finf 04.02.2014 00:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Spotykałem już takie patenty w parterowych kostkach i masowo ludzie podpinali termy pod wentylację, ale wpięcie termy powinno być nad kratką i pod ostrym kątem ok. 30 st., a nie zamiast kratki !!!!. W takim razie leć do najbliższego sklepu budowlanego, kup 3m rury komin, kolanko i przepust oraz czapę - najlepiej obrotową, przykręć to na zewnątrz budynku.. Jutro młot i dziura pod przepust i podłącz pod to piec... KONIECZNIE KOMIN musi wystawać nad dach !!! Co do przepustów wentylacyjnych pod parapetami to jest to zdecydowanie lepszy pomysł niżeli to okno i nawiewniki. Taki przepust wentylacyjny powinien mieć średnicę ok. 10cm i aby nie wiało powinien do domu wchodzić nad grzejnikiem i być w kształcie litery Z (zamontuj kratki z obu stron, bo możesz mieć nieproszonych gości w postaci gryzoni Co do nadproża z płyty OSB... a z czego Ty masz ten dom wybudowany i z czego jest dach ??? PS... jak nie dasz zbrojenia pod okno to ci ściana może popękać.. a wtedy to już nie przelewki.. szczególnie jak jest ścianą nośną.... Edytowane 4 Lutego 2014 przez finf błąd...ortograficzny ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 04.02.2014 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 (edytowane) Sciana nośna, tak +/- 60cm ,nie mam planów niestety, ) Terme mam podaczona i kolanem z bok jakieś 1m i dopiero w komin ,a dach bele drewniane i papa. Dzis byłem na dachu ten komin od termy on jest zabudowany , a wylot ma jeden z jednej strony, nie wiem czy jest dobrze skonstruowany ??? czy nie powinien mieć 2 wylotów na przestrzał by był ciąg....Jak myślicie? Edytowane 4 Lutego 2014 przez maciekchn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 04.02.2014 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 Fajnie Gdy się pojawi czad, to pójdzie nie na zewnątrz, tylko do przedpokoju oa ma za zadanie zasysa powietrze a wywala kominem, jak sie pojawi czad ? jak wentylacja bedzie działać prawidłowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 04.02.2014 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2014 jak wentylacja bedzie działać prawidłowo? Nadal aktualny mój wpis (#. Na razie nie mam nic więcej do dodania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 05.02.2014 16:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 Nadal aktualny mój wpis (#. Na razie nie mam nic więcej do dodania. nic nie kumam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 05.02.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2014 (edytowane) nic nie kumam Wstrzymałem moje wypowiedzi, bo ich nie czytasz:( Powinienem napisać "Nadal aktualny mój wpis #8" - sorki (zabrakło "8") Edytowane 5 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 06.02.2014 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Błagam!! Przeczytaj powyższe JESZCZE RAZ - ze zrozumieniem!! Przecież wszystko, co masz zrobić masz dosłownie jak "na tacy"!! I odpowiadaj na pytania, a nie tylko swoje "w kółko Macieju"! i to jest odpowiedz? ok moze ktos mi odpowie konkretnie co do komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 06.02.2014 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Tak naprawdę, by było dobrze i bezpiecznie - należy zrobić nadciśnienie (wentylacja plus) - przy wentylacji podciśnieniowej ( wywiewnej ) zawsze cos się może cofnąć itp. Układ jest taki czerpnia filtry wentylator kanałowy rozdzielacz na pokoje - mechaniczny nawiew świeżego powietrza do pokojów od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 06.02.2014 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Tak naprawdę, by było dobrze i bezpiecznie - należy zrobić nadciśnienie (wentylacja plus) - przy wentylacji podciśnieniowej ( wywiewnej ) zawsze cos się może cofnąć itp. Układ jest taki czerpnia filtry wentylator kanałowy rozdzielacz na pokoje - mechaniczny nawiew świeżego powietrza do pokojów od góry. Bylo by miodzio ...ale Spore koszta i trzeba by poświecić strych na układ kanałów itd, może teraz nie będę tego robił ale na przyszłość może pomyśle ,teraz walczę z tym kominem a tym co mam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.02.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Witam mam problem kupiliśmy niedawno dom , mamy tam centralne a wodę z termy centralne ładnie sie pali w piecu (węgiel) ale problem z terma bo po wymianie okien bardzo czuć w łazience dym, ostatnio kilka razy piszczal mi czujnik tlenku węgla jak odkręcałem wodę gorąca, załancza sie terma, aktualnie z termy nie korzystam ... co jest nei tak. piecyk ok sprawdzał spec a co do wentylacji jest tylko w kuchni... kominiarz stwirdził ze muszę otwierać okna proszę o rade osób znających już ten temat , [ATTACH=CONFIG]239203[/ATTACH] Wyrzuć w cholerę tą termę gazową , zainstaluj elektryczną I ŻYJ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 zmiana termy to wydatek niemożliwy. Twoja tępa ignorancja wywołała u mnie niekłamane współczucie, więc jeśli masz ochotę na dalsze życie, to ostatni raz coś zaproponuję. Jeśli nie chce ci się wyrzucić tej termy, to musisz : 1. w obecnym otworze wylotowym spalin zrobić kratkę wentylacyjną (o ile jej położenie i rozmiary będą spełniały obowiązujące przepisy) 2. wykonać nowy komin spalinowy dla tej termy (poprzez ścianę) - też zgodnie z przepisami! 3. założyć nawiew w łazience podobny do zaproponowanego przeze mnie w mojej wypowiedzi #11 Ciepło pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kominiarz 09.02.2014 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Twoja tępa ignorancja wywołała u mnie niekłamane współczucie, więc jeśli masz ochotę na dalsze życie, to ostatni raz coś zaproponuję. Jeśli nie chce ci się wyrzucić tej termy, to musisz : 1. w obecnym otworze wylotowym spalin zrobić kratkę wentylacyjną (o ile jej położenie i rozmiary będą spełniały obowiązujące przepisy) 2. wykonać nowy komin spalinowy dla tej termy (poprzez ścianę) - też zgodnie z przepisami! 3. założyć nawiew w łazience podobny do zaproponowanego przeze mnie w mojej wypowiedzi #11 Ciepło pozdrawiam co masz na myśli "w obecnym otworze wylotowym spalin" ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.02.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Maciekchn, naskoczyli na ciebie, ale mają rację.Piec z otwartą komorą spalania nie nadaje się do pomieszczeń bez okna i sprawnej wentylacji. W łazience, jak już to wiesza się takie z zamkniętą komorą, które mają dwie rury - jedną zaciągają powietrze z zewnątrz, drugą wywalają spaliny.Rozumiem, że nie masz kasy, ale masz dwa wyjścia:- wywalić ten piec i kupić podgrzewacz na prąd. Nie są drogie i do czasu, aż zbierzesz pieniądz na piecyk z zamkniętą komorą powinno wystarczyć. Lub na stałe. - Ten piec, to on musi mieć wystarczająco tlenu. Jak nie ma tlenu to gaz się nie spala do Co2 ale do CO. Czyli do czadu. To jest taka bomba tykająca, co nie wiadomo kiedy wybuchnie. Dlaczego? Ano, bo jeżeli nawet zrobisz dziurę w ścianie czy zrobisz okno i będzie tego tlenu - na oko- dośc, i będziesz używał piec coraz dłużej i będziesz coraz bardziej pewny, że już jest fajnie to masz coraz większą szansę na nieszczęście. Bo zawsze może zmienić się czas grzania, wiatr za oknem, i za którymś razem tego tlenu będzie za mało. Dlatego trudno powiedzieć, czy rozszczelnienie wystarczy albo dziurki pod parapetem. Na rok wystarczy a potem raz nie. To nie jest piec do łazienki.Jeżeli ktoś się uprze, to naczelną zasadą jest - nie brać kąpieli razem z piecem. nagrzać wodę, wywietrzyć dobrze pomieszczenie i dopiero wejść do wanny.I jeszcze napiszę ci z mojej działki zawodowej - to, ze ktoś przeżył zatrucie CO czasem nie oznacza końca kłopotów. Uszkodzenia mózgu pokazują się po miesiącu, po dwóch. A niewielkie stężenia powodują np trudności z koncentracją, problemy z nauką, pamięcią. Nie potrzeba utraty przytomności, żeby mieć problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) co masz na myśli "w obecnym otworze wylotowym spalin" ??? Mam na myśli, co napisane (przy założeniu, że wylatywały tam tylko spaliny gazowe). Bo jeśli nie, to trzeba by ten komin oczyścić (lub nawet wyszlamować) aby go przystosować do wentylacji konwekcyjnej (wywiewnej). P.S. Nie wiem, czy zauważyłeś, ale autor wątku nie ma kratki wentylacyjnej w tej łazience z termą gazową!!! Edytowane 9 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 trudno powiedzieć, czy rozszczelnienie wystarczy albo dziurki pod parapetem. EZS! Napisał maciekchn: "zmiana termy to wydatek niemożliwy". Z termą też można od biedy żyć. Wiele jeszcze takich w domach/mieszkaniach. Ja też taką kiedyś miałem. Tyle, że pieczołowicie o nią dbałem (i o nawiew też). Skoro maciekchn tak się uparł, to niech przynajmniej zapewni ten nawiew (oczywiście nie dziurkami w innym pomieszczeniu) oraz przepisowy wywiew (kratkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 09.02.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 EZS! Napisał maciekchn: "zmiana termy to wydatek niemożliwy". Z termą też można od biedy żyć. . Acha, niech żyje. Jakiś czas. Ja już nie pracuję na toksykologii, inni się będą męczyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 09.02.2014 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) No to wszystkie termy i "junkersy" w Polsce - do wywalenia! Też bym się cieszył, bo zawszeć to ludzi szkoda P.S. Obydwiema rękami bym się podpisał pod zakazem instalowania takich urządzeń w nowych mieszkaniach/domach (a przecież ciągle się instaluje!) Tylko dlaczego nasz ukochany Sejm i "wiodąca siła" (Platforma) nie zamierza w tym kierunku nowelizować Prawa Budowlanego? Edytowane 9 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 12.02.2014 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 A na chłopski rozum to zrób tak. Do kotłowni zrób kratkę na zewnątrz jeśli takowej nie masz a drzwi są szczelne. Do przedpokoju na ganek wybij DUŻĄ kratkę wentylacyjną (musi ona dostarczyć powietrze do życia tobie i jeszcze dla kratki w kuchni by mogła ona wywiewać) .Jeśli drzwi z zewnątrz na ganek masz szczelne to taką samą kratkę jak ta do przedpokoju musisz wybić na zewnątrz z ganku. Ganek będzie takim swego rodzaju buforem co ci wstępnie podgrzeje powietrze. Kwestia powietrza do życia powinna być tak załatwiona.Teraz druga ważniejsza sprawa to jak dać powietrze dla termy by cię nie zabiła i by to możliwie najprościej zrobić. Pod termą wybij na zewnątrz otwór na rurę kanalizacyjną 110. Wlot do domu prosty a na zewnątrz trójnik w pion i dół otwarty a na górę daszek (są w sprzedaży za grosze) Jak już to zrobisz to na termę powieś szafkę ścienną by terma razem z tym otworem na zewnątrz znalazła się w szafce. Te zimne powietrze nie będzie ci hulać po całej łazience a terma będzie miała powietrze. No i sama kratka z łazienki na przedpokój to za mało. Nie wiem jaki masz strop ale najprościej to przez niego wyprowadzić rurę na strych i kominkiem na dach.PCV 110 kilka metrów kolanko trójnik 4 kratki wentylacyjne plus najprostsza szafka i masz bezpiecznie. Jak ci dużo tego powietrza będzie uciekać to pomyśl na przyszłą zimę o najprostszej Lunie i załatwisz kłopot wywiewania ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 12.02.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 A na chłopski rozum to zrób tak. Ten "chłopski rozum", to może promuj w rolnictwie - tam zbyt wiele szkód nie uczyni. Jak długo zgłębiasz dziedzinę wentylacji?? Dawanie takich "porad" niesie dla autora wątku nie tylko konsekwencje czasowe, finansowe ale i zdrowotne - należy o tym pamiętać (bo może twoje rady potraktować poważnie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iza vs Krzysiek 12.02.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Czasowe.... wykucie 3 otworów wraz obróbką rurą i kratką popołudniami po pracy trzy dni.Finansowe..... Zakup kilku kratek wentylacyjnych plus rura pcv 110 kilka metrów porównaj do ceny nawiewnika lub okna 50/50?Zdrowotne..... Tak może mu zaszkodzić świeże zimne powietrze które by zapewnić wentylację będzie wykutymi otworami walić do chałupy...... jak drzwiami i oknami ......kiedyś.Co do moich rad... W swoich postach zalecałeś to wszystko co ja napisałem w swoim.Nowy komin a w stary kratka(stary niech pozostanie kominem a kratka na strych) ,Wykonać nawiew do termy( pcv 110 na zewnątrz pod termą to nie nawiew?). Kratkę też miał już wybitą na przedpokój więc ta na strych jako dodatkowa.Nie rozumiem dygresji z ostatniego twego postu. Temat wentylacji grawitacyjnej jest mi troszkę znany ( wiele już lat nie mogą w domu zrozumieć czemu nie zatykam w kotłowni ,,luftu" przy podłodze z którego dmucha aż świeczka przygasa zimnym . To po co grzejesz, pytają. Natomiast do gentonnx teraz piszę . Wentylacja mechaniczna to coś bardziej skomplikowanego i nie boję się udzielić rady jak powyżej a nie wstydzę się też w innym poście prosić o pomoc przy projekcie wentylacji mechanicznej. Jeśli moje rady były złe to kolego JTD napisz co źle doradzałem. Pomysł z zamknięciem termy w zwykłej szawce bez pleców aby tylko ograniczyć nawiew do okolic termy można by przedyskutować a reszta ? Słucham merytorycznie. Ja wiem że popełniam błędy i jeśli źle doradzam to sprostuj to a ja zyskam bo będę wiedział więcej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts