Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam następujący problem:

z szachtu wieje wiatr, czasem dość mocno, znajdują się tam instalacje kanalizacyjna oraz ciepłej i zimnej wody. Jak przyłożyłem folię do otwartego otworu rewizyjnego to wciągało ją do środka. Dodatkowo szachtem dostaje się kurz, pyl.

Czy to jest prawidłowa sytuacja?

Jeśli nie to kto powinien się tym zająć? Ja, zarządca budynku?

Co może być tego przyczyną?

Gość Konto usunięte_12*

Zażądaj, aby administracja uszczelniła ci ten szacht, bo sytuacja do normalnych nie należy :no:

(oczywiście, jeśli nie jesteś właścicielem).

...

z szachtu wieje wiatr, czasem dość mocno, ...Jak przyłożyłem folię do otwartego otworu rewizyjnego to wciągało ją do środka....

No to jak w końcu? nawiewa czy wywiewa? ;)

No to jak w końcu? nawiewa czy wywiewa? ;)

Często czuć z szachtu wiatr. Aktualnie remontuję mieszkanie. Wcześniej jak myłem się w wannie przy szachcie, który był zaślepiony ceramiką, którą można było wyciągnąć czuć było zimne powiewy. Teraz nie ma tej ceramiki i zasysa folię. Może to zależy od pogody.

Nawiewa czy wywiewa, to świadectwo niesprawnej wentylacji w domu i złej konstrukcji szachtu.

Jeśli wywiewa to nie jest problem. Szacht działa jako kanał wentylacyjny wywiewny.

Jeśli nawiewa to przydałby się obrzęd gromniczny. Zlokalizować problem i wyleczyć tą chorobę.

Najprawdopodobniej wentylacja grawitacyjna (chyba nie WM?) leży i kwiczy.

Nieprawidłowo działającą WG powinien zająć się zarządca budynku.