Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian Genderka czy Knauf

tomekatomek

Recommended Posts

• 1 month później...

Zdecydowanie wybrałbym Knaufa. Genderka robi styro na polskim surowcu, jakościowo słabszy, mniejsza waga paczki.

Wybrałbym 20cm biały, ale EPS70, twardszy. Knauf robi to z lambdą 039 na fasadę i 038 na podłogę (tak naprawdę te same styropiany).

ja się podepnę,bo...bo również mam podobny dylemat

generalnie oba porównywalne, aczkolwiek knauf chyba lepszy

dodatkowo zastanawia mnie jedna rzecz:

są jakby dwa rodzaje styropianu np: Genderka jest za 144zł -- '040" i za 156 zł też '040" ale EPS 70

i teraz pytanie czy na fasadę koniecznie trzeba brać ten z EPS 70_ ten twardy ?

czy można mimo wszystko dać ten tanszy?

(...)

i teraz pytanie czy na fasadę koniecznie trzeba brać ten z EPS 70_ ten twardy ?

czy można mimo wszystko dać ten tanszy?

Do zastosowań fasadowych najistotniejszy jest współczynnik przewodzenia ciepła, tzw. lambda, oraz wytrzymałość na rozciąganie, TR. Parametr naprężenia ściskającego przy 10 % odkształceniu, CS(10), jest istotny przy izolacji miejsc, w których występują obciążenia ściskające, czyli standardowo w podłogach. Oczywiście nie jest błędem użycie do ocieplenia ściany styropianu o naprężeniu CS(10)70 (typ EPS70). Jest to z założenia styropian nieco cięższy, czyli lepszy. Można też stosować jeszcze cięższy styropian, należy jednak wówczas zastanowić się nad zyskiem z takiego wyboru. Może bardziej byłoby opłacalne użycie styropianu o lambdzie 0,040 W/mK i większej grubości, np. o 1 cm?

Najistotniejsze jest jednak, aby styropian o określonych deklarowanych przez producenta parametrach posiadał je w rzeczywistości. Warto skorzystać z metody wstępnej weryfikacji jakości styropianu, poprzez zważenie paczki przed zakupem. Szczegóły na stronie internetowej Polskiego Stowarzyszenia Producentów Styropianu.

dziękuję bardzo za wyjaśnienie!

co do jakości, my kupujacy mamy ograniczone możliwości co do sprawdzenia jakości towaru

akurat w przypadku styropianu trzeba bazować na opini producenta, opini innych...

jak zawsze staram się zrobić tzw. zakup rozważny -cena/jakość i wiele szukam,czytam

wychodzi że w/w firmy są ok, aczkolwiek na yotub jest filmik że gość zakupił genderkę i waga się nie zagadzała

ostatecznie i tak pewnie rozważę zakup spomiędzy tych dwóch firm

Też mam problem z wyborem styropianu na fasadę i skłaniam się do tego Knaufa,

chociaż moi budowlańcy obstają przy Termo Organice.

Mam takie pytania:

1. czy styropian Knauf można montować bezkołkowo? Kołki jest ponoć ciężko wyrównać na fasadzie przy tynkowaniu i zostają po nich "doliny"..., poza tym to dodatkowe koszty

2. czy Knauf EPS70 o grubości powyżej 15cm występuje w wersji frezowanej / na zakładkę? Ja muszę dawać u siebie grubości 16cm i 24cm, i słyszałem dwie opinie, jedną że absolutnie musi być frezowany niezależnie od grubości, no i drugą że jak jest powyżej 15cm to nie ma potrzeby robić na zakładkę.

Z góry dzięki za odpowiedź

Też mam problem z wyborem styropianu na fasadę i skłaniam się do tego Knaufa,

chociaż moi budowlańcy obstają przy Termo Organice.

Mam takie pytania:

1. czy styropian Knauf można montować bezkołkowo? Kołki jest ponoć ciężko wyrównać na fasadzie przy tynkowaniu i zostają po nich "doliny"..., poza tym to dodatkowe koszty

2. czy Knauf EPS70 o grubości powyżej 15cm występuje w wersji frezowanej / na zakładkę? Ja muszę dawać u siebie grubości 16cm i 24cm, i słyszałem dwie opinie, jedną że absolutnie musi być frezowany niezależnie od grubości, no i drugą że jak jest powyżej 15cm to nie ma potrzeby robić na zakładkę.

A do Wroclawia Knauf wozi? Z tego co pamietam fabryka w Mszczonowie obsługuje tylko w promieniu 150km od Mszczonowa.

To nie od styropianu zalezy czy mozna montowac bezkolkowo. Juz bardziej od producenta kleju do tego styropianu a i to nie do konca, bo tak naprawde zalezy to od sily ssacej wiatru wystepujacej w konkretnym przypadku.

Knauf frezuje do 15cm.

Termoorganika powyzej 15cm frezuje "w module" czyli wielokrotność 24opakowań.

Dzięki za info, niby wozi, ponoć coś mają w Kątach Wrocławskich, dostałem zapewnienie że przywiozą:)

Czyli teoretycznie można tego Knaufa bezkołkowo kleić, jaki klej będzie do tego najlepszy i dlaczego Knaufa he he.

No i nie za bardzo kumam o co chodzi z tym frezowaniem w module, ale ważniejsze dla mnie jest co to frezowanie daje w ogóle?

Rozumiem,że jak jest z frezowaniem to szpar pomiędzy płytami nie będzie, czyli mniej ciepła ucieka,

no i pewnie łatwiej się toto na ścianie układa, bo się razem płyty trzymają.

Moge jutro zapytac bo i tak bede z Knaufem rozmawiac.

Frezowanie z zalozenia eliminuje mostki termiczne.

Starasz sie na sile uzyskac potwierdzenie ze mozna nie kolkowac...

Frezowanie w module to nic innego jak mozliwosc zamowienia wielokrotnosci 24opakowan, bo tyle wychodzi z modulu spieniania calego bloku styropianowego przed pocieciem.

Ale ciekawe jest to co napisales jako zupelnie nowy uzytkownik.

Czyli teoretycznie można tego Knaufa bezkołkowo kleić, jaki klej będzie do tego najlepszy i dlaczego Knaufa he he.

Czy ta forma wynika z tego ze mam platny profil i informacje w nim takie a nie inne? Bo powiem Ci, ze od dzisiaj... od godziny 13 mniej wiecej uzywam Platnego Profilu czyli tego co widzisz po prawej stronie mojej wypowiedzi. Przez 5 lat nie mialem tej platnej funkcji, bylem polecany tu na forum, dzieki swojej dzialalnosci zostalem nowminowany do miana "najlepszego doradcy na forum" i teraz przyzwyczajam sie do tej nowej sytuacji. Hmmm po tym wpisie Twoim mam wrazenie, ze ten PP wlasnie mi zaszkodzil a nie pomogl.

Zreszta opis masz tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212942-P%C5%82atny-profil-masakra

Natomiast gdybys troszke przejrzal to forum.... znajdziesz odpowiedz na temat kolkowania lub tez nie.... cale batalie i argumenty zwolennikow i przeciwnikow kolkowania... informacje o klejeniu styropianu tez sa....

dziękuję bardzo za wyjaśnienie!

co do jakości, my kupujacy mamy ograniczone możliwości co do sprawdzenia jakości towaru

akurat w przypadku styropianu trzeba bazować na opini producenta, opini innych...(...)

Prawdą jest to, że ciężko konsumentom sprawdzić jakość materiału budowlanego. Żeby mieć pewność, należy wykonać specjalistyczne badania laboratoryjne. W przypadku styropianu znane są jednak ogólne relacje między jego ciężarem (czy też gęstością) a głównymi parametrami, które zostały ustalone poprzez badania laboratoryjne. Można zatem dokonać wstępnej weryfikacji jakości styropianu, poprzez zważenie paczki przed zakupem. Akcja ważenia styropianu jest już powszechnie znana, zatem nie powinno być problemu z ważeniem w hurtowni budowlanej. Uzyskaną wagę lub gęstość paczki należy porównać z minimum rekomendowanym przez PSPS.

(...)

Mam takie pytania:

1. czy styropian (...) można montować bezkołkowo? Kołki jest ponoć ciężko wyrównać na fasadzie przy tynkowaniu i zostają po nich "doliny"..., poza tym to dodatkowe koszty (...)

Wiem, że rzeczywistość odbiega od wymagań przepisów, ale warto chyba o nich wspomnieć. O tym, czy należy kołkować izolację cieplną ze styropianu powinien decydować projektant - tylko i wyłącznie. Nie decyduje o tym ani styropian, ani klej, ani też system ocieplenia, ponieważ w aprobatach technicznych (aktualnie zwanych ocenami technicznymi) są zapisy o tym, że ilość i rodzaj kołków powinny wynikać z dokumentacji projektowej. I tyle teorii, bo w życiu, jak to w życiu, projekty ociepleń z informacją o ewentualnej konieczności użycia kołków (ich ilości i rodzaju) to niestety rzadkość.

Moge jutro zapytac bo i tak bede z Knaufem rozmawiac.

Frezowanie z zalozenia eliminuje mostki termiczne.

Starasz sie na sile uzyskac potwierdzenie ze mozna nie kolkowac...

Frezowanie w module to nic innego jak mozliwosc zamowienia wielokrotnosci 24opakowan, bo tyle wychodzi z modulu spieniania calego bloku styropianowego przed pocieciem.

A bardzo chętnie, każda rada się bardzo przyda! No na mój rozum to kołkowanie wygląda na niepotrzebną robotę, a frezowanie - z tego co piszesz - jak najbardziej się przyda.

Ale ciekawe jest to co napisales jako zupelnie nowy uzytkownik.

Czy ta forma wynika z tego ze mam platny profil i informacje w nim takie a nie inne? Bo powiem Ci, ze od dzisiaj... od godziny 13 mniej wiecej uzywam Platnego Profilu czyli tego co widzisz po prawej stronie mojej wypowiedzi. Przez 5 lat nie mialem tej platnej funkcji, bylem polecany tu na forum, dzieki swojej dzialalnosci zostalem nowminowany do miana "najlepszego doradcy na forum" i teraz przyzwyczajam sie do tej nowej sytuacji. Hmmm po tym wpisie Twoim mam wrazenie, ze ten PP wlasnie mi zaszkodzil a nie pomogl.

Zreszta opis masz tutaj: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212942-P%C5%82atny-profil-masakra

Natomiast gdybys troszke przejrzal to forum.... znajdziesz odpowiedz na temat kolkowania lub tez nie.... cale batalie i argumenty zwolennikow i przeciwnikow kolkowania... informacje o klejeniu styropianu tez sa....

Nie, chyba Ci to nie zaszkodzi, ponieważ nawet nie zauważyłem ze masz płatny profil:) Z tym Knaufem to był gag słowny. Forum przeglądam regularnie, ale czasami coś tu znaleźć jest trudniej, niż zapytać... No nic, zabieram się za szukanie, dzięki jeszcze raz za info!

i jeszcze jedno mnie zastanawia - rzadko spotyka się frez na styropianie powyżej 15 cm, ba, nawet fachowcy podkreślają że

jeśli grubość styropianu wynosi 20, zdecydowanie lepiej jest, gdy freza nie ma...!

Więc ja mocno się zastanawiam czy przy 15, którą planuję położyć jest on konieczny.

Tym bardziej,że będę ocieplał dom gdzie jest powierzchnia dość nierówna - otóż na dolnej części budynku jest położony stary rodzaj tynku,

różnica między dolną o górną częścią(nadbudową) wynosi 2-3cm, może i więcej

a czytałem że przy nierównym podłożu lepiej kłaść styropian bez freza - prawda to?

Rzadko sie spotyka z prostej przyczyny: nie wszyscy producenci maja linie produkcyjne wyposazone w urzadzenia, ktore umozliwiaja frezowanie powyzej 15cm. Ot i cala tajemnica. Moja opinia jest taka, ze powyzej 15cm nie ma sensu stosowac frezowanego, a ponizej tej grubosci - wykonawca musi sie do tego przylozyc, jezeli sie nie przylozy - wiecej szkody niz pozytku z tego frezowania.