marcin857 31.01.2014 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Mam zamiar zburzyć piec kaflowy i zakupić kozę. Narazie nastawiłem się na kozę k9 ale nie wiem czy nie będzie za mocna. Dom to stare budownictwo nie ocieplony wysokie sufity 2,90 m. Interesuje mnie piec 2500 zł z akcesoriami (rury itp). Czytałem że może być problem z rozprowadzenie ciepła po domu, jak temu zaradzić? Wstawić kratki w ściany ? Dodam jeszcze że piec w którym planuję postawić kozę jest między dwoma sklepami, szybko się ochładza, Tak wygląda mieszkanie 1.jpg lub tu http://zapodaj.net/06c0684552dce.jpg.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 31.01.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Koza to koza. Nie służy do DGP. Kratki nic nie pomogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin857 31.01.2014 16:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 dobra ciepła nie rozprowadzę, ale czy taką moc kozy wziąć czy słabszą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariusznowak976 31.01.2014 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 Dokładnie... Koza to koza... Ciężko coś doradzić... Jedyne co mi przychodzi na myśl to montaż wentylatora za kozą żeby działała jak nagrzewnica, ale to przecież bez sensu hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 01.02.2014 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 można zrobić DGP z "kozy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 02.02.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 można zrobić DGP z "kozy" Polecasz to rozwiązanie już kolejny raz. Ile ich zamontowałeś? (Czytaj - ile sprawdziłeś jak to działa?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 02.02.2014 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Pisałeś kiedyś o wydajności, że może być krótko, pewnie masz rację. Nie instalowałem nigdy tego systemu. Może dlatego, że wszyscy raczej nie polecają. Oryginalny jest rzeczywiście przykrótki i zapewne nie specjalnie wydajny, co można odebrać z 0,5m rury? Narysowałem przykład. Uważam, że przy takim rozwiązaniu np. 2 m rury będzie to działało całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 03.02.2014 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 (edytowane) Pisałeś kiedyś o wydajności, że może być krótko, pewnie masz rację. Nie instalowałem nigdy tego systemu. Może dlatego, że wszyscy raczej nie polecają. Oryginalny jest rzeczywiście przykrótki i zapewne nie specjalnie wydajny, co można odebrać z 0,5m rury? Narysowałem przykład. Uważam, że przy takim rozwiązaniu np. 2 m rury będzie to działało całkiem nieźle. Wlot zimnego i wylot ogrzanego powietrza na jednym poziomie? Myślę, że wlot zimnego powietrza powinien być na dole, no i raczej ten sposób powinien działać grawitacyjnie. Może warto by też pomyśleć na odebraniu ciepła z dymu z środka rury dymowej, czyli jakieś rury (profile) wspawane poprzecznie do rury dymowej. Oczywiście to trochę podraża cały sposób, ale w końcowym bilansie może się zapewne opłacać. Szczególnie wtedy gdy koza ładuje do komina wysokie temperatury dymu, czyli duże ilości ciepła uzyskanego z spalania drewna. Pozdrawiam Edytowane 3 Lutego 2014 przez bohusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin857 06.02.2014 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 jeszcze jedno pytanie mam, koza będzie stała w pokoju 20m2, sprzedawca z jednego sklepu doradził mi żeby brał o jak najmniejszej mocy. Ile drewna lub brykietu będę potrzebował na ogrzanie takiego pokoju , oczywiście orientacyjnie ile doradzacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.02.2014 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 (edytowane) Jak dobrać moc kominka? Zanim podejmiesz decyzję, który piec kominkowy kupisz, musisz zdecydować, które pomieszczenia będą nim ogrzewane. W tym celu musisz obliczyć ich kubaturę. Umownie przyjmuje się 1 kW mocy pieca na 10-12 m2 powierzchni pomieszczenia o wysokości 2,5 m w dobrze izolowanym domu. http://muratordom.pl/instalacje/kominki-i-piece-wolno-stojace/zanim-kupisz-piec-kominkowy-poradnik,35_40.html U nas, by dostosować kubaturę do mocy kozy (dokładnie tak, a nie odwrotnie), musieliśmy... wyjąć część ściany z pokoju "kozowego", by do pożądanej powierzchni grzewczej minimum, włączyć przedpokój. W efekcie, radiacja i konwekcja popychane wiatrakiem, dają przyjemne ciepło w całym domu. I to, pomimo tego, że kolejne pomieszczenia nie są na linii "prądu powietrza", a nadproża drzwi (przeszkody), są 40 cm poniżej poziomu sufitu. Koza może i za kominek robić nie powinna, ale jak "mus, to mus". Gdybyś ją mógł usytuować na ścianie sąsiadującej z drugim pokojem i skierować ciepłe powietrze z nad kozy przez najprostszy dystrybutor z flexami, to ... zamiast grzać sufit, może NIEPROFESJONALNIE ogrzałbyś drugi pokój? Co do ilości opału, już pan Piotr podpowiadał - zależy, jak szczelny jest piec. U nas przy kozie 6 kW, to 10 kg brykietu/ dzień. P.S. Koniecznie jeszcze- opinia kominiarska, powietrze pod kozę i kratka wentylacyjna. Edytowane 8 Lutego 2014 przez hanka55 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin857 08.02.2014 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 hanka55 dzięki za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 08.02.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Drobiazg, oby Ci ciepło i bezpiecznie było, Marcinie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin857 10.02.2014 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 jeszcze jedno przy doborze mocy pieca obliczmy powierzchnię kwadratową czy kabaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 10.02.2014 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Witam.Ani jednego ani drugiego.Tylko zapotrzebowanie na ciepło (energię) ...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 10.02.2014 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 Mam zamiar zburzyć piec kaflowy i zakupić kozę. Narazie nastawiłem się na kozę k9 ale nie wiem czy nie będzie za mocna. Dom to stare budownictwo nie ocieplony wysokie sufity 2,90 m. Interesuje mnie piec 2500 zł z akcesoriami (rury itp). Czytałem że może być problem z rozprowadzenie ciepła po domu, jak temu zaradzić? Wstawić kratki w ściany ? Dodam jeszcze że piec w którym planuję postawić kozę jest między dwoma sklepami, szybko się ochładza, Tak wygląda mieszkanie 1.jpg lub tu http://zapodaj.net/06c0684552dce.jpg.html z rozprowadzeniem ciepla to kreteczki nie pomoga. Musialbys zrobic zabudowe i zlapac to powietrze a nastepnie kanalami izolowanymi je tam doprowadzic. Jak jest nie daleko to pojdzie grawitacyjnie ale jak masz kawalek to i turbinke by trzeba wstawic. No i do tego dochodzi zabudowa GK po tak tych kanalow juz nie zostawisz na wierzchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin857 10.02.2014 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2014 z rozprowadzeniem ciepła daje sobie spokój, kozę chcę kupić tylko do jednego pokoju 20m2 kabatura 58m3. więc dlatego zastanawiam się o jakiej mocy nominalnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 17.03.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 Sorki, że w tym temacie, ale koza to koza, a jak umieszczę w poradach prawnych umknie uwadze.Wyszperałem przez przypadek i nie ukrywam zaskoczenia.Na kominki typu "koza" - 23% VAT.http://interpretacje-podatkowe.org/montaz/itpp1-443-1667-11-atJak sobie radzicie z konkurencją nie stosującą się do powyższej interpretacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.03.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 kozę na łańcuch do ściany, a nogi ... ooo przepraszam racice porządnymi kołkami do podłogi, tak na wszelki wypadek jak by się z łańcucha urwała a tak na serio - głową muru nie przebijesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 17.03.2014 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2014 zapomniałem dodać, można kózkę podłączyć do systemu DGP jak powyżej i wówczas nie będzie tak szybko demontowana, tego w interpretacji nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts