painless 01.02.2014 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Witam,powoli przymierzam się do ocieplenia poddasza. Krokwie mają 18 cm. Ponieważ nie orientuję się mocno w temacie, chciałbym poprosić o poradę, jakiej grubości wełnę kupić? Czy w moim przypadku w grę wchodzi jedynie grubość 15 cm (inną sprawą jest kolejna warstwa wełny na krokwiach)?Dodam, że obecnie dach jest w pełni zadeskowany i opapowany. Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeusrulez 02.02.2014 00:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Witam, powoli przymierzam się do ocieplenia poddasza. Krokwie mają 18 cm. Ponieważ nie orientuję się mocno w temacie, chciałbym poprosić o poradę, jakiej grubości wełnę kupić? Czy w moim przypadku w grę wchodzi jedynie grubość 15 cm (inną sprawą jest kolejna warstwa wełny na krokwiach)? Dodam, że obecnie dach jest w pełni zadeskowany i opapowany. Proszę o podpowiedź. Łap. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?221742-adaptacja-poddasza-jaka-we%C5%82na-jakiej-firmy-i-o-jakim-wsp%C3%B3%C5%82czynniku&p=6276082&viewfull=1#post6276082 Pamiętaj o szczelinie. Mam nadzieje, że wlot i wylot powietrza jest. Pozdrawiam Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 02.02.2014 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 robisz tak, masz 18cm krokwie to daj 15cm pomiedzy krokwiami zostawiajac 3cm szpary i zaleznie od tego jaki robisz stelaz mozesz dac tak: Przy stalowym stelazu z profila dac jeszcze min 5cm welny na krokwie a najlepiej dach 10cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 02.02.2014 15:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 robisz tak, masz 18cm krokwie to daj 15cm pomiedzy krokwiami zostawiajac 3cm szpary i zaleznie od tego jaki robisz stelaz mozesz dac tak: Przy stalowym stelazu z profila dac jeszcze min 5cm welny na krokwie a najlepiej dach 10cm. Yendrek, Zeusrulez, dzięki za podpowiedzi. Czy mam wlot i wylot powietrza? Hmmm, przyznam, że NIE WIEM (między ścianą budynku w krokwiami widać niezabudowaną przestrzeń). Jak to sprawdzić? Mam nadzieję, że ekipa budowlana profesjonalnie postawiła budynek. Ja się na tym nie znam... A jaką wełnę Wy byście polecili? Pozdrawiam, K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 02.02.2014 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2014 Yendrek, Zeusrulez, dzięki za podpowiedzi. Czy mam wlot i wylot powietrza? Hmmm, przyznam, że NIE WIEM (między ścianą budynku w krokwiami widać niezabudowaną przestrzeń). Jak to sprawdzić? Mam nadzieję, że ekipa budowlana profesjonalnie postawiła budynek. Ja się na tym nie znam... A jaką wełnę Wy byście polecili? Pozdrawiam, K. to jaka welne dasz to zalezy od ciebie i twojego portfela, najlepsza (najcieplejsza lambda 0.033 jest Supermata Isover) ale i najdrozsza. Okolo 140zl za rolke 6m2 9przy gr 150mm). Ja dalem najtansza welne marki ''Dobre Izolacje'' z Leroy Merlin lambda 0.044 ale cena za rolke 50pln za 7.2m2 gr 150mm. A wiec oszczednosc duza i moje zdjanie jest takie ze lepiej dac 30cm tanszej 0.044 niz 20cm Isovera 0.0033 bpo efekt bedzie i tak lepszy i tanszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
painless 03.02.2014 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 to jaka welne dasz to zalezy od ciebie i twojego portfela, najlepsza (najcieplejsza lambda 0.033 jest Supermata Isover) ale i najdrozsza. Okolo 140zl za rolke 6m2 9przy gr 150mm). Ja dalem najtansza welne marki ''Dobre Izolacje'' z Leroy Merlin lambda 0.044 ale cena za rolke 50pln za 7.2m2 gr 150mm. A wiec oszczednosc duza i moje zdjanie jest takie ze lepiej dac 30cm tanszej 0.044 niz 20cm Isovera 0.0033 bpo efekt bedzie i tak lepszy i tanszy Witaj, pewnie masz rację, z tym, że u mnie liczy się każdy niemal centymetr. Dom jest bowiem relatywnie mały, a ja chciałbym mieć i ciepło i cicho na poddaszu, i jednocześnie nie mogę sobie pozwolić na to, by dodatkowa warstwa wełny zmniejszała mi i tak małe pokoje... Myślę, by dać 15 cm między krokwie i 5 cm dodatkowej warstwy izolacji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmim 06.02.2014 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 Witam Lepiej natryśnij piankę otwarto komórkową 15cm izoluje jak 25cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 06.02.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 to prawda, pianki natryskowe maja lepsza izolacyjnosc ale sa dosc drogie. macherzy licza sobie z ato nieproporcjonalna kase Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 07.02.2014 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Lepiej natryśnij piankę otwarto komórkową 15cm izoluje jak 25cm wełny nie rozśmieszaj ludzi, na ten żart na forum budowlanym nikogo nie złapiesz, tutaj ludziska potrafią czytać atesty i samodzielnie robić wyliczenia pianki natryskowe maja lepsza izolacyjnosc według ITB pianki natryskowe to lambda 0,045 czyli dokładnie tak samo kiepsko jak najtańsza wełna w markecie 0,044 PS sztuczka marketingowa polega na podawaniu atestu od pianek ZK albo od pianek z paneli, a to jest zupełnie inna bajka, i kompletnie nie ma przełożenia na pianki natryskowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 07.02.2014 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 @mpoplaw To ciekawe co mowisz. Nie wiem czy to prawda ale jesli tak jest to tym bardziej utwierdzalbym sie w tym ze generalnie welna jest fajniesza jako ocieplenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.02.2014 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 czy mając dom nie kryty papą i deskowaniem tylko membrana i blachodachówka potrzeba szczelinę między membraną a wełną ? co to jest wlot i wylot powietrza i gdzie go szukać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 07.02.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 czy mając dom nie kryty papą i deskowaniem tylko membrana i blachodachówka potrzeba szczelinę między membraną a wełną ? co to jest wlot i wylot powietrza i gdzie go szukać? Ja mam wysokoparoprzepuszczalna membrane i mam welne docisnieta do welny. Welna jest sucha i nic mi sie nie skrapla, sprawdzalem to kilka razy w ciagu roku. Niektorzy mowia ze jednak lepiej dac bo nigdy nie wiesz jak przepuszczalna bedzie membrana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 07.02.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 a te wloty i wyloty powietrza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 08.02.2014 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Nie wiem czy to prawda na tym forum jest kilka osób z izolacją piankową, sprawdź sobie osobiście dlaczego ich rachunki za CO są zwykłe, jak najbardziej przeciętne, a potem się zastanów gdzie leży więcej prawdy, w badaniach ITB czy w ulotkach marketingowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 08.02.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 ... a wiec to prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.02.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 membrana raczej z wyższej półki. Corotop red strong. Może ktoś powiedzieć coś o tych wlotach i wylotach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yendrek3 08.02.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 membrana raczej z wyższej półki. Corotop red strong. Może ktoś powiedzieć coś o tych wlotach i wylotach? czesto w szczycie zostawia sie szczeline aby ulatwic przeplyw powietrza. Ja tam foli nie rozcinalem. do tego w podbitce dachu robi sie tez wywiewniki aby powietrze mialo jak tam wleciec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 08.02.2014 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2014 Masz takie w podbitce? mi jak ją robili nie widziałem aby zostawiali jakieś otwory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts