Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomoc w doborze mocowań!

Owneds

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Przebudowuje swoją piwnicę w bloku i napotkałem pewien problem a mianowicie:

Zakupiłem sobie wieszak rowerowy, żeby rower zajmował mniej miejsca w pomieszczeniu. Wcześniej był on przymocowany blokadą do rury grzewczej a więc sprawa była prostsza bo tylko owijałem blokadą rurę i ramę i po sprawie. Teraz jak rower jest na tylnej ścianie piwnicy, to nie mam gdzie zastosować blokady, a nie chciałbym aby jakiś złodziej zdjął mój rower tylko z wieszaka i odjechał...

I zwracam się do was z prośbą o to, jakie mam zastosować mocowanie które włożę w beton, z oczkiem na końcu przez które będę mógł przepleść blokadę. Jak już mówiłem jest to ściana w bloku. Za moją piwnicą, znajduje się piwnica sąsiada. Ściana ma grubość około 10CM.

Chciałbym aby to mocowanie było wytrzymałe, a nie że jak szarpnie rowerem z blokada, to wyrwie mocowanie albo zawali ściane :D

Znalazłem takie coś, ale kosztuje 300zł. Trochę drogo, i ściana jest wątpliwej konstrukcji :(

http://moto.inventec.pl/files/oxford-system-dokujacy-rota-force.jpg

Edytowane przez Owneds

Co do samego oczka to sobie poradzisz ale z techniką mocowania jest gorzej.

Ja widzę 2 opcje:

1. Ten sąsiad za ścianą jest spoko i da ci się przewiercić na wylot i zakręcić śruby od drugiej strony najlepiej na dużych podkładkach a od twojej strony normalnie nakręcisz sobie nakrętki. - koszt mocowania 20 zł

2. Jak sąsiad nie spoko to tylko wkleić na żywice (można już normalnie ją kupić w hipermarketach, ale lepsza jest ta dwuskładnikowa) ale to droższe mocowanie. Nawiercasz wtedy otwór na 8 cm i wklejasz pręt gwintowany.

Jeżeli ściana jest licha i widać, że się sypie to lepiej spróbuj przytwierdzić się do stropu.

Co do samego oczka to sobie poradzisz ale z techniką mocowania jest gorzej.

Ja widzę 2 opcje:

1. Ten sąsiad za ścianą jest spoko i da ci się przewiercić na wylot i zakręcić śruby od drugiej strony najlepiej na dużych podkładkach a od twojej strony normalnie nakręcisz sobie nakrętki. - koszt mocowania 20 zł

Złodziej przyjdzie z kluczem i te nakrętki odkręci, bardzo dobry sposób, polecam (dla złodzieja)

Jeżeli już, to po nakręceniu nakrętek zaspawać je do śruby. Można też pewnie kupić śruby o nietypowych kształtach łebków z dedykowanym kluczem, żeby byle złodziej bez takiego klucza ich nie odkręcił.