Gość Konto usunięte_12* 12.02.2014 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 To może dwa przykłady (bo na więcej nie mam czasu ): Wykonać nawiew do termy( pcv 110 na zewnątrz pod termą to nie nawiew?). Jest tu subtelna różnica, bo ja proponowałem nawietrzak z automatycznym podgrzewaniem. Bez niego już pierwszego zimowego dnia autor by się przeziębił i miałby dosyć kąpieli na przyszłość Pomysł z zamknięciem termy w zwykłej szawce .... można by przedyskutować ... Tu nie ma co dyskutować, bo terma, to urządzenie gazowe wymagające dostępu do pomiarów szczelności, konserwacji i napraw. Już te dwa przykłady świadczą, że na razie lepiej nie doradzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 12.02.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 myslę że nowa terma i tak wyjdzie najtaniej, starą sprzedasz. pomysl ile kasy pójdzie na ogrzanie zimnego powietrza z tych wszystkich dziur co chcesz zrobić.a co do komina to wydaje mi się ze jak jest z jednej strony otwor to w zalezności od kierunku wiatru albo bedzie wyciogało albo wtłaczało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciekchn 13.02.2014 21:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 okna rozszczelnione, od zewnatrz w komienie od dołu dziura komin odkryty i mam cug w komieni jak talala, teraz odkładam na terme z zamknieta komora i na komin bo ten moj do zamknietej komory sie nie nada bo mam jedna dziure, wsumie dwie sa ale ta jedna jest nieczynna... tzn nie wybita w mieszkanie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 13.02.2014 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Coś może podpowiem. Normalnie piec z zamkniętą komorą podpina się pod podwójną rurę, taką jedna w drugiej. taka rura droga jest, niestety. Można koszty zmniejszyć tak, jak ja mam - czyli w komin jest włożona jedna rura a sam komin "robi" za drugą. Ta przerwa miedzy rurą wwnętrzną a ścianą komina jest jakby rurą zewnętrzną. Zysk czysty, bo podwójny kawałek idzie tylko w mieszkaniu, dalej już pojedynczy. Ale jest jeszcze jedna opcja, taką miałam kiedyś w wynajmowanym mieszkaniu. Podpina się pod piec podwójną rurę, którą przebija się przez ścianę na zewnątrz. Warunek - za ścianą musi być dwór. Wtedy rury potrzeba mało i jest najtaniej. Minus- podobno na zewnątrz zimą wiszą z tej rury sople lodu, który się tam skrapla i obrywać trzeba. Piec jednofunkcyjny, do samego grzania wody, drogi nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 14.02.2014 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2014 (edytowane) Coś może podpowiem. ... Można koszty zmniejszyć tak, jak ja mam - czyli w komin jest włożona jedna rura a sam komin "robi" za drugą. Owszem, ale jeden warunek: ten komin wewnątrz musi być czysty!! Żadnej sadzy czy pylącej powierzchni. Jeśli nie, to trzeba wstawić nawet jakąś rurę z tworzywa (sztywny rękaw), bo kocioł/terma wymaga super czystego powietrza Ale jest jeszcze jedna opcja, taką miałam kiedyś w wynajmowanym mieszkaniu. Podpina się pod piec podwójną rurę, którą przebija się przez ścianę na zewnątrz. Warunek - za ścianą musi być dwór. Owszem, ale jest jeszcze jeden warunek - ograniczenie mocy kotła/termy dla takiego rozwiązania (Rozp. Min. Infrastruktury z 2002 r.: http://www.ciop.pl/5544.html) Poza tym jest jeszcze jedna opcja: oddzielna rura do zaciągania powietrza (przez ścianę "na dwór" ) i oddzielna rura spalinowa - do komina (wersja też tańsza od rur koncentrycznych). Pozdrawiam Edytowane 14 Lutego 2014 przez Konto usunięte_12* uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts