Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam!

Często przeglądam forum, szukając rozwiązań dla wielu problemów (jestem w trakcie kompletnego remontu mieszkania).

Mam pewien problem, dla którego nie znalazłem jak dotąd rozwiązania, otóż:

Marzy nam się kuchnia w zabudowie pod sufit (maks. wykorzystanie niewielkiego mieszkania), jednak problemem jest kratka wentylacyjna...

Wymyśliłem 2 rozwiązania, z czego tylko pierwsze nie wyklucza pełnej zabudowy, więc te bym preferował, ale wątpię, aby spodobało się również kominiarzowi:

Wariant 1:

Zabudowanie kratki, w szafce przeprowadzenie rury, która łączyła by orginalną kratkę z kratką zamontowaną na froncie szafki, szafka nie do zagospodarowania, ale mogę wykonać pełną zabudowę pod sufit,

Wariant 2:

Zabudowa nie jest pod sufit, ale na tyle wysoko, że kratki went. nie widać, głębokość szafki jest mniejsza, więc kratka ma powiedzmy 10cm przestrzeni przed sobą i oczywiście nad szafkami może zaciągać powietrze.

Pytanie, czy oba warianty są zgodne z przepisami, obawiam się że pierwszy nie, chociaż ciąg tak czy siak będzie... W załącznikach zamieściłem 2 obrazki, które chyba uwidaczniają problem (nie mam talentu)

Pozdrawiam

war1.jpg

war2.jpg

war1.jpg

war2.jpg

https://forum.murator.pl/topic/187074-rozwi%C4%85zanie-problemu-kratki-wentylacyjnej-przy-zabudowie-kuchni/

W takim razie, żeby nie zakładać nowego tematu - jak najlepiej rozwiązać dostęp do rurek z gazem przy wysokiej zabudowie? Zazwyczaj z góry zakładana jest taśma akrylowa, ale każdorazowe jej odkręcanie do kontroli może być nieco kłopotliwe... Czy może ktoś próbował z jakimiś magnesami? Myślałem o przewodzie elastycznym, ale one mają ograniczone długości, potrzebuje jakieś 5m przewodu do płyty grzewczej...
A dlaczego? Problem kratki i rurek w przypadku wysokiej zabudowy się pokrywa - tzn przy wysokiej zabudowie trzeba coś wykombinować... Może z innej strony, żeby nie kombinować z przewodem elastycznym, czy wystarczy jeśli w górnej płycie najwyższych szafek zostaną wycięte otwory, tak aby był dostęp do miejsc skręcenia rur?
Gość Konto usunięte_12*
Sprawa poprowadzenia gazu jest zbyt poważna, aby na zasadzie forumowych "pogaduszek" ją rozwiązać (i to bez odpowiednich uprawnień i dokładnych rysunków) :no:
Gość Konto usunięte_12*
Dlaczego wszyscy szukają dziury w całym... Jeżeli masz możliwość - wybij z innej(?) strony podejście do komina.. i tam zamontuj kratkę...

Takie rady możesz dawać samemu sobie (na własne ryzyko!).

Innym lepiej nie doradzaj! :no: