę na to wszystko , czy styropian poprostu traci wlasciwości jak jest luzem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 (edytowane) Oczywiście!Sam styropian - nie.Ułożony w szachownicę - to wyrzucona kasa!BARDZO DUŻY krok do przodu zrobisz, jak posklejasz płyty pianką z puszki starając się zrobić LITĄ taflę z niego.To jakbyś nawkładał tam z metr dodatkowych płyt styropianowych. Układałeś płyty świeże.Poleżały, wysezonowały się i...Zmieniły wymiar.Malutko, ale starczy, aby się szachownica zrobiła.Szczeliny się porobiły w tych puclach. Adam M. Edytowane 14 Grudnia 2014 przez adam_mk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Zdjąć kawałek tego styro.Pozamiatać i zrosić wodą.Pianką zrobić wianek na płycie wzdłuż jej brzegów.Przyłożyć płytę do podłoża, docisnąć.Potem następna tak samo, ale dolepiona też do boku poprzedniej.Tylko W BEZRUCHU powietrze jest termoizolatorem.Rób co umiesz, aby tam nigdzie nie wiało szczelinkami. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 14.12.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 A co zrobić jak jest nie równy strop co wyspać żeby wyrównać i nie kosztowało dużo ?Najlepiej by była ściągnąć połowę do stropu po zamiatać i kleić tak jak na ścianie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 Piana wyrówna.Można zasypać perlitem, ale wtedy z klejeniem do podstawy jest kłopot.Dałbym piany ile trzeba.Takiej z puszki. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.12.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 A jak wełna dojrzeje to z zielonej zrobi się czerwona czy czarna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.12.2014 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 No, to zależy od ilości związków żelaza i rodzaju grzybka, który się wda. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 14.12.2014 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2014 No ja własnie o tym grzybie i żelazie - rozumiem że jak będzie czarna wełna - grzyb, jak czerwona - tlenek żelaza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 15.12.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 Piana z puszki jak to pianka ? Gdzie można ją kupić ?Ciężko będzie ściągnąć mi styropian do stropu bo mało miejsca i jeszcze te kochane rury elastyczne od piczman od WM i dopiero jak bym dał trzecią warstwe 10 cm i bym miał na gładko bo główne rury mają 20 cm a te boczne 10 cm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.12.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2014 ten problem....Nie ściągaj styro, jak się nie da.Zapiankuj za to wszystkie szczelinki, jakie znajdziesz pomiędzy płytami.Pianka w byle markecie jest do kupienia. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba1975 16.01.2017 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) Szyby jeszcze Argonem się powinno napełnić. Wtedy nie jest tak zimno bo przewodność cieplna niższa.. Napełniłem u siebie i się sprawdza. mi to robił. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.01.2017 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Szyby jeszcze Argonem się powinno napełnić. Wtedy nie jest tak zimno bo przewodność cieplna niższa.. Napełniłem u siebie i się sprawdza. mi to robił. Napełnienie szyby argonem poprawia U szyby o 0,2W/m2k. Całego okna to może ok 0,1. Problemem starych okien jest raczej ich słaba szczelność niż Uw. Także - całą zabawę uważam za zbędny wydatek, który tylko w określonych okolicznościach może pomóc. Na pewno nie jest to recepta na całe zło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 16.01.2017 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 (edytowane) No też nie do końca Kiedyś pierwsze PCVki miały pakiety szybowe po prostu z powietrzem w środku i gdzieś się kiedyś spotkałem, że Uw dla takiego pakieto to > 3,0. Jeżeli akurat się uda i grubość pakietu będzie miała 24 mm, to nawet wymiana samej szyby ma sens. Choć na pewno znajdzie się producent, który wykonuje również niestandardowe wymiary (zakładam, że listwy przyszybowe do starych profili będą niemożliwe do odnalezienia/zakupienia). Inna sprawa, że wymiana pakietów też coś kosztuje i zdecydowanie bardziej się opłaca dorzucić trochę kasy i wymienić na okna o klasie szczelności min. 3 lub 4 i od razu z ciepłym pakietem szybowym U=1,0 lub więcej. Zaznaczam, że od 1.01.2017 była zmiana PB i zwiększyły się wymagania co do izolacyjności stolarki, ale tyczy się to budynków które dostały pozwolenie na budowę po 1.01.2017. Czyli możemy wciskać w stare otwory jeszcze zwykłe PCVki bez pakietów 3-szybowych. Edytowane 16 Stycznia 2017 przez Jan Kalita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.01.2017 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Nie ma realnego sensu.Pakiet dwuszybowy 24mm Ug 2.1 jesli dobrze pamietamPakiet dwuszybowy z thermoflotem Ug 1.3Pakiet jak wyzej z