Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pralka i zmywarka w kuchni - jeden odplyw

slawomir_

Recommended Posts

Witam!

Przede mną zabudowa kuchni i mam pewien problem - odpływ kanalizacji znajduje się w narożniku, więc w tym rogu ma stać zlewozmywak. W projekcie kuchni zaproponowano mi zlewozmywak narożny, natomiast po obu stronach szafki narożnej ma się znajdować pralka i zmywarka...

Problem w tym, że takie rozwiązanie zabiera zbyt dużo przestrzeni roboczej (blatu), którego jak na lekarstwo... Wolałbym rozwiązanie, w którym zmywarka i pralką są obok siebie, pytanie tylko, czy odległość pralki do odpływu nie będzie zbyt duża - wykonawca kuchni twierdzi, że stracę gwarancję... No i trochę skomplikowana sprawa z samym syfonem zlewozmywaka - będzie nieco oddalony od odpływu...

Sytuacje przedstawiłem na załączniku - czy możliwe jest ustawienie takie jak na rysunku po prawej stronie, myślałem, żeby z kanalizacji poprowadzić rurkę PCV po ścianie w kierunku pralki, tak żeby łączyć pralkę na standardowym wężu, pytanie jak powinna ułożona być ta rurka?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam

pralka_zmywarka.jpg

Jeśli się nie mylę to w warunkach gwarancji różnych urządzeń elektrycznych , czy warunkach użytkowania zabraniają też stosowania przedłużaczy elektr., a z tym przedłużonym wężem spustowym to pompka mogła by nie dać rady wyrzucić wodę z pralki i pewnie dlatego zabraniają go przedłużać

Też mam zlew w szafce narożnej i iem że nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie. Nie wiem jakiej zmywarki zamierzasz używać ale ja mam zmywarkę (nie w zabudowie) pod blatem. Myślę że z pralką też można by tak zrobić (o ile nie jest ładowana od góry). Zmywarka jest co prawda ta węższa czyli 45cm ale zawsze to tyle blatu więcej. Może to będzie jakieś rozwiązanie.