Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza - krokwie 18 cm

painless

Recommended Posts

Witam,

powoli przymierzam się do ocieplenia poddasza. Krokwie mają 18 cm. Ponieważ nie orientuję się mocno w temacie, chciałbym poprosić o poradę, jakiej grubości wełnę kupić? Czy w moim przypadku w grę wchodzi jedynie grubość 15 cm (inną sprawą jest kolejna warstwa wełny na krokwiach)?

Dodam, że obecnie dach jest w pełni zadeskowany i opapowany.

Proszę o podpowiedź.

Witam,

powoli przymierzam się do ocieplenia poddasza. Krokwie mają 18 cm. Ponieważ nie orientuję się mocno w temacie, chciałbym poprosić o poradę, jakiej grubości wełnę kupić? Czy w moim przypadku w grę wchodzi jedynie grubość 15 cm (inną sprawą jest kolejna warstwa wełny na krokwiach)?

Dodam, że obecnie dach jest w pełni zadeskowany i opapowany.

Proszę o podpowiedź.

Łap.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221742-adaptacja-poddasza-jaka-we%C5%82na-jakiej-firmy-i-o-jakim-wsp%C3%B3%C5%82czynniku&p=6276082&viewfull=1#post6276082

Pamiętaj o szczelinie. Mam nadzieje, że wlot i wylot powietrza jest.

Pozdrawiam

Z.

robisz tak, masz 18cm krokwie to daj 15cm pomiedzy krokwiami zostawiajac 3cm szpary i zaleznie od tego jaki robisz stelaz mozesz dac tak:

Przy stalowym stelazu z profila dac jeszcze min 5cm welny na krokwie a najlepiej dach 10cm.

Yendrek, Zeusrulez, dzięki za podpowiedzi.

Czy mam wlot i wylot powietrza? Hmmm, przyznam, że NIE WIEM (między ścianą budynku w krokwiami widać niezabudowaną przestrzeń). Jak to sprawdzić? Mam nadzieję, że ekipa budowlana profesjonalnie postawiła budynek. Ja się na tym nie znam...

A jaką wełnę Wy byście polecili?

Pozdrawiam,

K.

Yendrek, Zeusrulez, dzięki za podpowiedzi.

Czy mam wlot i wylot powietrza? Hmmm, przyznam, że NIE WIEM (między ścianą budynku w krokwiami widać niezabudowaną przestrzeń). Jak to sprawdzić? Mam nadzieję, że ekipa budowlana profesjonalnie postawiła budynek. Ja się na tym nie znam...

A jaką wełnę Wy byście polecili?

Pozdrawiam,

K.

to jaka welne dasz to zalezy od ciebie i twojego portfela, najlepsza (najcieplejsza lambda 0.033 jest Supermata Isover) ale i najdrozsza. Okolo 140zl za rolke 6m2 9przy gr 150mm). Ja dalem najtansza welne marki ''Dobre Izolacje'' z Leroy Merlin lambda 0.044 ale cena za rolke 50pln za 7.2m2 gr 150mm. A wiec oszczednosc duza i moje zdjanie jest takie ze lepiej dac 30cm tanszej 0.044 niz 20cm Isovera 0.0033 bpo efekt bedzie i tak lepszy i tanszy

to jaka welne dasz to zalezy od ciebie i twojego portfela, najlepsza (najcieplejsza lambda 0.033 jest Supermata Isover) ale i najdrozsza. Okolo 140zl za rolke 6m2 9przy gr 150mm). Ja dalem najtansza welne marki ''Dobre Izolacje'' z Leroy Merlin lambda 0.044 ale cena za rolke 50pln za 7.2m2 gr 150mm. A wiec oszczednosc duza i moje zdjanie jest takie ze lepiej dac 30cm tanszej 0.044 niz 20cm Isovera 0.0033 bpo efekt bedzie i tak lepszy i tanszy

Witaj,

pewnie masz rację, z tym, że u mnie liczy się każdy niemal centymetr. Dom jest bowiem relatywnie mały, a ja chciałbym mieć i ciepło i cicho na poddaszu, i jednocześnie nie mogę sobie pozwolić na to, by dodatkowa warstwa wełny zmniejszała mi i tak małe pokoje... Myślę, by dać 15 cm między krokwie i 5 cm dodatkowej warstwy izolacji...

Lepiej natryśnij piankę otwarto komórkową 15cm izoluje jak 25cm wełny

nie rozśmieszaj ludzi, na ten żart na forum budowlanym nikogo nie złapiesz, tutaj ludziska potrafią czytać atesty i samodzielnie robić wyliczenia

pianki natryskowe maja lepsza izolacyjnosc

według ITB pianki natryskowe to lambda 0,045 czyli dokładnie tak samo kiepsko jak najtańsza wełna w markecie 0,044

PS sztuczka marketingowa polega na podawaniu atestu od pianek ZK albo od pianek z paneli, a to jest zupełnie inna bajka, i kompletnie nie ma przełożenia na pianki natryskowe

czy mając dom nie kryty papą i deskowaniem tylko membrana i blachodachówka potrzeba szczelinę między membraną a wełną ?

co to jest wlot i wylot powietrza i gdzie go szukać?

Ja mam wysokoparoprzepuszczalna membrane i mam welne docisnieta do welny. Welna jest sucha i nic mi sie nie skrapla, sprawdzalem to kilka razy w ciagu roku. Niektorzy mowia ze jednak lepiej dac bo nigdy nie wiesz jak przepuszczalna bedzie membrana

membrana raczej z wyższej półki. Corotop red strong.

Może ktoś powiedzieć coś o tych wlotach i wylotach?

czesto w szczycie zostawia sie szczeline aby ulatwic przeplyw powietrza. Ja tam foli nie rozcinalem.

do tego w podbitce dachu robi sie tez wywiewniki aby powietrze mialo jak tam wleciec.