argonem 1.1 Tak jak wspomnial Fin przelozy sie to może na 0.1 albo i mniej przy malych skrzydłach na Uw całości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 16.01.2017 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Stare, "gołe" szyby miały "k 2,9". Termoflot własnie 1,3 + argon 1,1. Dlatego uważam, że samo dopompowanie gazu nie poprawi zauważalnie okna. Spotkałem się raz z wklęśniętymi szybami i tam się rosiło na środku.Po nabiciu ich gazem się poprawiło. I tyle. Rozmową na ten temat robimy przysługę zleceniodawcy tego spamu, ale jak już ma być - to z pełnym poglądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 16.01.2017 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2017 Różnica między szybami z powietrzem, a argonem 95%+5% powietrza wynosi około 0,15-0,2 W/m2K.. z Wartości 2,9 do 2,7 z kawałkiem..bez powłoki niskoemisyjnej, ani nie ma się co oszukiwać - że coś się w oknie poprawi .. to stary mit .. powtarzany w celach markietingowych ..Na szybach SGG i argonem w środku wychodzi 1,485 .. W/m2K.. i niżej nie chce zejść .. 1,1 akurat chciało by być po dodaniu oporów przejmowania ciepłą 4/16/4 przy emisyjności powłoki 0,059 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.01.2017 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2017 W swoim byłym domu nie wypełniałem szyb argonem bo nie miało to najmniejszego sensuPoszedłem na całośćPowymieniałem wszystkie szyby z 2,9 na 1,1Faktycznie odczułem różnicę w kosztach ogrzewaniaI tylko takie działanie moim zdaniem ma sens jeśli nie zamierza się wymieniać okien a chce się ciąć koszty ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Kalita 18.01.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Panie Jarku wszystko się zgadza, ale wymieniał Pan szyby sam i ceny za szkło miał Pan pewnie "po znajomości". Kilka razy zdarzyło mi się robić wycenę na taką usługę i z narzutem niezbyt wysokim wychodziło np. 3 000 zł (a ramy stare dalej mają Uf>1,6, a wyrobione okucia stworzyły niemalże szczelność kl. 2 - nie mierzone - na oko ), gdzie cena nowych okien z wymianą wynosiła 5 000 zł (przykładowo). Dlatego jak ktoś nie ma swoich "dojść" to proponowałbym jednak wymieniać okna. Ach i jeszcze jedna sprawa. W fizyce nie ma takiego pojęcia jak "zimno" to co odczuwamy jako zimno to po prostu brak ciepła. Jeżeli przy oknie czuć, że jest niższa temperatura to albo ze względu na kiepską konstrukcję/montaż ciepło za szybko ucieka z lokalu, albo okno jest rozregulowane lub nieszczelny montaż. To co odczuwamy jako "wiatr" przy przyłożeniu ręki do okna może być faktycznie nieszczelnością, ale może być też spowodowany ruchami cząstek związanymi z nagłą utratą swojej energii cieplnej. Do czego zmierzam: często słyszę jak ktoś się mnie pyta czy montaż jest skopany bo "wieje" od okien. Często polecam również wykonanie obrzędu gromnicznego - jeżeli płomień drga najmocniej na środku szyby to najprawdopodobniej zimne okno, jeżeli na styku ramy z skrzydłem lub ramy z ościeżem, to nieszczelne okno lub montaż. Edytowane 18 Stycznia 2017 przez Jan Kalita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał33 13.09.2017 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 (edytowane) Witam wszystkich mam okna veka alphaline 90 w domu mam 100% podłogówki plus WM z rekuperatorem, mieszkam 3 lata od pewnego czasu jak siedzę w spodenkach i za bardzo nikt sie nie rusza to czuć zimnę powietrze tak jak by gdzieś wiało wcześniej tego nie miałem , niby nie widać żeby firanka sie ruszała ale czuć zimne powietrze ,zamki mam ustawione na zimę, ja mam wrażenie tak jak by zimno przechodziło przez okno głupio to brzmi ale tak to wałaśnie odczuwam . I TAK DOKŁADNIE JEST. Miałem to samo . Zimno przechodzi przez zimną szybę. Albo szyba zespolona jest słabej jakosci albo brak w niej argonu. To taki gaz którym wypełnia się szyby , żeby obniżyć przewodność cieplną szyby w oknie. Wydaje się że wieje od okna a to zimno przez szybę przechodzi. Ja swoje napełniłem argonem i jest lepiej. Firma nazywa się [spam]. Napełniają szyby argonem u klienta na miejscu. Jestem z ich pracy bardzo zadowolony i moge ich polecić. Edytowane 13 Września 2017 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 13.09.2017 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2017 I TAK DOKŁADNIE JEST. Miałem to samo . Zimno przechodzi przez zimną szybę. Albo szyba zespolona jest słabej jakosci albo brak w niej argonu. To taki gaz którym wypełnia się szyby , żeby obniżyć przewodność cieplną szyby w oknie. Wydaje się że wieje od okna a to zimno przez szybę przechodzi. Ja swoje napełniłem argonem i jest lepiej. Firma nazywa się Argonos. Napełniają szyby argonem u klienta na miejscu. Jestem z ich pracy bardzo zadowolony i moge ich polecić. Kuźwa, nieślubny syn Kurskiego. To też ciemny lud ma kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts