kolor123 01.02.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 witam, 3 miesiące temu zakupiłem wspólnie z Żoną segment w stanie deweloperskim podwyższonym, rozprowadzone wszystko, łącznie z ogrzewaniem. Segment został zakupiony z rynku pierwotnego ale stał przez 3 lata od 2009 roku w stanie wymienionym powyżej. Przez okres wszystkich 3 lat właściciel spalił około 1200 m 3 gazu. Jest to chyba za mało jak na 3 sezony zimowe. Ogrzewanie mamy w segmencie na piec 2-funkcyjny z zamkniętą komorą spalania firmy Beretta model Ciao 2. Segment jest środkowy, mamy w jednym budynku 4 segmenty, nasz jest akurat środkowy. Budynek jest pobudowany z Porothermu, styropian 12 cm oraz akryl. Dokładną specyfikacje dodaje w załączniku poniżej. Tynki mamy w środku gipsowe. Izolacja to chyba styropian bo widzę np tutaj gdzie mamy schody na górze. Pytam o to wszystko państwa bo nie do końca się znam na takich rzeczach i wolę się upewnić czy nie robię źle. Bardzo proszę o opinie na temat ogrzewania. Czy budynek może być nieogrzewany w te mrozy które nas obecnie nawiedziły ? Dodam że jest w środku około 5 stopni na plusie, temperatura odczuwalna nie jest na minusie według Mnie. Sam nie wiem co mam robić, z wykończeniem do zamieszkanie ruszamy jakoś jak będzie ciepło bo staramy się o kredyt i wolimy jak będzie ciepło. Porobiłem kilka zdjęć ze środka które mnie zaniepokoiły. Proszę o opinię czy mogę go nie grzać w takiej sytuacji, co to są te białe plamy koło ścian, czy jest to coś złego czym mogę się zacząć martwić. Dodaje poniżej kilka zdjęć i czekam na Państwa opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolor123 01.02.2014 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 dodaje pozostałe fotki oraz specyfikacje STANDARD WYKONANIA . Ławy fundamentowe wylewane żelbetowe, . Ściany fundamentowe – murowane z bloczków betonowych, wzmocnione wieńcem żelbetowym, . Ściany zewnętrzne – murowane z Porothermu gr. 24 cm plus system dociepleniowy (styropian 12 cm, tynk na siatce), . Ściany wewnętrzne – murowane z Porothermu i cegły ceramicznej gr. 24 cm, 12 cm, 8 cm, . Konstrukcja drewniana, zabezpieczona ognio i grzyboochronnie, . Izolacja termiczna – wełna mineralna, . Pokrycie blachą stalową powlekaną, profilowaną, . Podciągi i słupy – żelbetowe, . Balkony – balustrady stalowe, posadzka betonowa, . Kominy – murowane, ponad dachem murowane z klinkieru, czapy kominowe żelbetowe, . Elewacja – tynk fakturowany cienkowarstwowy szlachetny plus część cokołowa, . Bramy garażowe – płytowe, podnoszone automatycznie. . Odwodnienie – rynny i rury spustowe z tworzywa sztucznego, . Obróbki blacharskie z blachy powlekanej w kolorze pokrycia. KONSTRUKCJA I WYKOŃCZENIE DACH . Schody wewnętrzne – żelbetowe, wylewane, . Okna i drzwi balkonowe – PCV, . Wyłaz dachowy systemowy, . Tynki gipsowe, maszynowe lub płyty G/K, . Podokienniki wewnętrzne – konglomerat, . Podokienniki zewnętrzne – blacha powlekana w kolorze okien, . Warstwy podposadzkowe: chudy beton, izolacja termiczna, przeciwwilgociowa oraz wylewki pod ostateczne podłogi. INSTALACJE WYKOŃCZENIE WEWNĘTRZNE . Instalacja elektryczna – zasilenie budynków z wprowadzeniem kabla do lokalu (liczniki), . Rozprowadzenia instalacji wewnętrznych: elektryczne, gazowe, hydrauliczne i C.O.: rozprowadzenie instalacji wewnątrz lokali, łącznie z tablicą mieszkaniową bezpiecznikową elektryczną, z piecem C.O. i grzejnikami, instalacje elektryczne – bez opraw gniazdkowych. W standardzie 46 pkt, w tym 1 gniazdo siły, 1 gniazdo telefoniczne, 1 gniazdo antenowe, . Instalacje sanitarne – woda z wodociągu ulicznego i wewnątrzosiedlowego z rozprowadzeniami poziomymi do lokali zakończone na zaworze i wodomierzu, . Kanalizacja – osadniki na nieczystości płynne. Rozprowadzenie do budynków oraz pod warstwą chudego betonu do lokali. Orurowanie zgodnie z . Instalacja gazowa – z gazociągu ulicznego i wewnątrzosiedlowego, zakończona na zaworze odcinającym w kuchni i w miejscu przewidzianym na lokalizację pieca C.O. – zakończona licznikiem, . Instalacja telefoniczna i TV – orurowanie wewnątrzosiedlowe i wewnątrzlokalowe, . Domofonowa – orurowanie i okablowanie rozprowadzone od furtek do lokali z zamontowaniem domofonów. projektem wykonawczym i uzgodnieniami z gestorami mediów, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2014 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Ja tam nic nie widzę niepokojącego ... A jakie ocieplenie masz w podłodze ? Grzejniki czy podłogówka ? Jak grube ocieplenie dachu . Osobiście ustawiłbym grzejniki na minimalną temepraturę i to wszystko , jak podłógówka to tez na minimum ... Tak naprawdę sąsiedzi Cię grzeją ... Tą plamę koło drzwi tarasowych tez u mnie była. Zapewne źle uszczelnili i potem poprawiali A deweloper zapewne także grzał na minimum , więc nie oczekuj że wilgoć wylazła Kup sobie higrometr i patrz na wilgotność .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 01.02.2014 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Skoro masz 5oC to znaczy że sąsiedzi ci podsyłają ciepełko a z nim ciut wilgoci przez ściany .Ludzie to potrafią się ustawić. Zaczniesz grzać to będzie Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolor123 01.02.2014 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 50 stopni nie nie hehe 5 stopni, rozumiem żeby się nie bać, sterownik ustawiłem sobie na 5 wiec jak spadnie poniżej 5 to się załącza piec i taktuje gaz, boje sie tylko żeby nie rozwaliło np grzejników jak będzie za niska temperatura, jak sądzicie czy tutaj się obawiać że będzie lud w grzejniku Ja tam nic nie widzę niepokojącego ... A jakie ocieplenie masz w podłodze ? Grzejniki czy podłogówka ? Jak grube ocieplenie dachu . Osobiście ustawiłbym grzejniki na minimalną temepraturę i to wszystko , jak podłógówka to tez na minimum ... Tak naprawdę sąsiedzi Cię grzeją ... Tą plamę koło drzwi tarasowych tez u mnie była. Zapewne źle uszczelnili i potem poprawiali A deweloper zapewne także grzał na minimum , więc nie oczekuj że wilgoć wylazła Kup sobie higrometr i patrz na wilgotność .. posiadam grzejniki, nie mam nigdzie podłogówki, ocieplenie dachu - według specyfikacji Izolacja termiczna – wełna mineralna, jak zerkałem pod strych to chyba styropian, pod wylewkami też styropian i folia wystaje, sądzicie żeby się nie obawiać, boje się żeby nie uszkodziło też instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2014 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 50 stopni nie nie hehe 5 stopni, rozumiem żeby się nie bać, sterownik ustawiłem sobie na 5 wiec jak spadnie poniżej 5 to się załącza piec i taktuje gaz, boje sie tylko żeby nie rozwaliło np grzejników jak będzie za niska temperatura, jak sądzicie czy tutaj się obawiać że będzie lud w grzejniku To ustaw jakąś temperaturę z 8-10 stopni i niech sobie lekko odgrzewa i zapomnij Kup jedynie higrometr abyś widział wilgotność ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 01.02.2014 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zobacz do instrukcji pieca - pewnie jest opcja "ochrona przed zamarzaniem". Jak nie, to podnieś do 10 stC i będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolor123 01.02.2014 20:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Zobacz do instrukcji pieca - pewnie jest opcja "ochrona przed zamarzaniem". Jak nie, to podnieś do 10 stC i będzie ok. ok rozumiem, tak już zakupiłem dziś, bardzo proszę o informacje czy jak nie odpalę w tą zimę ogrzewania to coś się stanie, nie chce wypalać gazu jak narazie. jeżeli to konieczne to odpalę ogrzewanie i ustawie na 8 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 01.02.2014 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Jeśli nawet deweloper palił to oznacza że jednak dla "bezpieczeństwa" powinieneś palić ... Gdyby nie było potrzeby choć minimalnie grzać , to uwierz deweloper by nie spalił nawet 1m3 gazu Ale Twój wybór , w najgorszym wypadku na wiosnę będziesz miał "gruntowny" remont Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 02.02.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 W instrukcji obsługi kotła, punkt 5 na stronie 18 wyraźnie mówi co zrobić w przypadku nieobecności (funkcja antyzamarzaniowa). Poniżej masz link, jeśli nie posiadasz wersji papierowej.http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDQQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.beretta.pl%2Fberettapl%2Fweb%2Fdownload%3Fidroot%3Dxproot%26nome_file%3D%2Fberettapl%2Fweb%2Fupload%2Fcatalog%2Fpol%2Fdocuments%2FCiao%2520II%252014Si_20013065_0.pdf&ei=KRzuUtPZC8ejhge4wYCABw&usg=AFQjCNGWmL0xD5PUno48paZevBCLanTP8Q&bvm=bv.60444564,d.bGE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts